De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Misbruik van en verslaving aan medicatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Misbruik van en verslaving aan medicatie"— Transcript van de presentatie:

1 Misbruik van en verslaving aan medicatie
Els Noorlander

2 Inleiding Geschiedenis Benzodiazepinen werking Gevolgen
Verslaving en preventie

3 Geschiedenis Slaapwerkende middelen gaan al 1000 jaren mee
Alcohol opiaten Barbituraten, heel effectief maar grote nadelen Werkte heel lang Veel geslaagde zelfmoorden Verslavingspotentieel groot Afstand tussen werkzame en dodelijke dosis is klein De eerste benzodiazepinen in 1963 Na aantal jaren stegen de aantal verslavingen In loop van aantal jaren, meer dan gebruikers in Nederland alleen al.

4 Benzodiazepinen Medicamenten die worden vervaardigd door de farmaceutische industrie. Hoe word ze toegedient? Tablet Capsule Zetpil Injectie Eén van de meest voorgeschreven geneesmiddelen ter wereld. tegen als slaapmiddel 1.2 miljoen tegen angst Nog mensen kregen een zelfde soort medicatie voor geschreven zonder anti-convulsieve en spierverslappende werkingen.

5 Werking Belangrijkste werkingen : Kalmering Slaperigheid
Spierverslapping Anti-convulsief effect : epileptische insulten kan couperen.

6 Gevolgen Het algemene advies is deze stoffen niet langer dan twee weken voor te schrijven als slaapmiddel en niet langer dan twee maanden als angstdemper. Gevolgen hiervan is het ontstaan van risico’s tot afhankelijkheid. De bijwerkingen volgen logisch uit de werking: sufheid geheugenstoornissen valneiging (vanwege de spierverslappende werking) concentratiestoornissen emotionele vervlakking.

7 Verslaving & preventie
In theorie zou de werking van het medicijn moeten beginnen afnemen na een week of 6. Is echter niet altijd het geval bij elke patiënt, bij verbetering van de klachten is de persoon niet meer geneigd van te stoppen. Rare relatie tussen patiënt en dokter, patiënt verzint allerlei excuses om toch maar aan zijn medicatie te geraken : Aan anderen voorgeschreven middelen slikken klachten simuleren Al of niet bedekt dreigen met agressie of suïcide als de arts het Waagt aan de benzo’s te komen Recepten vervalsen. Zo zijn er nog een paar.

8 Preventie Het staken van de inname van de drug is belangrijk om volgende redenen : De medicatie heeft helemaal geen nut meer De angstklachten kunnen verergeren Geheugenproblemen doen ernstig af aan de kwaliteit van het leven De medicatie kan gevaarlijk zijn in het verkeer en bij machinebediening Kans op sterven van overdosis is groot

9 Ontwenningsverschijnselen zijn :
slapeloosheid angstgevoelens prikkelbaarheid spiertrekkingen of beven hartkloppingen duizeligheid concentratiestoornissen lusteloosheid misselijkheid hoofdpijn moeheid in ernstige gevallen kunnen epileptische insulten of psychotische verschijnselen optreden


Download ppt "Misbruik van en verslaving aan medicatie"

Verwante presentaties


Ads door Google