De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nettowinstopslagmethode

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nettowinstopslagmethode"— Transcript van de presentatie:

1 Nettowinstopslagmethode
samenstelling verkoopprijs verkoopresultaat budgetresultaat nacalculatorische nettowinst

2 Samenstelling verkoopprijs
Opslag dat wil zeggen bijtelling. Opslag wordt uitgedrukt als percentage van… Opslag inkoopkosten als percentage van de inkoopprijs Opslag voor overheadkosten als percentage van de vaste verrekenprijs Nettowinstopslag als percentage van de kostprijs De ondernemer rekent in de eigen administratie altijd met prijzen EXCLUSIEF omzetbelasting (btw), omdat deze afgerekend moet worden met de belastingdienst!

3 Verkoopresultaat: formule
Afzet x (verkoopprijs - kostprijs) verkoopwinst is een ander woord voor verkoopresultaat LET OP VERWARRING! LET OP: verwar de term verkoopresultaat of verkoopwinst niet met nettowinst! Het zijn geen synoniemen! Bij de voorcalculatie is dat toevallig zo. Bij de nacalculatie is dat NIET zo!

4 Verkoopresultaat: voor & na
Voorcalculatie: verwachte afzet x (verkoopprijs - kostprijs)  verwacht of begroot verkoopresultaat Nacalculatie: echte afzet x (verkoopprijs - kostprijs)  gerealiseerd of werkelijk verkoopresultaat Verwacht verkoopresultaat = verwachte afzet x (verkoopprijs - kostprijs) ofwel verwachte afzet x nettowinstopslag omdat er bij de verwachting nog geen verschillen kunnen zijn (immers dan zou je de verwachting bijstellen!) Dus: bij de voorcalculatie is het verkoopresultaat gelijk aan de nettowinst! Gerealiseerd verkoopresultaat = werkelijke afzet x (verkoopprijs - kostprijs) ofwel verwachte afzet x nettowinstoplsag omdat er in de werkelijkheid verschillen kunnen zijn tussen de begrote kosten (budgetten) en de werkelijke kosten is het gerealiseerd verkoopresultaat NIET gelijk aan de gerealiseerde nettowinst! Dus: bij nacalculatie geldt dat gerealiseerde nettowinst = gerealiseerd verkoopresultaat + gerealiseerd budgetresultaat LET OP een resultaat kan positief (winst) maar ook negatief (verlies) zijn!

5 Budgetresultaat I Budgetresultaat = verschil tussen toegestane en werkelijke kosten Toegestane kosten = echte hoeveelheid x verwachte kosten (uit begroting: schattingen) Werkelijke kosten = echte hoeveelheid x echte kosten (uit administratie: resultatenrekening) Het budgetresultaat is het gerealiseerd budgetresultaat en kan positief of negatief zijn. De te berekenen onderdelen haal je uit de samenstelling van de kostprijs: - inkoopprijs - inkoopkosten - overheadkosten

6 Budgetresultaat II Het budgetresultaat = som van resultaat op inkopen + resultaat op overheadkosten Het resultaat op inkopen = som van resultaat op inkoopprijs + resultaat op inkoopkosten Om de afzonderlijke resultaten uit te rekenen: echte hoeveelheid x (schatting - echt) voor de onderdelen inkoopprijs inkoopkosten overheadkosten OFWEL Er zijn twee manieren om het budgetresultaat te bepalen: I verschil tussen toegestane en echte kosten (dus als geheel) II som van de afzonderlijke resultaten die berekend worden op basis van verschil schatting en echte kosten (dus per onderdeel) NIET GEK DAT DIT OP HETZELFDE UITKOMT! (ga dat na!)

7 Gerealiseerde nettowinst I
* nacalculatie dus gerealiseerde nettowinst

8 Gerealiseerde nettowinst II
* nacalculatie dus gerealiseerde nettowinst met deze berekening kun je controleren of je fouten hebt gemaakt! (deze wordt in sommen dus vaak als controleberekening gevraagd). Samengevat zijn er twee manieren om de nacalculatorische of gerealiseerde nettowinst te berekenen: 1. Verkoopresultaat (= afzet x (verkoopprijs - kostprijs) PLUS Budgetresulaat (= toegestane kosten - werkelijke kosten) 2. Werkelijke opbrengst MIN Werkelijke kosten lees ook p 349!

9 Nog vragen? Dan aan de slag!


Download ppt "Nettowinstopslagmethode"

Verwante presentaties


Ads door Google