De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Albert Einstein. (natuurwetenschapper).

Verwante presentaties


Presentatie over: "Albert Einstein. (natuurwetenschapper)."— Transcript van de presentatie:

1 Albert Einstein. (natuurwetenschapper)

2 Albert Einstein(Geboren 14 maart 1879 te Ulm - Overleden 18 april 1955 te Princeton, N.J.)
Wie was zijn / haar vader en moeder? Moeder : Pauline Koch Vader : Hermann Einstein

3 Albert Einstein. Levensloop Vader en broer runnen elektrochemisch fabriekje in Ulm. In 1880 verhuisden ze naar Munchen. Hij was erg teruggetrokken/sloot zich niet aan bij andere kinderen, met name omdat hij joods was.. Toen hij 5 was kreeg hij les van een huislerares en op z’n 7e ging hij naar de “volksschulle”. Op zijn 9e ging hij naar de middelbare school waar hij uitblonk in o.a. wiskunde en Grieks/Latijns. Met een vriend hield hij intellectuele debatten tot zijn 15e op de Donderdag. Zijn familie verhuisde naar Milaan waar Albert thuis moest blijven om school af te maken. Hij miste de familie en ging erachteraan, een dokter een briefje schrijvend naar school dat hij vakantie nodig had. In Milaan wilde hij naar een Technische school en deed examen maar zakte door de talen.(niet om het feit dat hij 2 jaar te jong was) Daarna maakte hij ergens anders zijn middelbare school af. Hierna volgde hij een lerarenopleiding wis/natuurkunde. Leraar was hij bij diverse Universiteiten. In 1905, op 26-jarige leeftijd, publiceerde Einstein in de Annalen der Physik drie artikelen, die elk voor zich van fundamenteel belang zouden blijken te zijn. In 1916 verscheen Die Grundlagen der allgemeinen Relativitätstheorie, die tevens een nieuwe gravitatietheorie inhoudt. In populaire vorm beschreef hij zijn theorieën in Über die spezielle und die allgemeine Relativitätstheorie (Ned. vert.: Relativiteit, speciale en algemene theorie, 1978). Vanaf 1929 werkte hij aan een algemene veldtheorie, die zwaartekracht en elektromagnetisme tot één systeem zou moeten verbinden. Hiermee was allang een wetenschapper geboren.

4 Albert Einstein. Hij heeft veel uitgevonden. Als hoogleraar in de fysica is dat ook niet vreemd. Zie vervolgdia´s.

5 Relativiteitstheorie.
De relativiteitstheorie brengt het verband aan tussen ruimte, tijd en zwaartekracht. Einstein bedacht de formule: energie = massa x lichtsnelheid², waarmee dat verband wiskundig werd vastgelegd. Later kon men tijdens atoomonderzoek vaststellen, dat Einstein gelijk had.

6 De ontdekking - uitvinding van Albert Einstein.
Hoewel zijn theorieën de vervaardiging van de atoombom mogelijk maakten, was hij sterk tegen het gebruik van dit wapen. Toch was het Einstein zelf, die in zijn brief aan president Roosevelt op de mogelijkheid hiervan had gewezen, omdat hij bang was dat Duitse wetenschappers bezig waren met de ontwikkeling van dit verschrikkelijke wapen.

7 De uitvinding - ondekking van Albert Einstein.
Heeft de uitvinder - ontdekker nog andere ontdekkingen gedaan? Ook op vele andere gebieden van de fysica leverde Einstein belangrijke bijdragen. Soortelijke warmte, emissie en absorptie van straling, viscositeit, de Bose-Einstein-statistiek en de grondslagen van de quantummechanica en natuurlijk de relativiteitstheorie. Relativiteit, speciale en algemene theorie, 1978). Vanaf 1929 werkte hij aan een algemene veldtheorie, die zwaartekracht en elektromagnetisme tot één systeem zou moeten verbinden.

8 Tijdgenoten - uitvindingen
Thomas Edison, o.a. gloeilamp. Alexander Graham Bell, o.a. telefoon. Henri Poincaré, theorie van de functies van Fuchs (gedeeltelijk in wedijver met Felix Klein), de groepentheorie en de topologie van de differentiaalvergelijkingen. In de astronomie onderzocht hij het drielichamenprobleem en de evenwichtsvormen van roterende vloeistoffen. Er zijn er veel meer, maar dit zijn toch wel belangrijke. In 1928 ontdekte Alexander Fleming bij toeval een middel tegen griep. Dit was een enorm belangrijke ontdekking, want veel mensen gingen in die tijd dood aan de gevolgen van griep. (Er is een griepjaar geweest die meer doden telde dan de hele Eerste Wereldoorlog) Op deze foto zie je Alexander Fleming op oudere leeftijd.

9 Hedendaagse toepassing
Zijn bevindingen zijn de basis voor veel andere theorieën, dat is het belangrijkst van alles. Einstein was fel tegen de atoombom. Door Amerika werd hij zelfs gevraagd om een brief te schrijven tijdens de oorlog, dit omdat hij de meeste kennis in huis had.

10 Links http://home.wanadoo.nl/r.driedijk/eeuw/uitvindingen.htm

11 Einde Robert Buursen


Download ppt "Albert Einstein. (natuurwetenschapper)."

Verwante presentaties


Ads door Google