De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Waterproblemen in het Middellandse Zeegebied

Verwante presentaties


Presentatie over: "Waterproblemen in het Middellandse Zeegebied"— Transcript van de presentatie:

1 Waterproblemen in het Middellandse Zeegebied

2 Waterproblemen Teveel water Te weinig water Oorzaken en gevolgen

3 Klimaatkenmerken Cs-klimaat Regionale verdeling van de neerslag
Grote verschillen in neerslagintensiteit Grote verschillen in neerslagvariabiliteit

4 Cs-klimaat Probleem in de zomer: weinig neerslag én hoge verdamping
Veel water nodig voor: - Toerisme (zwembaden, hotels, golfbanen, etc) - Exportgeoriënteerde landbouw (irrigatie) Graag foto toevoegen van een golfbaan (bv. Op Mallorca) die besproeid wordt. Hiervan heb ik geen foto in de boeken kunnen vinden.

5 Bevolkingsgroei Het probleem van de verdroging wordt versterkt door de bevolkingsgroei. Tussen 2000 en 2025 groeit de bevolking van het Middellandse Zeegebied van 395 naar ca. 500 miljoen.

6 Regionale verdeling van de neerslag
Het waterprobleem neemt vanuit het noordwesten naar het zuidoosten toe. (er zit wel een fout in de legenda van deze figuur. Moet dat nog eerst aangepast worden???)

7 Grote verschillen in neerslagintensiteit
Problemen ontstaan bij extremen: zeer droog zeer nat

8 Stortbuien Gevolgen: - rivieren teveel water (overstroming)
Gevolg: Water kan niet de bodem indringen, dus afstroming over het land. Gevolgen: - rivieren teveel water (overstroming) - bodemerosie - landslides

9 Grote verschillen in neerslagvariabiliteit
Ene jaar meer neerslag dan het andere jaar Ene periode meer neerslag dan in het andere jaar. Gevolg: verstoring van de waterbalans

10 Waterbalans De verhouding tussen het water dat in een bepaald gebied komt door neerslag en aanvoer via de bodem en het water dat verdwijnt door verdamping of opslag in de bodem of een meer. Waterbalans wordt altijd berekend over een bepaalde periode. Aan de hand van deze dia kunt u het begrip waterbalans uitleggen. U kunt het begrip toepassen op de foto van de Anatolische hoogvlakte in Turkije. De hoogvlakte ligt op een hoogte van meer dan vijfhonderd meter. In de zomer is het er warm, maar in de winter koud. Er valt weinig neerslag: ongeveer mm. Er heerst een steppeklimaat. Vraag de leerlingen te beredeneren wat de boeren met dit gebied kunnen doen? Antwoord: Er kan graan verbouwd worden, maar als het te droog is laten ze geiten of schapen grazen.

11 Waterbalans en akkerbouw
Jaar 3 Jaar 1 Jaar 1 Waterbalans en akkerbouw Jaar 3 Jaar 1 Gras Tomaten Graan Aardappels Aardappels Graan Tomaten Gras Jaar 2 Tomaten Aardappels Gras Graan

12 Antropogene invloeden
Bevolkingsgroei heeft ontbossing als gevolg. 1 hout voor brandhout & bouwmateriaal 2 bos maakt plaats voor landbouwgrond 3 bos maakt plaats voor bouwgrond (nederzetting)

13 Bosbranden Soms aangestoken
Soms door onachtzaamheid (bijvoorbeeld door een barbecue of sigarettenpeuk)


Download ppt "Waterproblemen in het Middellandse Zeegebied"

Verwante presentaties


Ads door Google