De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?"— Transcript van de presentatie:

1 Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?

2 Inhoudsopgave Dampkring Shower Poollicht Halo Verstrooiing van licht
Proefje Kleuren en golflengte Zonnewind Regenboog

3 Dampkring De dampkring is de lucht om de aarde. De dampkring wordt aan de aarde gebonden door zwaartekracht en doet mee aan de aardrotatie. Zonder de dampkring is er geen leven op aarde. In de dampkring speelt het weer zich af. Samenstelling droge dampkring: 78.08% Stikstof, 20.95% Zuurstof, 0.93% Argon, 0.038% Koolstofdioxide Bij een niet droge dampkring is er 0 tot 7% waterdamp. De dampkring beschermt ons tegen UV-straling en andere straling die van de zon afkomstig is. Ook dempt de dampkring de zonnestraling.

4 Shower Deeltjesstraling van buiten de aarde botst met hoge energie tegen deeltjes in de dampkring en veroorzaken een shower. Een shower bestaat uit kleinere deeltjes.

5 Poollicht Poollicht hangt samen met zonneuitbarsting of zonnewind. Elektronen afkomstig van de zon kunnen voor poollicht zorgen. Grote hoeveelheden geladen deeltjes worden het heelal ingeslingerd. Het aardmagnetische veld zorgt dat de deeltjesstroom naar de noord- of zuidpool afbuigt en met verhoogde snelheid de dampkring binnenkomt.

6 Halo Een halo ontstaat door een weerkaatsing van zonlicht in ijs. Een halo is een soort ronde cirkel rond de zon of maan. Halo’s hebben een voorspellende betekenis, het betekent vaak een slechter weer.

7 Verstrooiing van licht
De kleuren violet en blauw, met korte golflengte, worden het meest verstrooid waardoor de lucht blauw lijkt. De zon lijkt vooral geel en rood omdat de dampkring deze kleuren makkelijk doorlaat. Hieruit kunnen wij concluderen dat hoe korter de golflengte, hoe verstrooider de kleur Het schijnt zo te zijn dat in Rio de Janeiro in Brazilië, de hemel het blauwste is.

8 Proefje Wij hebben ons proefje uitgevoerd met een bak water, een lamp en melkpoeder. Wij hebben kunnen zien dat hoe kleiner de golflengte hoe meer verstrooid het licht is. Door het melkpoeder werden de kleuren weerkaatst en zag je dat hoe groter de golflengte hoe langer je de kleur kunt zien, want na een tijdje zagen we alleen maar rood licht door het bakje met water.

9 Kleuren en golflengte Kleur: Rood Oranje Geel Groen Blauw Indigo
Violet R O G B I V Golflengte (nm): 690 610 580 530 470 430 400

10 Zonnewind De zonnewind is een stroom geladen deeltjes (ionen en elektronen) die voortdurend ontsnappen uit de zon en naar de ruimte gaan. Het magneetveld van onze planeet beschermt ons bijna volledig tegen de aanstromende zonnewind door die af te leiden.

11 Regenboog Een regenboog is een gekleurde cirkelboog die een waarnemer vanuit zijn gezichtspunt in de lucht ziet staan als de zon tegen waterdruppeltjes schijnt. Een regenboog is te zien als het regent en tegelijkertijd schijnt de zon.

12 Afsluitingsdia Dit was onze presentatie over de dampkring
Zijn er nog vragen? Made by: Justin, Hugo en Erik


Download ppt "Wat doet de dampkring met binnenkomende straling?"

Verwante presentaties


Ads door Google