De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.

Verwante presentaties


Presentatie over: "8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter."— Transcript van de presentatie:

1 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.

2 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
Agenda: Les 8: Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter. HB p WB p

3 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.

4 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
1. Athene was een open, maritieme polis.

5 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
2. Sparta was een gesloten, continentale polis.

6 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
1. Athene was een open, maritieme polis (WB p. 17): 1. Welk volk woonde er in Attica? Waarvan leefde het? De Ioniërs leefden in Attica en leefden voornamelijk van de landbouw. 2. Wat maakte van Athene een open, maritieme polis? Door de vele overzeese contacten stond Athene open voor allerlei invloeden, vooral uit het Oosten. 3. Welke twee bevolkingsgroepen bedreigden de macht van de grondadel? Waarom? - Geldadel eiste inspraak in het bestuur - Kleine boeren wilden een volledige kwijtschelding van hun schulden en een herverdeling van de grond.

7 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
2. Sparta was een gesloten, continentale polis (WB p. 17): 4. Van wie stamden de Spartanen af en waar woonden ze? Ze stamden af van de Doriërs en leefden in Laconië 5. Wie waren de Heloten? De staatsslaven uit Messenië 6. Waarom had Sparta een sterk beroepsleger nodig? Als bescherming tegen opstandige Heloten uit het veroverde Messenië 6. Wat maakte van Sparta een gesloten, continentale polis? Het ligt meer in het binnenland en sloot zich af van de buitenwereld

8 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
Stellingenspel 1. Sparta was eerder continentaal terwijl Athene een maritieme polis was. Correct 2. De Spartanen, die afstamden van de Heloten, gingen de Doriërs veroveren. Fout, de Spartanen stamden af van de Doriërs en veroverden de Heloten. 3. Sparta kende de nodige problemen met de Heloten maar in Athene was alles koek en ei. Fout, in Athene waren er spanningen tussen de grondadel enerzijds en de kleine boeren en geldadel anderzijds. 4. Sparta had één van de betere beroepslegers uit die tijd. Correct

9 Streng maar rechtvaardig, daar kom je het verst mee!
8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter. 3. Athene werd democratischer, Sparta bleef een oligarchie. Streng maar rechtvaardig, daar kom je het verst mee!

10 8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter.
3. Athene werd democratischer, Sparta bleef een oligarchie.

11 Contacten met de buitenwereld
8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter. 3. Athene werd democratischer, Sparta bleef een oligarchie (WB p. 16): Athene Sparta Grondgebied Bevolking Contacten met de buitenwereld Gericht op Politieke evolutie Laconië (en Messenië) Attica Ioniërs Doriërs Open polis Gesloten polis Zee (maritiem) Land (continentaal) Blijf oligarichie: 2 koningen en een raad van ouderen behouden de macht Stilaan democratie: Geldadel krijgt inspraak van de grondadel.


Download ppt "8 Athene en Sparta: poleis met een eigen karakter."

Verwante presentaties


Ads door Google