De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het cultuurstelsel. VOC werd steeds machtiger Was eigenaar van alle handelsposten in Indonesië Maakte veel winst. Maar halverwege 18 e eeuw werd het anders:

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het cultuurstelsel. VOC werd steeds machtiger Was eigenaar van alle handelsposten in Indonesië Maakte veel winst. Maar halverwege 18 e eeuw werd het anders:"— Transcript van de presentatie:

1 Het cultuurstelsel

2 VOC werd steeds machtiger Was eigenaar van alle handelsposten in Indonesië Maakte veel winst. Maar halverwege 18 e eeuw werd het anders: VOC maakte minder winst, omdat: Engeland werd een grote concurrent. Eigen personeel ging handelen met VOC spullen op zwarte markt.

3 Einde VOC Nederlandse regering nam nu Indonesië over. Indonesië stond nu onder direct bestuur van de Nederlandse regering Officiële naam werd Nederlands-Indië. Indonesië was arm, met veel schulden. In 1830 kwam de hoogste Nederlandse bestuurder in Indonesië (Gouverneur-generaal van den Bosch) met een plan: het cultuurstelsel

4 Idee: Alle grond op Java was van Nederland Alle boeren die daar op werkten, moesten huur betalen (=pacht) Dat betaalde hij dan niet met geld, maar in natura, met landbouwproducten. Alleen maar rijst is nutteloos, dus: Verplicht: 1/5 van je land gebruiken voor interessante producten zoals koffie, indigo, tabak en suiker.

5

6 Zo kwam Nederland aan gratis producten die ze in Europa verkochten. Zo verdienden ze veel geld. In 1831 hadden ze weer een batig slot: winst, nadat alle kosten betaald zijn. Om veel winst te kunnen maken, waren de lokale koningen belangrijk: zij gaven de opdrachten aan de onderdanen.

7 In Indonesië werkten er twee bestuursstelsels naast elkaar, het Nederlandse en het Indonesische bestuur. Nederland gaf opdracht aan de Indonesische vorst, en hij regelde het met zijn onderdanen.

8 Nederlands bestuur: Gouverneur-Generaal Residenten (ambtenaar voor 1 provincie) Indonesische bestuur: Vorsten/ Regenten: doen wat de Nederlandsers willen. Maar de bevolking denkt dat zij de macht hebben, dus ze luisteren!

9 Meer grond omgezet naar landbouw Kanalen aangelegd Spoorwegen aangelegd Stuwdammen aangelegd. Fabrieken Betere welvaart ( ooit)

10 Einde paragraaf 2


Download ppt "Het cultuurstelsel. VOC werd steeds machtiger Was eigenaar van alle handelsposten in Indonesië Maakte veel winst. Maar halverwege 18 e eeuw werd het anders:"

Verwante presentaties


Ads door Google