De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

* Dit hoorspel is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen uit 1838. * Het verhaal gaat over een prinsesje, Elisa, en haar elf.

Verwante presentaties


Presentatie over: "* Dit hoorspel is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen uit 1838. * Het verhaal gaat over een prinsesje, Elisa, en haar elf."— Transcript van de presentatie:

1

2 * Dit hoorspel is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen uit 1838. * Het verhaal gaat over een prinsesje, Elisa, en haar elf broers. Hun vader, de koning, trouwde met een boze koningin die zich wilde ontdoen van de kinderen van haar nieuwe echtgenoot. De koningin toverde de elf broers om tot elf zwanen. Elisa kon de betovering van haar broers enkel verbreken door te zwijgen tot ze voor elk van hen een hemd van brandnetels had geweven. Terwijl ze daarmee bezig was werd ze ervan beschuldigd een heks te zijn. Ze kon zich niet verdedigen. Net op tijd voltooide ze het laatste hemd en gooide ze alle hemden over haar elf broers. Pas dan kon ze bewijzen dat ze onschuldig was.

3 * Je vindt dit verhaal op http://www.andersenstories.com/nl/andersen _sprookjes/de_wilde_zwanen http://www.andersenstories.com/nl/andersen _sprookjes/de_wilde_zwanen

4 * De moderne herwerking van het sprookje doet meer dan enkel wat afstoffen en opnieuw inspreken. Het hele verhaal zit vol parodieën, nieuwe personages, grappen voor gevorderden, leuke geluiden en geweldige stemmen. Ook wordt regelmatig verwezen naar bekende films of televisieprogramma’s, maar ook naar typische elementen uit bekende sprookjes.

5 * Het verhaal wordt door de makers als volgt samengevat: * “Prinses Elisa is helemaal de kluts kwijt wanneer haar elf broers worden omgetoverd in zwanen. Alleen door elf hemden te vlechten van brandnetels kan ze de betovering van haar stoute stiefmoeder doorbreken. Ze sluit vriendschap met 'n bende vrolijke spoken, wordt bespied door een bazige bisschop en verliest haar hart aan de verlegen koning Boris. Hoe dàt afloopt, beleef je in dit meeslepende, knotsgekke hoorspel.”

6 * Tekst: Paul Wauters & Philip Maes * Muziek: Koen Brandt * Illustraties: Mark Borgions * Met Warre Borgmans als verteller, Geert Van Rampelberg, Amaryllis Uitterlinden, Tom Van Dyck, Frank Focketyn, Sien Eggers, Tania Van der Sanden, Camilia Blereau, Tom Dewispelaere, David Dermez, Stijn Cole, Govert Deploige, Annet Malherbe, Vic De Wachter en Katelijne Verbeke. Gastrollen van Mark Uytterhoeven, Peter Van de Veire en Jef Hoeybergs.

7 * In de Laatste Show werd het hoorspel voorgesteld: http://www.youtube.com/watch?v=K0ZcoYq9qos http://www.youtube.com/watch?v=zrOFsE3ny6Q

8 * Karel ende Elegast is een onsterfelijk verhaal, maar doet hier en daar wel wat verouderd aan. Het is nu aan jullie om van het oorspronkelijke verhaal een even frisse en moderne versie te maken als de auteur van De wilde zwanen dat gedaan heeft met het verhaal van Andersen. * Je kan ervoor kiezen een bepaald fragment te herschrijven en te moderniseren door een aantal anachronismen toe te voegen of je kan een parodie maken op een bepaald fragment. Een combinatie van deze twee suggesties kan natuurlijk ook!

9 * Schrijf per vier een hoorspel uit van 1 à 2 getypte bladzijden. * Geef aan op welk deel van Karel ende Elegast jullie hoorspel is gebaseerd. * De inhoud moet creatief, origineel en duidelijk zijn, zowel wat betreft de verhaallijn als wat betreft de opbouw en de spanning. * Zorg voor een samenhangend en gestructureerd geheel.

10 * Het geheel staat op 20 punten. * De uitgespreven versie van het hoorspel staat op 10 punten. * Het mondeling presenteren van het hoorspel staat ook op 10 punten.

11 * Schrijfopdracht: * Let op de taal. Er wordt aandacht besteed aan woordenschat, spelling, grammatica en zinsconstructies. Per fout wordt 0,25 afgetrokken. Voor werkwoordsfouten wordt 1 punt per fout afgetrokken. * Spreekopdracht: * Let op articulatie, spreektempo, stemsterkte, zinsbouw, intonatie, uitspraak, houding en contact met het publiek.


Download ppt "* Dit hoorspel is gebaseerd op het gelijknamige sprookje van Hans Christian Andersen uit 1838. * Het verhaal gaat over een prinsesje, Elisa, en haar elf."

Verwante presentaties


Ads door Google