De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Margo Trappenburg USBO (UU)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Margo Trappenburg USBO (UU)"— Transcript van de presentatie:

1 Margo Trappenburg USBO (UU)
Kapper of dokter Professionaliteit in tijden van vermarkting gebaseerd op NWO project “The Robustness of Medical Professional Ethics”, samen met Jolanda Dwarswaard en Medard Hilhorst. Margo Trappenburg USBO (UU)

2

3 Waarom Fysiotherapie Plus? De website geeft antwoord. Omdat:
er gewerkt wordt in 2 gloednieuwe praktijken op de Mullerpier er gewerkt wordt met de modernste apparatuur er gewerkt wordt volgens de modernste inzichten er samen gewerkt wordt met Achmea Health Centre er dus gebruik gemaakt kan worden van 1500 m2 fitnessruimte, een grote oefenzaal en een zwembad met uitzicht op de haven! er gewerkt wordt door een enthousiast team van meer dan 20 fysiotherapeuten al deze fysiotherapeuten zeer goed geschoold zijn (en voldoen aan de hoge geldende kwaliteitseisen) Wij ook groepsbehandelingen geven u van ons de beste behandeling mag verwachten

4 Wanneer Fysico? De website geeft antwoord: Als u beter wilt gaan sporten, een marathon wilt lopen, een fietsvakantie houden, uw wintersport wilt voorbereiden, of uw wandel/looppatroon wilt verbeteren Maar ook voor herstel na blessures of ongevallen, bij astma, reuma en fybromyalgie

5 Fysiotherapeuten doen aan
Craniosacraal therapie, osteopathie Whole body vibration Acupunctuur Ainergy, shockwave, bioresonantie Bach bloesemtherapie Tai chi, yoga Fitness, sportmassage, Nordic walking Ontspannende massage, te betalen per kwartier Online shopping Orthomoleculaire therapie, Body shape, Pilates

6 Fysiotherapie nieuwe stijl

7 Patiënt ervaringen op de site
“Na de behandeling voel ik mij één geheel.” “Ik blijf mij verwonderen dat zulke subtiele aanrakingen zoveel uitwerking kunnen hebben. Ik herinner me speciaal een sessie, waarbij ik een heel diepe ontspanning voelde, alsof ik echt helemaal rustte in mezelf. Nog nooit eerder ervaren. En deze galmde nog dagen na.” “Elke keer ben ik zeer verwonderd welke diepste emoties ik tegen kom, wat het voelen van die emotie met je lichaam doet en hoe het doorwerkt in je dagelijkse manier van doen en hoe je zaken/mensen bekijkt.”

8 Een klein stukje rechtvaardigheidstheorie
Michael Walzer, Spheres of Justice, 1983.

9 Spheres of Justice Geld en goederen (markt) goddelijke genade
Politieke macht medische zorg onderwijs ambten uitkeringen liefde

10 De sfeer van de gezondheidszorg
Medische zorg wordt verdeeld naar medische behoefte. Medische behoefte is niet het zelfde als ‘vraag van de patiënt’. Soms weet de professional het beter. Professionals zijn collega’s en maken geen reclame voor hun werk.

11 Gedragsregels voor artsen 1936
“Iemand, die geen roeping voelt voor het geneesheerschap, kan het niet ten volle goed uitoefenen. Geneesheer zijn wil zeggen dienaar zijn, dienaar van den zieken mensch.” “Een beroep als het onze moet niet met dat van een handelsman over één kam geschoren kunnen worden; een medicus die graag reclame maakt doet beter, evenals zijn collega, wien het alleen om geld verdienen te doen is, in den handel te gaan, waar zijn karakter en gaven meer tot hun recht kunnen komen dan in de medische praktijk.” “Zoo nadrukkelijk mogelijk moeten wij aanstonds als onze meening hier neerschrijven, dat wanneer een arts, in welke mate of in welk opzicht dan ook, er toe meewerkt om de aandacht van het publiek op zich te vestigen, hij een daad begaat die strijdt met de eerste beginselen van de medische ethiek.”

12 Vermarkting op last van de politiek
Sfeer van de politiek Gezondheids- zorg Sfeer van geld en goederen

13 Effecten op beroepsgroepen
Chirurgen Huisartsen Fysiotherapie.

14 KNGF voorzitter in Financieel Dagblad, 25-8-2008
Marktwerking heeft fysiotherapeuten ertoe aangezet nieuwe werkterreinen te zoeken en de zorg efficiënter in te richten. Snelle hulp door directe toegankelijkheid, kortere behandelgemiddelden, preventieve beweegprogramma´s, actieve fysiotherapeutische begeleiding van werknemers. Voorbeelden van door de markt afgedwongen innovaties, die zich bovendien terugverdienen.

15 Janno Barlage, Financieel Dagblad, 10-3-2008
Fysiotherapeuten positioneren zichzelf tegenwoordig als 'de specialist in beweging'. Impliciet zoekt de beroepsgroep hierbij erkenning en aansluiting bij de medische wereld, de wereld van mensen met een aandoening. Fysiotherapeuten weten onvoldoende raad met de aanpak van gezonde mensen. Wellnesscentra - vroeger de sportschool - sportbonden en sportverenigingen en de groeiende markt aan personal trainers en lifestylecoaches zijn wel handig ingesprongen op deze groep 'zoekende' gezonde mensen.

16 KNGF, Beroepsethiek voor de fysiotherapeut
“Het is de menselijke kwetsbaarheid van patiënten die voor de fysiotherapeut in eerste instantie aangrijpingspunt is voor het fysiotherapeutisch handelen.” “Bij tekortschietende deskundigheid zal hij trachten de patiënt bij een meer terzake kundige collega onder te brengen.”

17 KNGF, Beroepsethiek voor de fysiotherapeut
Reclame wordt toegestaan omdat de wet dat eist, maar de KNGF commissie vindt het maar niks. Nieuwe kennis en vaardigheden dienen ter kennis van de beroepsgroep te worden gebracht.

18 Intramurale fysiotherapie
Raakt het u ook? Zal dat gaan gebeuren? Is het erg? Meer informatie op


Download ppt "Margo Trappenburg USBO (UU)"

Verwante presentaties


Ads door Google