De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bij paragraaf 10. De hele regio Zuidoost-Azië heeft een snelle economische groei doorgemaakt in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw De economie van de.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bij paragraaf 10. De hele regio Zuidoost-Azië heeft een snelle economische groei doorgemaakt in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw De economie van de."— Transcript van de presentatie:

1 Bij paragraaf 10

2 De hele regio Zuidoost-Azië heeft een snelle economische groei doorgemaakt in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw De economie van de meeste landen in de regio groeit nog altijd Er zijn grote verschillen tussen de rijkere landen: Singapore, Maleisië, Thailand, Brunei, de Filippijnen in Indonesië en de armere landen Vietnam, Cambodja, Laos en Myanmar De rijkdom is vooral terug te vinden in de steden, het platteland is veelal arm

3

4 Vietnam De Vietnamoorlog (1957-1975) Communistisch regiem Economie  landbouw, visserij, mijnbouw (steenkool) en toerisme

5 Cambodja Last van de Vietnamoorlog Daarna in 1975 het communistische regiem van de Rode Khmer (Pol Pot)  schrikbewind waarbij 25% van de bevolking om kwam (ong. 2 miljoen mensen) Oorlog tot ver in de jaren negentig Economie: enige economische groei, landbouw http://www.youtube.com/watch?v=hy3nmHH6Lho&feature=related

6 Laos Last van de Vietnamoorlog Communistisch regiem Economie  landbouw, mijnbouw en handel in energie (waterkrachtcentrales)

7 Myanmar (voor 1989 (!) Birma) Militaire dictatuur  schrikbewind Bijna geen export In 2007 protesten van de boeddhistische monniken Economie: zeer arm land, landbouw Aung San Suu Kyi http://www.youtube.com/watch?v=xH_ZqfTOrxk&feature=fvwrel

8 Afroming: het beste wordt weggenomen uit een gebied ten behoeve van een ander gebied - Braindrain  de hooggeschoolde mensen trekken weg - Cirkelmigratie  niet permanente arbeidsmigratie, heen en weer trekken tussen het thuisland en het land waar gewerkt wordt

9 Bij paragraaf 11, 12 en 13 minderheden

10 Immigranten of oorspronkelijke bewoners Hebben de macht niet, dus zijn afhankelijk van de regering Zuidoost-Azië kent veel autocratische regimes  1 man heeft bijna alle macht Than Shwe (Myanmar)

11 Hoe minder open de staatsvorm, hoe beter de etnische minderheid zich aanpast  mensen worden gedwongen zich aan te passen Integratie  een etnische groep past zich zo aan dat ze een deel van de samenleving worden zonder daarbij hun eigenheid te verliezen (wederzijdse aanpassing) Assimilatie  een etnische groep gaat op in een andere etnische groep en is daarbij nauwelijks meer als afzonderlijke groep te herkennen (eenzijdige aanpassing)

12 Mensenrechtenactivisten spraken met 700 vluchtelingen uit de zeven grote minderheden van Myanmar (Shan, Karen, Karenni, Rakhaing, Mon, Chin en Kachin). Deze volksgroepen vormen ongeveer 35 tot 40 procent van de 50 miljoen inwoners. Het leger greep in 1962 de macht om te voorkomen dat het land uiteen zou vallen. Tot op vandaag voert de junta aan dat haar harde hand nodig is om de verschillende volkeren vreedzaam te doen samenleven. Leden van minderheden die voor hun rechten opkomen, worden volgens Amnesty als verzetsstrijders aangepakt of als drugskoeriers bestempeld en opgepakt. De organisatie vreest dat de autoriteiten de schroeven nog zullen aandraaien in de aanloop naar de verkiezingen die dit jaar gepland zijn.

13 Wat zijn overeenkomsten tussen Chinezen in Zuidoost-Azië en joden in het vooroorlogse Duitsland?

14 Sommige etnische groepen willen regionale autonomie, ze willen meer te zeggen hebben over het gebied waar ze wonen Vooral wanneer er sprake is van grote culturele verschillen, grote economische achterstanden en vooral het gescheiden wonen van andere groepen Als een groep zich helemaal af wil scheiden van een land dan heet dat separatisme Welk voorbeeld is dit?

15 Voorkomen  nation building, indoctrinatie en voordelen voor mensen die geassimileerd zijn of willen assimileren Of … 1. Verzet met geweld de kop indrukken (Vietnam, Myanmar) 2. Autonomie toestaan (Molukken) 3. Federale staatsvorm kiezen (Maleisië) 4. Onafhankelijkheid toestaan (Oost Timor) 5. Kolonisten sturen (China)

16 Zuidoost Azië heeft veel moslims, vooral in Indonesië Moslims zijn deels gematigd, deels fundamentalistisch (ze volgen de Koran letterlijk) Moslimfundamentalisten willen vaak islamitische wetgeving, de Sharia  Kan leiden tot terrorisme

17 Aanslag Bali Steniging vrouwen


Download ppt "Bij paragraaf 10. De hele regio Zuidoost-Azië heeft een snelle economische groei doorgemaakt in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw De economie van de."

Verwante presentaties


Ads door Google