De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk

Verwante presentaties


Presentatie over: "Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk"— Transcript van de presentatie:

1 Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk
HOOFDSTUK 6: Seksualiteit heeft niets om het lijf Het Mysterie van de Hersenstam, Over basisfuncties, psychosomatiek en spiritualiteit Leerhuisseizoen 2010 – 2011 Gereformeerde Kerk van Nieuw-Vennep Inleider: Drs. M. Valenkamp

2 De liefde van Héloïse en Abélard als oervoorbeeld van hartstocht en liefde
“De resten van Héloïse en Abélard zijn verenigd in dit graf” Père Lachaise - Parijs

3 Een oerkracht met kerkelijke tegenwerking
Het leven van Héloïse en Abélard laat zien dat hartstocht / sexualiteit / liefde sterker zijn dan verstand en morele regels. Het is een impulsieve oerkracht. Ze veegt der vloer aan met de cortex. Daarom moest de hartstocht van de liefdesdaad worden gereguleerd of tegengewerkt. Augustinus: De Civitate Dei, 654: schamen omdat we het allemaal rationeel niet onder controle kunnen houden / brengen. Maar dat moet wel! Thomas van Aquino: Een mens mag niet / nooit zijn verstand verliezen! Maar, de coïtus laat dat wel gebeuren, daarom is sexualiteit zondig! Daarom is - kerkelijk - sexualiteit alleen om kinderen te krijgen!

4 Tjeu van den Berk’s omkering
Tjeu van den Berk keert de oude – ook kerkelijke - stellingname om: juist de sexualiteit laat zien hoe ons verstand geen greep heeft op de werkelijkheid, daarvan slechts abstracties maakt. Verder keert Tjeu van den Berk zich tegen het gegeven dat sexualiteit in dienst werd / wordt gesteld van de voortplanting en dat die dan weer werd / wordt geïnstitutionaliseerd in het huwelijk.

5 Elke Adam draagt zijn Eva in zich en elke Eva haar Adam.
Animus en Anima Op grond van de embryonale ontwikkeling* en op grond van Jung’s onderscheid in animus en anima verdedigt Tjeu van den Berk de stelling dat het een fabeltje is dat mannen en vrouwen totaal van elkaar verschillen (blz. 112): Elke Adam draagt zijn Eva in zich en elke Eva haar Adam. ZIE:

6 TRANSFORMATIE mannelijk < > vrouwelijk
Schema van Jung’s visie op Transformation, De ontwikkeling van man en vrouw.

7 Hetero- en homosexualiteit
Alleen vanuit de idee dat sexualiteit in dienst van de voorplanting staat is homosexualiteit (en andere geaardheden, bijv. transgender. (M.V.)) is het dat men negatief over deze geaardheden oordeelt. De corticale sexualiteit-ten-behoeve-van-de-voortplantingsrelatie opvatting heeft veel schade aan de mens toegebracht (blz. 113).

8 Vormen / tendensen van sexualiteit
Individualistische sexualiteit Gemeenschappelijke sexualiteit Altruïstische sexualiteit In de loop van de evolutie is de natuur gebruik gaan maken van de altruïstische sexuele tendens omdat dit verrijking van de soort impliceert.

9 Tjeu’s stellingnamen Bladzijde 114/115:
“Het gaat erom vast te stellen dat de seksuele aantrekkingskracht niet in dienst staat van de voortplanting maar dat de voortplanting zich verrijkt heeft geweten door gebruik te maken van deze aantrekkingskracht”. “Als drift overstijgt de seksualiteit verre de functie van voortplanting”.

10 Freud’s visie op sexualiteit
Freud gaf een “brede definitie” van wat “sexueel” is (zie zijn colleges XX en XXI): De bezieling of het verlangen waarmee het menselijk wezen lust najaagt. Lust is een plezierige activiteit van een orgaan van het menselijk lichaam (niet alleen de genitaliën, maar ook de duim, etc.). Ook kinderen hebben, volgens Freud, een sexueel leven, alleen niet genitaal. Ook in Freud’s optiek heeft sexualiteit niet een primaire voortplantingsfunctie. In zijn 21ste college noemt Freud de opvatting van sexualiteit gebonden aan “de voortplantings-functie” een “opvatting die wij echter als te eng van de hand moeten wijzen”.

11 Sexualiteit als levensdrift
Het is een fabeltje, dat Sigmund Freud de genitale sexyualieit in zijn visie centraal stelde. Freud’s brede opvatting van het begrip “sexualieit” maakt dat dat begrip ook als levensinstinct gezien kan worden (libido).

12 De rest volgt nog.

13


Download ppt "Leerhuis over het boek van Tjeu van den Berk"

Verwante presentaties


Ads door Google