De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dans als representatie van macht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dans als representatie van macht"— Transcript van de presentatie:

1 Dans als representatie van macht
Lodewijk XIV

2 Hofdans Figuurdans • De dans vond plaats in de paleiszaal en het publiek zat daar omheen. • Het ballet werd uitgevoerd door “amateurs” (hovelingen en leden van de adel) en niet door professionele dansers. • Er is sprake van een doorlopende handeling (gebaseerd op mythologische goden- en heldenverhalen). • De dans bevatte veel symboliek (in de geometrische figuren en door allegorieën). • De voorstelling had een interdiciplinair karakter: er werd niet alleen gedanst, maar ook gedeclameerd en gezongen.

3 Lodewijk XIV L’État c’est moi Le Roy Soleil - De Zonnekoning
L’État c’est moi Absoluut vorst Koning onder regentschap van zijn moeder. Oprichting Académie Royale de Danse Le Roy Soleil - De Zonnekoning

4 Le Roi Danse Ballet de la Nuit
4 grote bedrijven: Ieder bedrijf 3 uur. (In totaal 43 verschillende optredens). Eerste bedrijf: van zes uur tot negen uur in de avond. De zon gaat onder en de Nacht neemt de macht over. Tweede bedrijf: van negen uur 's avonds tot middernacht, de tijd voor feesten en boetten. Derde bedrijf: van middernacht tot drie uur in de ochtend. Nu regeert de maan. Vierde bedrijf: van drie uur tot zes uur 's ochtends. De Zon komt op, die wordt geloofd en geprezen door zijn gevolg van Goede Geesten, te weten die van Eer, Genade, Liefde, Rijkdom, Overwinning, Roem en Vrede. Overwinning van het Goede op het Kwade, gesymboliseerd door de overwinning van de Dag op al het slechte van de Nacht.

5

6 Ballet-comedie Le Bourgeois Gentilhomme


Download ppt "Dans als representatie van macht"

Verwante presentaties


Ads door Google