De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Temperatuur en moleculen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Temperatuur en moleculen"— Transcript van de presentatie:

1 Temperatuur en moleculen
Hoofdstuk 4 §1 en 2 Temperatuur en moleculen

2 § 4.1 Waar gaat dit hoofdstuk over?
Temperatuur speelt in het dagelijks leven een belangrijke rol. Bijv. Peter zijn lichaamstemperatuur is 38,7 hij heeft koorts. Ook is temperatuur de enige basisgrootheid waarvan een werkwoord is afgeleid, namelijk temperaturen (=temperatuur meten). Temperatuur geeft aan hoe warm iets is, maar niet de hoeveelheid warmte. Het meetapparaat van temperatuur is een thermometer. De meeteenheid die het meest gebruikt wordt is graad celsius. Dit is geen SI-grondeenheid. De SI-grondeenheid van temperatuur wordt in het dagelijks leven bijna niet gebruikt.

3 § 4.2 Temperatuur: hoe warm iets is
Temperatuur kun je niet op je gevoel vast stellen. Met een thermometer kan dat wel. Temperatuur is de grootheid die je met een thermometer meet. De temperatuur van smeltend zuiver ijs veranderd niet en blijft gelijk aan 0°C. De temperatuur van kokend zuiver water veranderd ook niet en blijft gelijk aan 100°C. Voor een temperatuur onder de 0°C zet je een minteken. Bijv. -10°C het vriest dan tien graden celsius. Je kunt ook spreken over tien graden vorst. Een vloeistof die uitzet bij verwarming en krimpt bij afkoeling noemen we een vloeistofthermometer. In deze thermometer is de vloeistof meestal een gekleurde alcohol of een vloeibaar metaal kwik. Het flesje aan de onderkant noemen we het vloeistofreservoir. De glazen buis heet een capillair. Deze is aan de bovenkant dicht gemaakt. Het absolute nulpunt is de laagst mogelijke temperatuur. Het absolute nulpunt ligt bij -273°C dit is 0 K (Kelvin). De Kelvin is de grondeenheid van temperatuur. Om de Kelvintemperatuur uit te rekenen doe je: Kelvintemperatuur= celsiustemperatuur. De formule is: T= 273°C + T.

4 Behalve een vloeistofthermometer heb je ook een: bimetaalthermometer, maximum-minimumthermometer en een koortsthermometer. Bimetaalthermometer: er zit dun bimetaal in (2 reepjes metaal). Hoe warmer het is hoe meer het bimetaal buigt. maximum-minimumthermometer: thermometer die de hoogste en de laagste temperatuur aan geeft. Koortsthermometer: geeft lichaamstemperatuur aan. Het is belangrijk dat die de goede temperatuur aan geeft, want koorts is al gauw dodelijk. Je hebt twee soorten koortsthermometers de vloeistofkoortsthermometer en de digitale koortsthermometer.

5 Frank Visser Niels Kersbergen
Einde Gemaakt door Frank Visser Niels Kersbergen


Download ppt "Temperatuur en moleculen"

Verwante presentaties


Ads door Google