De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Formatteren van uw harde schijf.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Formatteren van uw harde schijf."— Transcript van de presentatie:

1 Formatteren van uw harde schijf.
SODIPA COMPUTERCLUB Workshop: Formatteren van uw harde schijf. Dinsdag 08 februari uur.

2 Deze “workshop” is bedoeld,
om u te laten zien wat u allemaal moet doen om uw harde schijf te “formatteren”. Alsook worden hierin nuttige tips gegeven. Voor u gaat “formatteren” moet u wel weten dat alle bestaande gegevens op die schijf verloren zullen gaan en dit is “onherroepelijk”.

3 Dus daarom eerst deze tips:
Maak een “back-up” van uw bestanden die u zeker nog gaat gebruiken. A: Mijn Documenten. B: Uw PST. bestanden. (Outlook of Outlook Express) C: Uw favorieten. Dit kan u wegschrijven op een CD of DVD. Ook op een andere schijf of partitie.

4 Om te zien: A: Hoeveel schijven uw computer heeft. B: of u verschillende partities heeft. C: Hoeveel partities en hoe groot. D: In welk bestandssysteem alles staat. (FAT (32) of NTFS). Kunt u eerst naar “schijfbeheer” gaan.

5 Dit kunt u doen door naar start te gaan,
Dan naar uitvoeren, Daar de opdracht diskmgmt.msc intikken. Deze optie laat ik u zien, zodat u thuis voor uzelf kunt uitmaken, of u plaats heeft voor een back-up. Anders moet u alle back-ups wegschrijven op een CD of DVD. Hier kunt u ook zien, welke schijf u gaat gebruiken, m a w waar uw besturings-programma staat. Dit is alleen van toepassing als u meerdere schijven en/of partities hebt.

6 Zorg ervoor dat alle randapparatuur is verbonden met uw computer, alsook de kabel voor uw “netwerkverbinding”. Tijdens de setup ziet u onderaan een balk waarin u kunt zien, waarmee het programma bezig is.

7 Probeer dit niet allemaal te lezen en te begrijpen, alleen wanneer er verschijnt:
“Druk op F6 om een niet Microsoft scsi/raid-stuurprogramma te installeren”.

8 Als u alle broodnodige bestanden veilig hebt gesteld, dan kunt u gaan “formatteren”.
Het “formatteren” zal automatisch gebeuren tijdens de installatie van “Windows XP pro”.

9 Nu gaan we aan het uiteindelijke werk beginnen.
Daar we vanaf de CD gaan opstarten, moeten we ervoor zorgen, dat onze PC niet vanaf de “harde schijf” of “diskette” opstart. Hiervoor moeten wij even in de “bios” zijn. Direct na het indrukken van de opstartknop, verschijnt op uw scherm het woord “SETUP”, met een vermelding, normaal is dat F2, maar kan ook “Del” zijn of een letter.

10 Dan komt u in de “Bios-cmos-setup utility
Dit scherm is bij veel computers verschillend. Hierover een beschrijving geven gaat niet. Alleen dat u in een van de groepen moet zoeken naar uw “boot-device” Hier zal u zien dat er drie verschillende zijn: First – second – third boot. Nu moet u achter de First-boot “cd-rom” selecteren. Hierdoor gaat de pc bij het opstarten automatisch naar het cd-romstation. Dit is maar tijdelijk, nadat de setup voltooid is zet u uw bios weer in de oorspronkelijke staat.

11 Zo, nu bent u klaar om aan de “installatie” te beginnen.
Sluit uw computer af via “start” en plaats uw installatie-cd in uw cd-romstation. Zorg dat u uw licentienummer (dit bestaat uit 5 X 5 tekens) bij de hand heeft, want dit nummer heeft u nodig, om de setup tot een goed einde te brengen.

12 Let wel, we gaan nu Windows XP installeren, met de veronderstelling, dat u maar één schijf hebt met één partitie. Het “partitioneren” van uw harde schijf zal in een andere “workshop” nader bekeken worden.

13 Installatie Windows XP Pro “heb geduld en blijf kalm”!
Om het heel eenvoudig te houden, ga ik u screenshots tonen met weinig uitleg omdat de installatie zichzelf uitwijst. Ik ga ervan uit dat u nu de computer kunt opstarten via de Cd-speler met de CD “Windows XP pro”. Wanneer je opstart van CD zal de Windows Setup automatisch starten! Volg aandachtig en vooral: “heb geduld en blijf kalm”!                                              

14 Installeren van het besturingsprogramma “Windows XP”
Volg alle dia’s een voor een. Lees elk scherm grondig. Alvorens te reageren.

15

16 Bij dit scherm moet u vrij snel reageren en op één toets drukken, zodat uw computer vanaf uw cd-rom station opstart.

17

18 Door op F6 te drukken, kunt u alle randapparatuur installeren.
Dit kunt u ook achteraf doen, wanneer uw Windows XP is geïnstalleerd. Want normaal zal de setup alle stuurprogramma’s vinden die nodig zijn voor uw hardware.

19

20 Bij deze dia ziet u welke schijven of partities aanwezig zijn en welke grote ze hebben. U kiest die schijf of partitie waarop u de installatie wilt voltooien.

21

22 Dit gedeelte van de installatie kan geruime tijd duren, maar heb geduld.
Op een bepaald moment zal de computer vanzelf afsluiten en terug opstarten. Vanaf dit moment moet u niet meer vanaf de cd-rom opstarten. Dit betekent dat u nu eventueel uw bios weer in de oorspronkelijke configuratie kunt zetten. Dit kunt u altijd nog doen als de installatie gedaan is.

23

24 Vanaf nu gaat Windows geïnstalleerd worden
Vanaf nu gaat Windows geïnstalleerd worden. Dit gebeurd in verschillende fasen. Aan de linkerkant ziet u een voortgangsbalk verschijnen, telkens met een vermelding: Apparaten installeren. Netwerksoftware installeren. Bestanden kopiëren. Onderdelen van menu start installeren. Onderdelen in register opslaan. Verder volgt u elk scherm met aandacht.

25

26

27

28

29

30

31

32

33

34

35

36

37

38

39 Hier worden u enkele keuze vragen gesteld.
Kies: aangepaste instellingen. Dan krijgt u de benaming en type van uw netwerkkaart te zien met daaronder een vak met verschillende thema’s. Hierin maakt u een keuze wat u aanvinkt.

40

41

42

43

44

45

46 Als u dit scherm ziet is de installatie kompleet en gaat de computer opstarten. Het is hier dat u de bios eerst moet terug zetten en de cd uit het station halen, want anders start de pc terug op van cd en begint alles weer van voor af aan. Als dit gedaan is kan uw pc voor de eerste keer volledig opstarten, maar vergeet niet dat deze eerste keer, veel langer kan duren, daar nu alles “geconfigureerd” moet worden.

47

48 Als uw computer volledig is opgestart, krijgt u het bureaublad te zien
Als uw computer volledig is opgestart, krijgt u het bureaublad te zien. Met daarop enkele iconen. Het is ook mogelijk dat er geen enkel icoon te zien is. Maar die kunt u zelf gemakkelijk aanbrengen. U gaat naar start, programma’s, één programma kiezen en dan met de rechter muistoets een maal klikken, dan kopiëren naar en dan bureaublad. (snelkoppeling maken)

49

50 Nu gaan we contoleren, of alle hardware van onze computer goed werkt en de juiste stuurprogramma hebben. Dit doen we door naar start te gaan, dan instellingen, configuratiescherm, systeem, hardware, apparaat-beheer, daar ziet u een scherm met alle hardware. Deze lijst mag geen ? en/of ! bevatten. (meestal in gele kleur aangeduid).

51

52

53

54

55 Op deze lijst ziet u helemaal links + tekens staan
Op deze lijst ziet u helemaal links + tekens staan. Als u hierop klikt gaat er een waaier open met daarin alle apparaten en stuurprogramma’s van het betreffend apparaat of programma. Als er een ! staat is uw stuurprogramma niet goed geïnstalleerd. Als er een ? staat is er geen stuurprogramma geïnstalleerd.

56

57 Nu is uw Windows XP geïnstalleerd.
Maar nu moet u controleren, of er al een “servicepack1” op uw computer staat, alvorens u “servicepack2” kunt downloaden. Dit vindt u door met de rechter muistoets te klikken op “deze computer”

58

59 Met deze gegevens kunt u alle benodigde updates gaan downloaden.
Dit doet u door in start naar Windows updates te gaan en dan alle stappen te volgen. Het beste is om “automatische updates in te schakelen, dan blijft uw computer altijd “up to date”.

60

61 Kies dan voor snelle installatie.
Wanneer alle updates zijn gedownload, zal het programma u vragen om “servicepack2” te downloaden en daar moet u bevestigend op antwoorden. Eenmaal dat gedaan, zal u naar alle waarschijn-lijkheid nog een of meerdere besturingsprogramma’s moeten aanpassen.

62 Veel succes. Sodipa ComputerClub Tom Roef Bestuurslid Coördinator lessen.


Download ppt "Formatteren van uw harde schijf."

Verwante presentaties


Ads door Google