De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

1 - Waarom gingen de Verenigde Staten over tot militair ingrijpen in Vietnam? - Waarom liet deze Vietnamoorlog diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving.

Verwante presentaties


Presentatie over: "1 - Waarom gingen de Verenigde Staten over tot militair ingrijpen in Vietnam? - Waarom liet deze Vietnamoorlog diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving."— Transcript van de presentatie:

1 1 - Waarom gingen de Verenigde Staten over tot militair ingrijpen in Vietnam? - Waarom liet deze Vietnamoorlog diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving en in de internationale verhoudingen? - Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 1

2 2 - 2

3 3 - 3

4 4 4

5 5 5

6 6 6

7 7 7

8 Inhoudsopgave 8 Welke hoofdstukken en deelvragen komen aan bod? Intro Vergelijking Vietnam/Afghanistan? Historisch kader Hoofdstuk 1 Koude Oorlog en dekolonisatie in Indochina Waarom raakten de VS betrokken bij de dekolonisatie van Vietnam? Hoofdstuk 2 Kolonisatie en dekolonisatie in Vietnam Hoofdstuk 3 Noord- en Zuid-Vietnam na 1954 Hoofdstuk 4 Een supermacht verliest een oorlog Hoofdstuk 5 Gevolgen van de oorlog in Vietnam Hoofdstuk 6 De Vietnamoorlog aan het `thuisfront` Hoofdstuk 7 De betekenis van de Vietnamoorlog voor de Amerikaanse samenleving Epiloog

9 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 9 Introductie 9 Waar gaat dit examenonderwerp over? Oorlog van de VS tegen Vietnam, een verloren oorlog waar volgens veel Amerikanen ook nog eens de VS de “badguys” waren. Zijn er overeenkomsten of verschillen te ontdekken tussen de Vietnamoorlog en de oorlog in Afghanistan? En de oorlog in Irak? Waarom vechten we (Europa en de Amerikanen) in die landen ? Wat doen we daar? Waarom? Wat/wie is de tegenstander? Wat zijn de buurlanden? Welke landen zijn er nog meer bij betrokken? En de Tweede Wereldoorlog?

10 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 10 Historisch kader 10 Geografisch Grenzend aan en beïnvloeding door de Volksrepubliek China De ligging van Vietnam en de relatie met China is voor de oorlog waarschijnlijk van doorslaggevende betekenis geweest.

11 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 11 Historisch kader 11 Geografisch

12 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 12 Historisch kader 12 Geografisch

13 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 13 Historisch kader 13 Geografisch

14 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 14 Historisch kader 14 Kapitalisme en communisme Na WO2 twee supermachten Beide ideologisch geïnspireerde systemen die elkaar buitensloten. De VS; individu centraal, vrijheid en democratie. US: collectief staat centraal, en de waarden gelijkheid en solidariteit. Beide hadden globalistische aspiraties. Onduidelijk is waar idealisme ophield en eigenbelang begon.

15 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 15 Historisch kader 15 Dekolonisatie en Koude Oorlog Na WOII dekolonisatie van de westerse koloniën in Azië en Afrika. Veel nationalistische bewegingen werden (mede) communistisch omdat het het einde van het kolonialisme beloofde. In de strijd om onafhankelijkheid van de koloniën werden wederzijds vaak nationalistische en Koude Oorlogsmotieven vermengd. Toen de Fransen aangaven Indochina niet langer te kunnen handhaven, schoten de VS te hulp met als motief de containment politiek. Ook in Vietnam escaleerde de KO echter ook niet in een warme – nucleaire – oorlog.

16 Dekolonisatie en Koude Oorlog in Vietnam 16 Historisch kader 16 Gevolgen Vanaf circa 1960 tot 1973 zet de oorlog de VS en vele andere landen op zijn kop. Langstdurende conflict van de VS, waarbij 58.000 doden vielen aan de kant vd VS en aan Vietnamese kant tussen de 2 a 3 miljoen. Meer bommen op Vietnam gegooid dan tijdens de hele 2 e WO. Wantrouwen in de politiek, trauma’s bij veteranen, moreel faillissement v.d. VS?


Download ppt "1 - Waarom gingen de Verenigde Staten over tot militair ingrijpen in Vietnam? - Waarom liet deze Vietnamoorlog diepe sporen na in de Amerikaanse samenleving."

Verwante presentaties


Ads door Google