De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Graphites.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Graphites."— Transcript van de presentatie:

1 Graphites

2 Introductie Goede geleider Potlood Smeerolie
Potlood=afgevende werking door vermengen met klei Smeerolie=smerende werking door reactie met lucht en water

3 |> door huilen Kern Geprikkeld door de kleinste aanleiding
Sankaran geeft aan dat er bij Graphites 2 belangrijke kenmerken zijn en dat zijn: - Geprikkeld door de kleinste aanleiding - Beter door te huilen De geprikkeldheid betekent hier bezorgd, sentimenteel en wanhopig

4 Rode draad De dingen dringen niet door er is een barriere, olifantenhuid. Vithoulkas. De huid is vaak ook hun eerste bescherming. Ze beschermen door huidproblemen. Dit is de meest oppervlakkige laag, dat is op zich heel mooi. Maar ook lastig voor henzelf, met een slechte huid, heb je een olifantenhuid nodig om je te beschermen tegen de opmerkingen. Vervlakking: ondoordringbaar, sufheid en logge traagheid Olifantenhuid -> bescherming

5 Keynotes De op honing lijkende uitscheidingen zijn niet zo zoetig, ze zijn wel weerzinwekkend. Dus stel je even voor honing met een weerzinwekkende geur, das wel heel vies hoor…. Verder zijn de nagels vaak misvomd en vertoond de huid scheuren en barsten… olifantenhuid. Bij graphites patienten word het hoofd rood vlak voor er een symptoom optreed. Het bloed stijgt naar het gezicht en als de roodheid wegtrekt hebben ze buikpijn of hoofdpijn. Op honing lijkende uitscheidingen Broosheid en misvorming van de nagels Huid vertoond scheuren en barsten

6 Zijn huis staat in brand er gaat een vliegtuig neerstorten, zijn dochter zit in een psychiatrische kliniek, zijn huwelijk loopt helemaal vast… Maar waar maakt hij zich druk om, dat hij de portokosten voor de brief van een vriend moet gaan betalen. Kleinigheden worden groot van een mug een olifant maken en de olifantendingen ziet hij niet. Het huis fikt af maar de brandweer vergeet hij te bellen omdat hij zich zorgen maakt over die portokosten.

7 Mind - psyche Kleinigheden prikkelen Obstinaat Timide
Hierdoor rusteloos en zorgelijk (anxiety about trifles; despair about…; conscientious…; despair…; irritability…; sadness… en trifles seem important, maar ook laughing about trifles) Obstinaat Timide Laf en besluiteloos Veranderlijke stemmingen De olifant heeft last van het veertje voor zijn slurf maar voelt de stomp tegen zijn flank niet. En denk aan het vorige plaatje. Timide en gebrek aan zelfvertrouwen. Besluiteloos omdat ze continu twijfelen aan zichzelf. Ze kunnen bij de groenteboer staan en zonder iets voor het avondeten te kopen naar huis gaan, gewoon omdat ze niet weten welke groenten het beste is en de rest van de gezinsleden lekker vindt. Verder hebben ze veranderlijke stemmingen, dit vooral doordat er ook maar iets hoeft ze zijn wat ze prikkelt een kleinigheid.

8 Mind - Verstandelijk Slecht korte termijngeheugen Geen concentratie
Mentale inspanning -> rusteloosheid Ze lijken een beetje wazig Ze hebben weinig gedachten Vatten niet samen en abstraheren niet Twijfel door daadloosheid van de geest Ze hebben aversie tegen kantoorwerk, werk met hun hoofd. Ook zie je zijn gezicht betrekken bij al de brieven, hij moet weer zijn hoofd gebruiken en na gaan denken. En hij wil liever niet nadenken over financiele zaken, sowieso is alle mentale inspanning teveel, het zorgt voor rusteloosheid en ongedurigheid. Als je intelectuele graphites mensen tegenkomt zul je toch altijd dat wazige zien. Ze hebben weinig gedachten, heel veel dringt niet door. (OLIFANTENHUID) Hierdoor is het vaak moeilijk om informatie van ze te krijgen. Als Graphites mensen over hun klachten vertellen krijg je die tot in het kleinste detail te horen, zonder dat het een doordacht geheel is. Als een graphites student een casus moet navertellen doet hij dat tot in het detail en letterlijk zoals het gezegd is, ze vatten niet samen en abstraheren niet. Doordat de geest niet daadkrachtig is onstaat er twijfel, twijfel over wat ze wel en niet aan de homeopaat moeten zeggen etc…

9 Mind - Verstandelijk Hier zie je het mistige wat graphites mensen hebben. Je ziet een gedeelte, maar je weet niet of dat alles is of dat er nog veel meer onder zit. En nog een keer het algemene mind plaatje, waarbij je vooral op zijn gezicht moet letten. Hij heeft de brievenbus al weken niet gecheckt omdat hij bang is voor al het financiele gedoe. Daar heeft hij geen zin in.

10 Mind - Overig Angst voor: Verergering/verbetering door muziek
De toekomst Zieleheil Kleinigheden Verergering/verbetering door muziek Vooral orgelmuziek Als Graphites zich bewust word van het feit dat hun verstand anders werkt dan bij anderen ontstaan er angstige ongerustheden. Vooral de angst dat er iets ergs gaat gebeuren groeit. Omdat ze zich bewust worden dat ze niet helemaal begrijpen wat er gebeurd. Het is de angst voor bedreiging vanuit de buitenwereld. Niet zoals bij Calcium voor de eigen gezondheid en de voor Calcium typerende angst om gek te worden. Gevoelig voor muziek, ze huilen heel snel als ze muziek horen. Bij Vithoulkas las ik verergering door muziek, maar Sankaran zegt juist verbetering. Het lijkt mij dat als ze moeten huilen dat dat verbetering brengt, want Graph mensen hebben een verbetering door huilen. Maar Vithoulkas zegt dat het een huilen is uit zelfmedelijden. (dit gaat enkel over het huilen tijdens muziek)

11 Oorzaken Een klein probleem drijft hen tot wanhoop
Niet geaccepteerd worden Mentale inspanning Onderdrukken van huidproblemen Denk aan de man bij wie zijn hele wereld instort, maar hij maakt zich druk over de portokosten die hij moet gaan betalen. Graphite wil geaccepteerd worden, als ze niet geaccepteerd wordt kan dat aanleiding zijn voor problemen. Graphite heeft een soort waas en heeft een afkeer van mentaal bezig zijn en zo kan mentale inspanning ook zijn gevolgen hebben. Denk aan de brievenbus die hij al weken niet heeft geopend, vanwege al het financiele gedoe. Het onderdrukken van huidproblemen waar graphites nogal last van heeft werkt ook averechts en heeft zijn gevolgen.

12 Generaliteiten Omdat Graphites mensen vaak gelijkenis vertonen met mensen die het Cushing syndroom hebben, ben ik benieuwd wie nog weet hoe mensen met het Cushing syndroom eruit zien? Buik dik, ledematen slank Maangezicht Buffalo hump (bobbel van vet hoog op de rug) Straie (Slaapproblematiek)

13 Generaliteiten Cushing syndroom: Uiterlijk: Buik dik, ledematen slank
Maangezicht Buffalo hump (bobbel van vet hoog op de rug) Straie Slaapproblematiek Uiterlijk: Vaak donker haar Vaalbleke huidskleur Doen fysieke arbeid: boeren, arbeiders, vrachtwagenchauffeurs Bijna nooit mannen? (Sankaran) Veel Graphites patienten vertonen veel gelijkenis met mensen die last hebben van het Cushing syndroom, hier even wat kenmerken. (Vithoulkas) De graphites patient is minder bleek dan Calcium en heeft daardoor de schijn van meer vitaliteit. Sankaran zegt dat het meestal vrouwen zijn en Vithoulkas zegt dat het vaak boeren, arbeiders en vrachtwagenchauffeurs zijn. Wat moeten we daar nou van denken.

14 Generaliteiten Huidproblemen: scheuren en barsten
Ziekten door onderdrukte huidproblemen Aanleg voor obesitas Snel afvallen bij maagproblemen Uitscheidingen lijken op honing Dik, kleverig en gelig Plotselinge zwakheid Cataleptisch -> geen respons geven Gevoelsarmoede Moeilijk wakker worden Sterk verlangen naar kip Aanleg voor obesitas hebben we ook gezien bij Calcium, bij Graphites is het minder pafferig dan bij Calcium. Een ander opvallend symptoom is de gevoelloosheid van de ledematen. Graphites is hiervoor meestal de belangrijkste remedie. Het kan armen, handen, de vingers, voeten of de tenen treffen maar meestal gaat het om de onderarmen. Gewoonlijk gepaard gaand met krampen. Bij gevoelloosheid aan de toppen van de vingers moet je juist aan Phosphorus denken. Sterk verlangen naar kip en afkeer van zout, zoetigheid en vis. (tegenovergestelde van Argentum nitricum)

15 Modaliteiten V<rslechtert bij: Verl>etert bij:
Koude: tocht, natte voeten Warmte Slikken met een lege mond Hete dranken Vet Muziek Licht Voor middernacht Bij fysieke en mentale inspanning Huilen Open lucht Eten Warme melk Boeren Geluid Donker Aanraken Tegenstellingen heb ik geprobeerd zoveel mogelijk tegenover elkaar te zetten. Lichtschuwheid is een sterk kenmerk van Graphites, dit geld in het algemeen ook voor alle Natriums.

16 Regio Linkerkant Huid Voeding Circulatie Slijmvliezen Klieren
Vouwen achter het oor Nagels Littekens verharden Kloven Scheuren en barsten Voeding Circulatie Slijmvliezen Klieren

17 Differentiaaldiagnose
Baryta Carbonicum Calcium Carbonicum Pulsatilla Natrium Muriaticum

18 Zijn er nog vragen of opmerkingen?


Download ppt "Graphites."

Verwante presentaties


Ads door Google