De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

HET VAARWEL VAN EEN GENIE

Verwante presentaties


Presentatie over: "HET VAARWEL VAN EEN GENIE"— Transcript van de presentatie:

1 HET VAARWEL VAN EEN GENIE
Gabriel García Marquez Muziek : Balade de Ciprian Porumbesco Viool: Stefan Ruha Uit het Frans vertaald. Freddy Storm – 01/2009

2 HET VAARWEL VAN EEN GENIE
De Arc de Triomphe op de Place de l’Etoile Jawel, dit plein is soms verlaten … ‘s morgens vroeg!

3 Gabriel García Marquez heeft zich uit het publieke leven teruggetrokken omdat hij lymfeklierkanker heeft Het schijnt dat zijn toestand verslechterd is. De Notre Dame de Paris, gezien vanaf de Quai d'Orléans.

4 Hij heeft een afscheidsbrief gestuurd aan zijn vrienden.
Dankzij het internet kan die nu worden rondgestuurd. De Pont des Arts in de vroege morgen.

5 Ik beveel je aan die brief te lezen, want die korte tekst, geschreven door een van de briljantste Latijns-Amerikanen, is werkelijk ontroerend. De Concièrgerie, gezien van op de Pont au Change.

6 “Als God een ogenblik kon vergeten dat ik voddenpop ben en mij als geschenk nog een stukje leven kon schenken, dan zou ik daar zoveel mogelijk van profiteren.” De Place de la Concorde bij schemering.

7 “Ik zou wellicht niet alles zeggen wat ik denk, maar ik zou zeker nadenken over alles wat ik zeg.”
De Place de la Concorde in de vroege morgen.

8 “Ik zou aan de dingen een waarde toekennen, niet voor hetgeen ze voorstellen, maar eerder voor wat ze betekenen.” Parijs, gezien van op de Quai du Louvre.

9 “Ik zou weinig slapen, ik zou meer dromen, wetend dat we elke minuut dat we onze ogen sluiten zestig seconden licht verliezen.” Façade van de Quai de Bourbon, weerspiegeld in het water van de Seine.

10 “Ik zou doorgaan waar de anderen stilhouden; ik zou ontwaken als de anderen inslapen.”
Fontein Médicis, Jardin du Luxembourg.

11 “Als God me nog een beetje leven zou schenken, dan zou ik me niet aankleden. Ik zou me plat op mijn buik op de grond leggen, niet enkel mijn lichaam maar ook mijn ziel ontblotend.” Parijs bij opkomende maan, gezien van op de Pont des Arts.

12 “Ik zou aan de mensen bewijzen hoezeer ze zich vergissen door te denken dat ze niet meer verliefd zijn als ze ouder worden, zonder te weten dat ze ouder worden als ze niet meer verliefd zijn.” Het voorplein van het Forum des Halles.

13 Het stadhuis van Parijs.
“Ik zou een kind vleugels geven, maar het laten leren om alleen te vliegen.” Het stadhuis van Parijs.

14 “Aan de oudjes zou ik leren dat de dood niet komt met de ouderdom, maar eerder met de vergetelheid.”
De Pont Neuf.

15 “Ik heb over de mensen zoveel geleerd
“Ik heb over de mensen zoveel geleerd ... Ik heb geleerd dat iedereen op de top van de berg wil leven zonder te weten dat het echte geluk zit in de manier waarop men de berg beklimt.” Het Institut de France.

16 “Ik heb geleerd dat – wanneer een pasgeborene voor het eerst met zijn handje de duim van zijn vader vastgrijpt – hij hem nooit meer loslaat.” Het Institut de France en de Pont Neuf, gezien van op de Pont des Arts.

17 “Ik heb geleerd dat een mens enkel op een ander mens mag neerkijken als hij hem moet helpen opstaan.” Zicht van op de Pont des Arts, ‘s morgens vroeg.

18 “Er zijn zoveel dingen die ik van jullie heb kunnen leren
“Er zijn zoveel dingen die ik van jullie heb kunnen leren! Maar in werkelijkheid zullen slechts weinige ervan me van nut zijn, want wanneer ze ooit in dit omhulsel zullen geordend zijn, zal ik bezig zijn met sterven.” Jardin du Luxembourg.

19 “Zeg altijd wat je voelt en doe wat je denkt.”
Arm van de Seine, gezien van op het eiland Saint Louis.

20 “Als ik zou weten dat ik je vandaag voor het laatst zie inslapen, dan zou ik je hard aan mijn borst drukken en de Heer smeken om de bewaker van jouw ziel te mogen zijn.” De Pont Neuf overdag.

21 “Als ik zou weten dat het de laatste minuten zijn dat ik je zie, dan zou ik zeggen “Ik hou van jou”, tot mijn schande ontkennend dat je dat al weet.” Façade van de Rue de Rivoli, gezien vanuit de tuin van de Tuileries.

22 “Er is altijd een volgende dag en het leven geeft ons een nieuwe kans om de dingen goed te doen, maar als ik me vergis en deze dag de laatste is die ons rest, dan zou ik je willen zeggen hoezeer ik je liefheb en dat ik je nooit zal vergeten.” Montmartre

23 De kerk Saint-Eustache en de Rue Montorgueil.
“Niemand, jong of oud, is zeker van de volgende dag. Vandaag kan het de laatste keer zijn dat je de mensen ziet waarvan je houdt. Wacht dus niet langer, handel vandaag, want morgen komt misschien niet meer en dan zul je het betreuren dat je niet de tijd hebt genomen voor een glimlach, een omhelzing, een kus ... omdat je het te druk had om hen een laatste keer te koesteren.” De kerk Saint-Eustache en de Rue Montorgueil.

24 “Hou je geliefden dicht bij jou
“Hou je geliefden dicht bij jou. Fluister ze in hun oor dat je hen nodig hebt. Bemin ze en verzorg ze goed. Neem de tijd om hen te zeggen “ik begrijp je”, “vergeef me”, “alstublieft”, “dank je” en al die andere woorden van liefde die je kent.” Het Ile de la Cité en de Notre-Dame de Paris, gezien vanuit de haven van het stadhuis.

25 “Niemand zal zich jou herinneren wegens jouw geheime gedachten
“Niemand zal zich jou herinneren wegens jouw geheime gedachten. Vraag aan de Heer de kracht en de wijsheid om ze te uiten.” Notre-Dame de Paris, gezien van op de Pont de l'Archevéché.

26 “Laat aan jouw vrienden en dierbaren zien hoeveel ze voor jou betekenen.”
Arm van de Seine, gezien van op het eiland Saint Louis.

27 STUUR DIT AAN DE MENSEN WAARVAN JE HOUDT
Panorama van Parijs en de wijk La Défense.

28 ALS JE HET VANDAAG NIET DOET, ZAL MORGEN OP GISTEREN LIJKEN
De voet van de Eiffeltoren.

29 EN DOE JE HET NIET, TOT DAAR TOE!
Place des Petits-Pères in de regen.

30 NU IS HET MOMENT OM HET DOOR TE STUREN
De Concièrgerie en de Place du Châtelet.

31 MET VEEL LIEFDE EN AFFECTIE
De Pont Alexandre III.

32 Ik hoop dat het je bevallen is.
Rue du Quai de Bourbon, Ile de la Cité.

33 De Sacré Cœur van Montmartre.

34 Quai de Bourbon

35 Van op het eiland Saint-Louis.

36 Parijs, gezien van op het dak van de Samaritaine.

37 De Eiffeltoren, gezien vanuit de tuin van de Trocadéro.

38 Terminus van de metrolijn 1.
Einde


Download ppt "HET VAARWEL VAN EEN GENIE"

Verwante presentaties


Ads door Google