De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bloed(t) uit eigen drain... “… is dat nou wel veilig?” Han van Reekum.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bloed(t) uit eigen drain... “… is dat nou wel veilig?” Han van Reekum."— Transcript van de presentatie:

1

2 Bloed(t) uit eigen drain... “… is dat nou wel veilig?” Han van Reekum

3 Doen wij alles om homologe transfusies te voorkomen?

4 Waarom autologe transfusie Geen activatie immuunsysteem Geen bloedoverdraagbare ziekten Geen transfusiereactie Geen verstoring zuur/base evenwicht Direct hervatten O 2 transport door hemoglobine Geen 10% hogere infectiecijfers!

5 Een infectie van een TKP, de meerkosten: Een nieuwe prothese: € 7.000 Twee operaties: € 10.000 20 extra verpleegdagen: € 10.000 Totaal: € 27.000 Postoperatief bloedverlies via drainage, resulterend in een homologe transfusie betekent (10% van € 27.000 =) € 2700 ‘down the drain’

6 Bloedverlies Peroperatief in ml: THP:600 Revisie THP:1500 TKP:20 Revisie TKP:1200 Postoperatief via de drain in ml: 800 (hoogvacuüm) 1000 (hoogvacuüm) 1200 (hoogvacuüm) 1000 (hoogvacuüm) Da’s toch wel jammer als dat maar zo wordt weggekiept!

7 De stolling is in gang gezet, er zit fibrine en fibrinogeen in. Erytrocyten zijn kapot gegaan, er zit vrij hemoglobine in. Er zitten beschadigde erytrocyten in (MCV is verlaagd) Ontstekingsmediatoren (histamine, interleukine) hebben het bloed afgebroken, er zijn D-dimeren ontstaan. Bloed uit de drain hergebruiken? En die kun je er alleen door wassen uithalen! Ben je helemaal Weet je niet wat voor een kwalijke zaken daar in zitten...

8 Autotransfusie is onmogelijk bij Aanwezigheid van pus Aanwezigheid van niet voor IV geschikte vloeistoffen Aanwezigheid van oud hematoom en stolsels Aanwezigheid van gal, darminhoud en vruchtwater Aanwezigheid van sikkelcellen (bij pathologie van de patiënt) Aanwezigheid van maligne cellen

9 Erytrocyten filtreren Dan houd je niets meer over! Daarmee houd je het vrij hemoglobine niet tegen! Daarmee houd je geen histamine en d-dimeer tegen!

10 Wat zit er in bloed uit de wond? Dan zijn de erytrocyten nog goed van vorm. Dan is het vrij Hb laag. Dan is de concentratie D-dimeer laag. Dan is de stollingscascade nog niet in volle gang. Vers bloed uit de wond is niet ouder dan 6 uur en heeft niet blootgestaan aan drukken lager dan - 90 mmHg. En zou dan veilig kunnen worden teruggegeven!

11 Gefilterd bloed Is vrij van fibrine Is vrij van grote cellen (granulocyten en andere grote leukocyten) Is vrij van embolieën Maar dat hangt af van de kwaliteit van het filter!

12 Filter Bellovac ATB systeem Twee filters aanwezig van 120  m en 40  m mesh. Geven geen beschadiging van de erytrocyten. Stoppen de grote leukocyten. Stoppen aggregaten van fibrine met meer dan 2 erytrocyten. Levert veilig terug te geven bloed op!

13 Wat levert het op? Autotransfusie van 80% van het volume van het in de eerste 6 uur postoperatief verloren bloed. Voldoende hemoglobine om de eerste transfusie met packed cells af te stellen. Besparing!

14 De prijs van packed cells is 300% gestegen sinds 1-1-99! Elke erytrocyt die kan worden teruggegeven is dus ook... KASSA !

15 Daardoor wordt autologe bloedtransfusie van bloed uit de drain vanzelf Routine in plaats van incident en accident


Download ppt "Bloed(t) uit eigen drain... “… is dat nou wel veilig?” Han van Reekum."

Verwante presentaties


Ads door Google