De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit.

Verwante presentaties


Presentatie over: "WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit."— Transcript van de presentatie:

1 WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit Leuven, Belgium Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7

2 Figuur 7.1 – geothermische gradiënt
Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten De geothermische gradiënt (°C/km) doorheen de Aarde; zowel de lithosfeer als de D”-laag is gekenmerkt door een hogere geothermische gradiënt. (naar Condie 2005)

3 Figuur 7.2 – thermo-tektonische geschiedenis
Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten De thermo-tektonische geschiedenis van de aardse planeten en de maan, met aanduiding van de relatieve drempeltemperaturen voor convectie in de mantel, mantelpluimactiviteit en magmatisme. (naar Condie 2005)

4 Figuur 7.3 – mantelconvectie
Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Convectie in de mantel veroorzaakt door superadiabatische omstandigheden in het bovenste en onderste deel van de mantel; centraal in de mantel benadert de geotherm de manteladiabaat. © J. Hertogen 2008

5 Figuur 7.4 – zwakke-zonparadox
Wetenschap van de Aarde – hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten De zwakke-zonparadox: evolutie van de gemiddelde temperatuur op het aardoppervlak (met de huidige atmosferische samenstelling) en de helderheid van de Zon doorheen de geologische tijd. (naar Condie 2005)


Download ppt "WETENSCHAP VAN DE AARDE Hoofdstuk 7 Systeem Aarde, de drijvende krachten Manuel Sintubin Departement Aard- & Omgevingswetenschappen, Katholieke Universiteit."

Verwante presentaties


Ads door Google