De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Spreekbeurt van Merran

Verwante presentaties


Presentatie over: "Spreekbeurt van Merran"— Transcript van de presentatie:

1 Spreekbeurt van Merran
Kiten Spreekbeurt van Merran Ik doe mijn spreekbeurt over kiten. Ik doe mijn spreekbeurt hierover omdat ik kiten erg leuk vind. Kiten betekend vliegeren.

2 Index Geschiedenis Vliegers Materiaal Kitesurfen
Ik ga de volgende onderwerpen behandelen: Geschiedenis Vliegers Materiaal Kitesurfen

3 Geschiedenis Eerste vlieger 600 jaar voor Christus
1749, Benjamin Franklin doet een grote ontdekking De eerste vlieger is gemaakt in China rond 600 jaar voor Christus. Deze was gemaakt van zijde en bamboe en werd gebruikt om de afstand te meten. In 1749 laat Benjamin Frankling met een vlieger zien dat onweer elektriciteit is. Hiervoor heeft hij tijdens een onweersbui gevliegerd, dit moet je zelf nooit doen!

4 Rond 1900 werden vliegers gebruikt voor man-lifting.
Rond 1900 komt men er achter dat vliegers krachtig genoeg zijn om mensen in de lucht te kunnen hijsen, dit noemen ze 'man-lifting'. Net als bij de eerste vliegers in China werden deze vliegers door het leger ingezet. In 1903 wordt door de gebroeders Wright het vliegtuig uitgevonden. De gebroeders Wright Vinden het eerste vliegtuig uit

5 Vliegers Delta vliegers Matras vliegers
Er zijn verschillende soorten vliegers. Tegenwoordig worden meestal Delta of Matras vliegers gebruikt. Delta vlieger worden vaak gebruikt als stuntvliegers. Matrasvliegers worden meestal als Power Kites gebruikt zodat je je met een buggy of een kiteboard kunt later vooruit trekken. Grote delta vliegers worden ook wel eens als power kites gebruikt.

6 Delta Vliegers Δ Upper spreader Spine Leading edge Trailing edge
Een delta vlieger lijkt op de Griekse hoofdletter delta (Δ) De leading edge is de voorkant van de vlieger. De trailing edge is de onderkant van de vlieger. Meestal heeft een stuntvlieger meerdere stokken. De spine is de stok in het midden De Upper spreader is de dwarsstok aan de voorkant van de vlieger. De Lower spreader is de dwarsstok aan de onderkant van de vlieger. Laat hier je vlieger zien Lower spreader

7 Matras vliegers Trailing edge Ingang van de luchtkamer Leading edge
Een matrasvlieger heeft geen stokken. Een matrasvlieger heeft luchtkamers, als de wind in de luchtkamers waait dan krijgt de vlieger zijn vorm en zal deze opstijgen. Bij de matras vlieger is de voorkant van de vlieger de leading edge en de achterkant van de vlieger de trailing edge, net als bij een delta vlieger. Laat hier je vlieger zien Leading edge

8 Materialen Stokken Lijnen Handles, straps en bars Doek
Om te kunnen vliegeren heb je verschillende materialen nodig zoals stokken, lijnen, Handles straps en bars en het vliegerdoek.

9 Stokken Hout Glasvezel Koolstof
Houten stokken – Houten stokken worden meestal gebruikt in 1 lijns vliegers Glasvezel stokken – Worden gebruikt in de goedkopere Delta vliegers. Glasvezel is veel goedkoper dan Koolstof. Koolstof stokken – Zijn de beste stokken voor Delta vliegers. Koolstof buigt veel minder dan glasvezel en is het erg licht waardoor de vlieger makkelijker vliegt. Laat een vliegerstok zien, en geef deze door in de klas.

10 Lijnen Nylon Dyneema Sleeves
Bij vliegers hebben we het niet over draden of touwen maar over lijnen. Er zijn verschillede soorten vlieger lijnen. Nylon – Nylon wordt vaak gebruikt bij goedkope vliegers en vliegers welke niet zo hard trekken. Nylon is goedkoop maar het rekt veel waardoor je de vlieger minder goed kunt besturen. Ook is nylon niet zo erg sterk Dyneema – Dyneema lijnen zijn goede vliegerlijnen. Dyneema wordt door het Nederlands bedrijf DSM gemaakt. Dyneem is erg sterk, het is zelfs zo sterk dat het 15x sterker is als een draad van staal met dezelfde dikte. Ook rekt dyneema draad bijna niet zodat je de vlieger erg goed kunt besturen. Sleeves – Bij Dyneema lijnen moet je aan de uiteinde altijd sleeves hebben. Als je er gewoon een knoop in maakt dan gaat de lijn over elkaar schuren op de plaats van de knoop en kan deze smelten. Laat een lijnen zien, en geef deze door in de klas. Laat ook duidelijk zien wat de sleeves zijn.

11 Handles, straps en bars Handles Straps Kite bar
Straps – Traps worden gebruikt bij 2 lijns vliegers. Er zijn gevoorde straps en niet gevoerde straps. Gevoerde straps zijn prettiger bij vliegers welke hard trekken. Handles – Handles worden bij 4 lijns vliegers gebruikt. Bij 4 lijns vliegers heb je 2 remlijnen, hiermee kun je de vlieger minder hard laten trekken. Kite Bar – Een kite bar kan bij 2 lijns en 4 lijns vliegers worden gebruikt. Meestal kun je een bar aan een trapeze bevestigen zodat er minder kracht op je armen komt en je minder snel moe wordt. Bij het kitesurfen word altijd gebruik gemaakt van een bar. Laat een handles en straps zien, en geef deze door in de klas. Kite bar

12 Doek Dacron Mylar Pergamijn
Er zijn verschillende soorten materiaal voor vleigerdoek. Dacron – Dacron is een steving doek wat voor moderne vliegers word gebruikt. Mylar - Zeer stevig transparant doek, geschikt voor doorzichtige stukken in vliegers en ter versteviging van bepaalde delen Mylar wordt soms ook gebruikt voor de trailing edge van delta vliegers zodat ze stiller worden. Sommige delta vliegers kunnen veel lawaai maken. Pergamijn - Het ouderwetse vliegerpapier waarmee simpele één lijners gemaakt kunnen worden. Stuntvliegers en matras vliegers worden meestal van Dacron en Mylar gemaakt. Laat de klas voelen aan het doek van de vlieger, deze is van dacron.

13 Kite Surfen Kitesurfen is surfen met een groter vlieger.
Soms worden er wel vliegers van 10 vierkante meter gebruikt. Kite surfen kan een gevaarlijke sport zijn omdat grote vliegers erg hard kunnen trekken en je met een trapeze vast zit aan de vlieger. Mijn favoriete kitsurfer is Ruben Lenten oftewel LEN10. Ik heb een leuk filmpje van hem.

14 Jeugd van tegenwoordig
Lenten doet geen wedstrijden meer en laat de skils en de tricks over aan de jeugd van tegenwoordig

15 Einde Vraag: Waarom is een Dyneema lijn beter voor het vliegeren dan een nylon lijn? Antwoord: Omdat het erg sterk is en omdat het bijna niet uitrekt. Vraag: Van welk materiaal worden goede vliegerstokken gemaakt? Antwoord: Van koolstof Vraag: Waarom kan vliegeren gevaarlijk zijn als je dit moet grote vliegers of harde wind doet. Antwoord: Een vlieger kan als deze groot is of als het hard waaid erg hard trekken en je optillen of omver trekken.


Download ppt "Spreekbeurt van Merran"

Verwante presentaties


Ads door Google