De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

‘Wat zit er in een vacuüm-bel’ Han van Reekum.  Vorming van belletjes met extreme onderdruk  Ontstaan door het ‘plotseling’ verdwijnen van een voorwerp.

Verwante presentaties


Presentatie over: "‘Wat zit er in een vacuüm-bel’ Han van Reekum.  Vorming van belletjes met extreme onderdruk  Ontstaan door het ‘plotseling’ verdwijnen van een voorwerp."— Transcript van de presentatie:

1 ‘Wat zit er in een vacuüm-bel’ Han van Reekum

2  Vorming van belletjes met extreme onderdruk  Ontstaan door het ‘plotseling’ verdwijnen van een voorwerp in een vloeistof De achterkant van een draaiend schroefblad Een staafje dat snel naar ‘achteren beweegt’  Of door het snel ‘heen en weer’ bewegen van een vloeistof Ultrasone reiniger Hoge druk reiniger

3  Scheepsschroef Op schroefblad: ‘vliescavitatie’ Aan het einde van het schroefblad: ‘randcavitatie’ De randcavitatie Leverde aan de Eerste scheepsschroeven De grootste schade op

4  Ultrasoon (frequentie boven het hoorbare)  Met een kwartskristal: Bij cataract chirurgie: Phaco emulsificatie Bij tumor chirurgie: debulking tumor  Met magnetostrictie: Bij hersen/lever chirurgie: Door magnetische kracht ‘verkorten’ van een ferromagnetisch materiaal (CUSA)

5  Snel ‘terugtrekken’ in water doet een vacuüm ontstaan omdat het water de punt niet kan ‘volgen’

6  Beweging door verbuiging van een kristalrooster  Beweging door verkorting onder invloed van een magnetisch veld

7  Scopisch, percutaan en urethraal: <50W  Non invasief: >100W 1985: Dijzigt Rotterdam Huidig (bijv. CWZ)


Download ppt "‘Wat zit er in een vacuüm-bel’ Han van Reekum.  Vorming van belletjes met extreme onderdruk  Ontstaan door het ‘plotseling’ verdwijnen van een voorwerp."

Verwante presentaties


Ads door Google