De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Energie, dus ook warmte! Paragraaf 6,1 & 6.2 Gemaakt door: Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas A2B.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Energie, dus ook warmte! Paragraaf 6,1 & 6.2 Gemaakt door: Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas A2B."— Transcript van de presentatie:

1 Energie, dus ook warmte! Paragraaf 6,1 & 6.2 Gemaakt door: Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas A2B

2 6.1 Waar gaat het hoofdstuk over? Je kunt op verschillende manieren tegen het woord energie aankijken, bijvoorbeeld: Een kind zit vol energie Je moet zuinig zijn met energie Als je te weinig hebt geslapen drink je een energiedrankje Je kunt energie niet zien, het is moeilijk voor te stellen wat het is. Energie heeft alles met licht te maken. De grootheid van energie wordt in dit hoofdstuk verder uitgelegd.

3 Energiebronnen en energiesoorten Je komt energie overal tegen. Het woord energie is afgeleid van het Griekse woord “energia” (=beweging). Je hebt energie overal voor nodig, bijvoorbeeld: om te ademen & eten. Onze voornaamste energiebron is voedsel. Het symbool van energie is E. De officiële eenheid van energie is joule (afkorting J) Je verbruikt ongeveer 10 000 KJ per dag. Brandstoffen zijn energie- bronnen, want als zij verbranden komt er energie vrij. De zon is onze belangrijkste energiebron.

4 Bewegingsenergie Wind wordt als energie bron gebruikt bijvoorbeeld om energie op te wekken. Het voordeel van windenergie is dat de energiebron gratis is en niet slecht voor het milieu Een bewegende massa heeft bewegingsenergie Bekende energiebronnen hierbij zijn wind en stromend water.

5 Verschillende soorten energie Elektrische energie elektrische energie is wordt gebruikt om een ventilator te laten draaien. Stralingsenergie in veel elektrische apparaten zit een batterij bijvoorbeeld in een rekenmachine. Er zijn ook apparaten die op zonne-energie werken en dus goed zijn voor het milieu. Elektrische energie is een energie soort. Lekker koel!!! Het bekendste Vb van stralingsenergie = licht.

6 Warmte warmte heb je in 2 soorten: thermische & chemische Thermische energie: als je een hoeveelheid gas verwarmt, dan stijgt de temperatuur van het gas. Dit betekent ook dat de moleculen van het gas sneller gaan bewegen. De toegevoegde warmte is omgezet in bewegingsenergie. Chemische energie: chemische energie wordt omgezet in vooral warmte bij de verbranding van brandstof. Warmte is een energiesoort.

7 Einde!!!


Download ppt "Energie, dus ook warmte! Paragraaf 6,1 & 6.2 Gemaakt door: Lynsey Jordaans & Marie-Louise Alblas A2B."

Verwante presentaties


Ads door Google