De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht:

Verwante presentaties


Presentatie over: "-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht:"— Transcript van de presentatie:

1

2 -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht: 35 ton (35.000 kilo!) en kamervullend. Zie de afbeelding hierna!

3 1946: De eerste computer (de ENIAC) was net zo groot als een klaslokaal en kon nog niet eens de helft van jouw computer! 1946: De eerste computer (de ENIAC) was net zo groot als een klaslokaal en kon nog niet eens de helft van jouw computer!

4 -Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De ontwikkeling is erg snel gegaan. De pc’s werden steeds kleiner, sneller en uiteindelijk in de jaren ’90 kreeg bijna elk huishouden een pc thuis!

5 -Hierna zie je een Sharp PC uit 1985… zoek de verschillen!

6

7

8 Heel belangrijk in de computer is toch wel het moederbord: Het is een printplaat met elektronica waarop een aantal andere (insteek-)printplaten gemonteerd kunnen worden. Denk daarbij aan de processor het werkgeheugen en een video-en geluidskaart. Hierna zie je een foto van een moederbord

9 .

10 - Een processor, ook wel CPU (Engels: central processing unit) of in het Nederlands centrale verwerkingseenheid (CVE) genoemd, is het hart van de computer. De snelheid van je PC hangt dan ook van deze chip af. Want dat is het als je het ziet, een chip! Deze bevindt zich op het moederbord. De snelheid wordt uitgedrukt in Mhz (Megahertz) of Ghz (Gigahertz)

11 -De werking van de PC

12 - Het werkgeheugen (RAM) Het geheugen van de computer wordt gebruikt voor alles waar de computer mee bezig is. Ga je een spelletje spelen op je pc? Dan leest de computer het spel van de harde schijf en stopt hij het in zijn geheugen. Zo kan hij ermee aan de slag.

13 - Het werkgeheugen (RAM) Het werkgeheugen (Random Access Memory, kortweg RAM) is het korte termijn geheugen van je computer. De gegevens worden slechts kort opgeslagen. Is je computer uit dan is het geheugen leeg. Het RAM zit op losse 'modulen' die je in je moederbord kunt steken. Dit zie je op de volgende foto.

14 De hoeveelheid RAM-geheugen drukken we uit in Mb’s. Veel pc’s hebben op dit moment een RAM van 512 Mb of 1024 Mb (1Gb)

15 CD-rom (CDR)of DVD-rom (DVDR) Die zit altijd aan de voorkant van de computer. Daarmee kun je cd-roms of dvd’s afspelen. Ook gewone muziek-cd's kunnen erin!

16 Lange termijn geheugen De harde schijf is een soort reuzen- bureau-la. Je kunt er van alles in opbergen. Op de harde schijf staan alle programma's die je op je computer kunt gebruiken. Je kunt er ook alles bewaren wat je zelf hebt gemaakt. Bijvoorbeeld werkstukken, tekeningen, of mp3’s die je hebt opgenomen. Ook dingen die je van internet hebt opgenomen (plaatjes, filmpjes)

17 -Hoe zit een harde schijf in elkaar? Een harddisk bestaat uit één of meerdere schijven (platters) met magnetisch materiaal waarop de informatie wordt opgeslagen. Deze platters zitten op dezelfde as vast, en draaien met constant toerental rond.

18 Vlak boven het oppervlak van de platters bevinden zich de harddisk koppen waarmee bytes gelezen of geschreven kunnen worden. Deze zitten vast aan een roterende arm, zodat de kop van de buitenkant naar de binnenkant van de platter kan bewegen. Tegenwoordig zitten alle armen vast aan elkaar, zodat alle koppen tegelijk heen en weer bewegen. Er is altijd slechts één kop actief.

19 Seriële en parallelle poort De computer heeft een aantal aansluitpunten voor externe apparatuur. Zo wordt je muis en het toetsenbord met je computer verbonden. De seriële poort is voor de langzamere apparatuur, de parallelle voor de snellere. De aansluitingen vindt je aan de achterzijde van de computer.

20 USB Met de USB-poort (Universal Serial Bus) kun je op een handige manier randapparatuur aansluiten. USB staat voor “Universal Serial Bus” Dit is een standaard voor het aansluiten van apparatuur zoals printers, scanners, webcam's, digitale foto toestellen, toetsenbord, muis, harddisk, cd/dvd-branders enz.

21

22

23 Het Internet is het wereldomspannende netwerk van computers die communiceren met behulp van een gemeenschappelijke taal. Zodra je verbinding hebt met deze weblocatie, ben je aangesloten op het Internet.

24 Het lijkt op het internationale telefoonsysteem: er is niet één eigenaar of toezichthouder, het geheel is zo verbonden dat het als een groot netwerk functioneert. Miljoenen mensen hebben vandaag de dag toegang tot het Internet. Daar hoor jij ook bij! W W W staat voor World Wide Web, oftewel: Werelwijd Netwerk.

25 Elke webpagina, met inbegrip van de introductiepagina van een weblocatie, heeft een uniek adres, een zogenaamde Universal Resource Locator (URL). Voorbeeld: Het adres van de Dalton Den Haag website om je roosterwijzigingen te checken is http://www.daltondenhaag.nl/index.php?go=roosterwijzigingen&page=leerlingen

26 Met een "browser" kun je webpagina's bekijken. Je gebruikt op dit moment een browser om internetpagina’s te kunnen bekijken. Populaire browsers zijn Internet Explorer en Mozilla Firefox

27 De video vind je op johanvandergaag.nl bij ”Dalton Den Haag”,> CV M&M

28

29 Voor volgende week (week 4) - Leren deze Powerpoint “veilig op internet” - bekijk de 2 filmpjes: hackfilm en botnet De video’s vind je op johanvandergaag.nl bij ”Brugklas > ICT” Tot volgende week!


Download ppt "-Een stukje geschiedenis van de PC (personal computer) De pc is bedacht in 1833 Door gebrek aan onderdelen kwam de eerst werkende PC 100 jaar later Gewicht:"

Verwante presentaties


Ads door Google