De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spreekbeurt Jeroen Briefjes Groep 6M, De Rietvink

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spreekbeurt Jeroen Briefjes Groep 6M, De Rietvink"— Transcript van de presentatie:

1 Spreekbeurt Jeroen Briefjes Groep 6M, De Rietvink
Malawi Spreekbeurt Jeroen Briefjes Groep 6M, De Rietvink

2 Inhoud Waarom Malawi Waar ligt Malawi Belangrijkste Kenmerken
Welke producten komen uit Malawi Hoe ziet Malawi eruit Wilde dieren die in Malawi leven Welke talen spreken ze in Malawi Wat eten ze in Malawi

3 1. Waarom Malawi Ik heb er gewoond Een heel onbekend land
Ik heb Malawi gekozen omdat ik er zelf gewoond heb. Mijn vader en moeder woonden in Malawi toen ik werd geboren. Ik heb er gewoond tot ik bijna 1 jaar was. Ik heb het ook gekozen omdat sommigen van jullie dit land niet kennen en het dus leuk is om er wat meer over te vertellen.

4 2. Waar ligt Malawi Malawi is een klein land in zuid-oost Afrika.
In het Noorden ligt Tanzania, in het Westen ligt Zambia en in het Zuiden en Oosten ligt Mozambique. Malawi ligt in het zuid-oosten van Afrika. Malawi ligt niet aan zee. Aan alle kanten zitten andere landen. In het Noorden ligt Tanzania. In het Westen ligt Zambia In het Zuiden en Oosten ligt Mozambique. Malawi bestaat sinds Daarvoor was het geen zelfstandig land, maar een provincie van Brits Rhodesie en heette het Nyasaland.

5 3. Belangrijkste Kenmerken
a) Aantal inwoners: 13,9 miljoen, dus bijna evenveel als Nederland b) Oppervlakte: km². c) De Chewa, de Nyanja, de Tumbuka, de Tonga, de Yao In Malawi wonen 13,9 miljoen mensen. Dat is ongeveer evenveel als in heel Nederland. De Oppervlakte van Malawi is km². Malawi is ongeveer 3x zo groot als Nederland. 1/5 deel van Malawi is water, namelijk “Lake Malawi”. In Malawi wonen verschillende stammen die allemaal horen tot de Bantoe Afrikanen (dat zijn negers uit het Zuiden van Afrika). Het zijn: de Tumbuka, de Nyanja, de Chewa, de Tonga, en de Yao

6 4. Welke producten Voor eigen gebruik: Mais voor eigen gebruik
Andere landbouwproducten Voor export Tabak Suiker In Malawi is de landbouw vooral gericht op produceren voor eigen gebruik. De belangrijkste producten zijn mais en diverse groenten zoals witte kool en tomaten. In Malawi groeit ook veel tabak. Dit is voor de export. Een aantal grote tabakbedrijven uit Amerika en Engeland hebben land in Malawi waar tabaksplanten groeien. Met de tabak kan Malawi buitenlands geld verdienen. Naast tabak wordt er ook suiker verbouwd dat aan het buitenland verkocht wordt. Voor de rest heeft Malawi geen grondstoffen. Dat is op zich wel vreemd omdat in veel van de buurlanden juist wel veel grondstoffen zitten zoals goud en diamanten. Daarom is Malawi ook een heel arm land. Het staat op de lijst van landen op de 162ste plaats (van 179 landen in totaal).

7 5. Hoe ziet Malawi eruit a) huizen
Dit is het toiletgebouw bij het huis. Dat is niet binnen. Dit zijn moderne huizen, met een dak van golfplaat (boven) of riet (rechts). Er zijn heel veel verschillen in Malawi tussen de stad en het platteland. Hier zie je voorbeelden van huizen op het platteland die een beetje modern zijn. Vaak zijn dit huizen dicht bij de grote wegen.

8 5. Hoe ziet Malawi eruit a) Huizen (2)‏
Maar zo ziet het centrum van de hoofdstad Lilongwe eruit. Dit zijn traditionele huizen met rieten daken. In sommige dorpen zijn de huizen nog gemaakt van modder en stro met een rieten dak. Dit zijn vaak afgelegen dorpen. In de steden zijn de huizen heel modern. In Lilongwe, waar ik heb gewoond, zijn ook grote hotels en flats.

9 5. Hoe ziet Malawi eruit b) Natuur
De wegen zijn vaak van rood zand. Het meer van Malawi lijkt net een zee Dit is een Baobap Het midden van het land is kaal en droog Zoals ik al eerder heb gezegd, bestaat Malawi voor 20% uit water. Het Lake Malawi is dan ook een belangrijk natuurgebied. Hier vind je de meeste vissen die in een tropisch aquarium zwemmen. Verder heeft Malawi in het noorden en het zuiden veel bergen, zoals op deze foto het Nyika plateau in het Noorden. In het midden en zuiden grasland en een beetje oerwoud. Er staan bijna geen bomen meer omdat mensen dat als brandhout gebruiken. De meest bekende bomen zijn de Baobab bomen. In veel dorpen staat er 1 in het midden, als verzamelplek voor vergaderingen. De zandwegen zien er rood uit omdat er veel ijzer in de grond zit. In het noorden en zuiden zijn bergen

10 5. Hoe ziet Malawi eruit c) mensen
De mensen die in Malawi wonen stammen allemaal af van de Bantoe-afrikanen. Baby’s worden door de moeder op de rug gedragen in een doek. Natuurlijk wonen er ook blanke mensen in Malawi, zoals ik daar heb gewoond.

11 6. Wilde dieren In Malawi kun je alle grote dieren uit de Afrikaanse savanne tegenkomen. Maar omdat er in Malawi veel mensen wonen in vergelijking met de buurlanden, zijn er niet zo heel van over. Je kunt bijvoorbeeld tegenkomen: Olifanten, antilopen, impala's, nijlpaarden, krokodillen, luipaarden, gevaarlijke slangen, zoals de zwarte mamba en de groene mamba, giraffen en zebra's. Ik had ook een keer een slang in de tuin. Gelukkig was die niet gevaarlijk.

12 6. Wilde dieren (2)‏ Malawi is het meest beroemd om zijn tropische vissen. In het meer van Malawi zwemmen de meeste verschillende tropische vissen van de wereld. Als iemand thuis een tropisch aquarium heeft is de kans heel groot dat de vissen uit Malawi komen.

13 7. Welke taal in Malawi Chichewa Engels
Andere talen, zoals yao, tombuka, tonga De officiële taal van Malawi is Chichewa. In het chichewa is bijvoorbeeld: Hoe gaat het met je? Muli Bwangi? Je antwoord dan, Het gaat goed? Ndili bwino. Tegen mij zeiden ze altijd: mzungu. Dat betekent witte, oftewel blanke. Maar gelukkig spreken de meeste mensen in de stad gewoon Engels In de afgelegen bergdorpjes spreken ze andere talen, van hun stam. Vergelijk het maar met Fries in Friesland.

14 8. Eten in Malawi Nsima Vis (usipa en chambo)‏
Groente (zoals tomaten, wortel, bietjes, uien)‏ Fruit Het lokale voedsel in Malawi is Nsima. Nsima wordt gemaakt van mais. Het is een soort dikke pap, waar ze dan vis of groente doorheen doen. Ik vond het helemaal niet lekker. Gelukkig groeien er ook aardappelen en groente. In onze eigen tuin groeide tomaten, bietjes, uien, wortels en sperziebonen. Het fruit in Malawi is wel heel erg lekker. Ik ben vooral helemaal weg van mango. In de tuin hadden we ook een bananenboom en een granaatappel boom.

15 Vragen Hoeveel mensen wonen in Malawi? Wat betekent Muli Bwangi?
Wat is de officiële taal in Malawi? Waarom zijn de wegen in Malawi rood? Welke landen grenzen aan Malawi? Sinds wanneer bestaat Malawi? Hoe vaak past Nederland in Malawi? Hoe heet het meer bij Malawi? Hoe heet de hoofdstad van Malawi? Hoe heet het lokale voedsel? Ik heb een aantal vragen voor jullie waarvan jullie het antwoord gehoord hebben in mijn spreekbeurt.

16 EINDE Ruim voldoende Voldoende Onvoldoende Goed
Dit was het einde van mijn spreekbeurt. Ik hoop dat jullie het goed vonden. Zijn er nog vragen?


Download ppt "Spreekbeurt Jeroen Briefjes Groep 6M, De Rietvink"

Verwante presentaties


Ads door Google