De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers” De verschillende vormen van water Peter : Prof. Guy Gusman (ULB) Wateronderzoekers : Laurent, Manoël, Alex.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers” De verschillende vormen van water Peter : Prof. Guy Gusman (ULB) Wateronderzoekers : Laurent, Manoël, Alex."— Transcript van de presentatie:

1

2 Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers”

3 De verschillende vormen van water Peter : Prof. Guy Gusman (ULB) Wateronderzoekers : Laurent, Manoël, Alex en Nicolas

4 Omdat we zo zeer van sneeuw en water houden wilden we de veranderingen in de vorm van water onderzoeken

5 Om deze reden hebben we beslist te onderzoeken hoe de veranderingen in de vorm van water zich voordoen en nadien een poster gemaakt en een tekst opgesteld om alles aan het publiek duidelijk te maken.

6 We hebben het experimentarium van de ULB bezocht, om er de experimenten te ontdekken in verband met de eigenschappen van water, die kunnen getoond en verklaard worden aan het publiek.

7 Nadat we in boeken over fysika de verklaringen over de eigenschappen van water hadden gezocht die ons intersseerden hebben we twee experimenten uitgevoerd : Het eerste bewijst dat men water kan laten koken aan minder dan 100°C. Water op kamertemperatuur wordt onder een klok geplaatst. Met een vacuümpomp wordt de druk in de klok verlaagd, de waterdamp wordt geëvacueerd en opgevangen in een val voor vloeibare stikstof. Wanneer de druk ongeveer 5 mm Hg bedraagt, begint het water te koken. De verdamping die volgt, koelt het af en het water bevriest (zie de curve op de poster). In het tweede wordt een waterkolom sterk gekoeld. De thermometer waarmee de temperatuur aan de oppervlakte wordt gemeten en die waarmee onderin wordt gemeten, geven niet dezelfde temperatuur aan, wat het bewijs is van het verschil in waterdichtheid afhankelijk van de temperatuur (zie de curve op de poster).

8 De twee curves op de poster, die we in de literatuur hebben gevonden, worden gestaafd door de resultaten van de experimenten.

9 Onze experimenten verklaren bijvoorbeeld dat water op de top van de Mont Blanc op lagere tempertauur kookt, en op hogere temperatuur in een snelkookpan. Verder kan het opde bodem van een vijver vloeibaar blijven zelfs als het aan de oppervlakte bevriest. De waterdichtheid varieert sterk in functie van de temperatuur., de maximale waarde wordt bereikt bij 3,97 °C. Zoals men op de curve kan zien (zie poster) heeft ijs een densiteit die lager is dan 1, wat verklaart waarom ijs op het water drijft. Dit verklaart ook waarom,wanneer in de winter het oppervlak van een vijver bevriest,de watertemperatuur boven 0°C blijft in de diepte waardoor de vissen en de waterplanten beschermd zijn tegen de vorst.


Download ppt "Welkom bij de “Wateronderzoekers ateliers” De verschillende vormen van water Peter : Prof. Guy Gusman (ULB) Wateronderzoekers : Laurent, Manoël, Alex."

Verwante presentaties


Ads door Google