De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Kwalitatief en kwantitatief verband Het verband tussen twee grootheden kun je op twee verschillende manieren onder woorden brengen: kwalitatief en kwantitatief.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Kwalitatief en kwantitatief verband Het verband tussen twee grootheden kun je op twee verschillende manieren onder woorden brengen: kwalitatief en kwantitatief."— Transcript van de presentatie:

1 Kwalitatief en kwantitatief verband Het verband tussen twee grootheden kun je op twee verschillende manieren onder woorden brengen: kwalitatief en kwantitatief. Kwalitatief verband: je maakt in woorden duidelijk wat er met grootheid y gebeurt als grootheid x verandert: je geeft aan of y dan groter of kleiner wordt. Je kunt zo’n verband vaak op je gevoel al geven. Bijvoorbeeld: je weet uit ervaring wel dat de remweg s van een auto groter wordt als deze met een grotere beginsnelheid v begin rijdt. Kwantitatief verband: in dit geval geef je een wiskundige formule die het verband tussen de grootheden y en x beschrijft. Met die formule kun je dan voorspellen welke waarde grootheid y krijgt als grootheid x bekend is. Bijvoorbeeld: met de formule s=0,8·v begin 2 kun je bij elke gegeven snelheid de remweg van een bepaalde auto berekenen.

2 Kwantitatieve verbanden grootheden, daarmee is vaak de formule af te leiden In de drie diagrammen zie je achtereenvolgens: m en V zijn recht evenredig tussen R en T is een lineair verband p en V zijn omgekeerd evenredig m=ρ·Vm=ρ·V R=a·T+bR=a·T+b p·V=cp·V=c In een diagram zie je snel het verband tussen twee

3 s en v b zijn kwadratisch evenredig I en r zijn omgekeerd kwadratisch evenredig bij T en ℓ spreekt men van een wortelverband Bij de diagrammen zijn de formules: s=c·vb2s=c·vb2 I=c/r 2 T=c·√ℓ Er zijn nog drie andere veel voorkomende verbanden:


Download ppt "Kwalitatief en kwantitatief verband Het verband tussen twee grootheden kun je op twee verschillende manieren onder woorden brengen: kwalitatief en kwantitatief."

Verwante presentaties


Ads door Google