De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Macht en recht tussenperiode.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Macht en recht tussenperiode."— Transcript van de presentatie:

1 Macht en recht tussenperiode

2 Tussenperiode Mozes leidt het volk door de woestijn heen.
Deze periode duurt 40 jaar. Het volk maakt verschillende “stops” onderweg. Belangrijk zijn de drie maanden bij de berg Horeb. (Sinaï gebergte) Hier wordt de joodse godsdienst vorm gegeven.

3 Tussenperiode Op de Horeb geeft God de tien geboden aan Mozes.
Het eerste heiligdom wordt gebouwd: de tabernakel. God woont nu zichtbaar bij zijn volk. Na ongeveer een jaar komt het volk aan bij Kades, het zuiden van Israël. Het land Kanaän wordt verkent en het volk durft niet verder.

4 Tussenperiode Uiteindelijk stuurt God het volk terug en de generatie uit Egypte sterft in de woestijn. Na 40 jaar volgt Jozua, Mozes op. Mozes sterft op de berg Nebo. (jordanie) Onder Jozua verovert het volk het grootste deel van Kanaän. De belangrijkste overwinning is Jericho.

5 Tussenperiode Als Jozua sterft moeten er nog grote delen (gebieden / regio’s) worden veroverd. Er wordt geen opvolger van Jozua aangesteld. Geen leider, geen sturing…. Het volk dwaalt van God af en gaat de afgoden van het land dienen. God straft het volk door vreemde volken te sturen die de verschillende regio’s aanvallen.

6 Tussenperiode Als het volk zich weer tot God keert stelt God rechters/richters aan. Zij verlossen het volk van de vreemde overheersers. Dit wordt het tijdperk van de rechters/richters genoemd. Belangrijke richters zijn: Simson filistijnen Gideon Midianieten

7 Tussenperiode Deborah (enige vrouwelijke richter) Kanaanieten
De laatste richter is Samuel…. Als hij richter is dan vraagt het volk om een koning. Deze vraag is het begin van een nieuwe periode voor het volk. Het tijdperk van de koningen breekt aan!

8 Tussenperiode Richters: Een Israëliet die de leiding kreeg tijdens een bedreiging door andere volken. Richters kwamen uit de eigen regio. Het volk was opgedeeld in stammen verband. Elke stam woonde in een “eigen” regio. Onder de koningen zal dit gaan veranderen. De 12 stammen worden tot 1 volk gesmeed.


Download ppt "Macht en recht tussenperiode."

Verwante presentaties


Ads door Google