De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

8.3 spanning heb je al gauw door: Dylan en Dexter A2D-G2D.

Verwante presentaties


Presentatie over: "8.3 spanning heb je al gauw door: Dylan en Dexter A2D-G2D."— Transcript van de presentatie:

1 8.3 spanning heb je al gauw door: Dylan en Dexter A2D-G2D

2 wat is spanning? je hebt veel verschillende betekenissen bij het woord spanning. Elektrische spanning = spanning dat ergens op ‘staat’, namelijk op twee polen (aansluitingspunten). Het is niet erg als je bij een gewone batterij beide polen tegelijkertijd aanraakt maar bij een stopcontract is dat erg gevaarlijk.

3 Spanning is een grootheid (symbool U)
Hierbij hoort de eenheid volt (symbool V), naar de Italiaanse natuurkundige Volta ( ) Bij een batterij heb je een + en – kant. De ene pool is altijd positief, de andere negatief, dit noem je gelijkspanning. Bij een normaal stopcontact is de pool afwisselend positief en negatief, we noemen dit wisselspanning.

4 Spanningsbronnen met vaste spanning
Het apparaat dat spanning levert, noem je een spanningsbron. Thuis gebruik je meestal het stopcontact (officiële naam wandcontactdoos) Er zijn diverse soorten batterijen. Een staafbatterij bestaat uit een bus van zink, met daarin salmiakpasta en een staaf van koolstof. Op de koolstofstaaf zit een metalen hoedje De twee aansluitingspunten van een staafbatterij zijn het metalen hoedje aan de bovenkant (+) en de zinken bus (-).

5 Regelbare spanningsbronnen
De regelbare spanningsbron sluit je met een stekker aan op een stopcontact. In de spanningsbron zit een transformator. Die brengt de spanning van het stopcontact omlaag tot de gewenste spanning. Deze spanning stel je in met de regelknop. De dynamo is een regelbare spanningsbron als het wieltje van de dynamo draait. Je kan kiezen of je veel of weinig licht uit je lamp laat komen door harder of langzamer te trappen.

6 Op elk elektrisch apparaat staat de spanning vermeld waarop het apparaat aangesloten moet worden.

7 E i n d e


Download ppt "8.3 spanning heb je al gauw door: Dylan en Dexter A2D-G2D."

Verwante presentaties


Ads door Google