De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een schilderij van Jan van Eyck. Patijnen zijn houten overschoenen voor modderige straten Spreekwoord uit een schilderij van Bruegel: Te patijne staan.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een schilderij van Jan van Eyck. Patijnen zijn houten overschoenen voor modderige straten Spreekwoord uit een schilderij van Bruegel: Te patijne staan."— Transcript van de presentatie:

1 Een schilderij van Jan van Eyck

2

3 Patijnen zijn houten overschoenen voor modderige straten Spreekwoord uit een schilderij van Bruegel: Te patijne staan = wankel, niet vast in zijn schoenen staan (andere interpretatie is tevergeefs wachten). Patijnen

4

5

6

7 De nadruk ligt in dit schilderij niet, zoals gebruik was, op Judas, maar ….

8 … op de Eucharistie. Dit wordt nog eens benadrukt door de afbeeldingen op de andere vier panelen.

9 "De ontmoeting van Abraham en Melchisedek" situeert zich aan de poort van het Rijk van Melchisedek. Hij verwelkomt Abraham met brood en wijn. Genesis, 14, 18-20

10 "Het paasmaal bij de joden"

11 "Het inzamelen van het manna"

12 "Elia gewekt door de engel".

13

14

15

16 De muizenval die Jozef juist heeft gemaakt of aan het voltooien is, is een symbolische verwijzing naar de verlossing; een tweede muizenval zou te zien zijn op de vensterbank. Volgens een theorie over de verlossing die vooral op Sint-Augustinus (354-430) teruggaat, heeft de duivel zich door de menswording van (de Zoon van) God laten beetnemen op dezelfde manier als een muis zich door het lokaas in een muizenval laat verleiden en aldus beetgenomen wordt.


Download ppt "Een schilderij van Jan van Eyck. Patijnen zijn houten overschoenen voor modderige straten Spreekwoord uit een schilderij van Bruegel: Te patijne staan."

Verwante presentaties


Ads door Google