De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bloedonderzoek Op plaats delict.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bloedonderzoek Op plaats delict."— Transcript van de presentatie:

1 bloedonderzoek Op plaats delict

2 Bloed opsporen door luminol (en waterstofperoxide)

3 Reactie luminol Luminol = reagens op bloed
Reagens = stof waarmee een ander stof wordt aangetoond Reageert met Reactie : energie komt vrij in de vorm van licht -->endotherm of exotherm? De gevoeligheid van luminol voor bloed is zó hoog, dat het hoeveelheden bloed die voor het oog niet meer waarneembaar zijn, makkelijk kan aantonen, zelfs als de plaats delict is schoongemaakt. De blauwkleuring bij oud bloed is intensiever dan de blauwkleuring van luminol bij aanwezigheid van vers bloed. Reactie luminol

4 selectief reagens? Reageert op
micro-organismen (denk hierbij aan schimmels en bacteriën) joodionen en chloorionen, bijvoorbeeld in schoonmaakmiddelen formalineoplossing (ook wel 'sterk water' genoemd) peroxidasen in planten zoals vooral in citrusvruchten, bananen, watermeloenen en talloze groentesoorten een groot aantal verfsoorten. Roest goede katalysator is ijzerion. IJzerionen komen voor in hemoglobine in rode bloedcellen. Luminol reageert dus eigenlijk alleen met de ijzeratomen in het bloed en geeft vergelijkbare resultaten bij een reactie met bijvoorbeeld roest. selectief reagens?

5 Meer specifieke reactie met bloed
tetrabasetest.

6 valse positieve reacties veroorzaakt door bijvoorbeeld verfsoorten zijn vaak onderscheidbaar
 luminisceren meestal minder lang dan bloed en geven soms ook een wat andere kleur. Bij vermoeden dat een misdadiger heeft geprobeerd de bloedsporen met bleekwater weg te spoelen, dan kan de forensische onderzoeker besluiten de sporen enkele dagen te bewaren. De restanten van bleekmiddelen zijn dan verdwenen en beïnvloeden niet meer het resultaat van de luminolproef Hoe onderscheiden?


Download ppt "Bloedonderzoek Op plaats delict."

Verwante presentaties


Ads door Google