De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Veilig Internetten, mailen en een veilige PC

Verwante presentaties


Presentatie over: "Veilig Internetten, mailen en een veilige PC"— Transcript van de presentatie:

1 Veilig Internetten, mailen en een veilige PC
Roy Both

2 Inhoud: Veilig internetten begint met een goede browser
Goede pc beveiliging: Een up to date pc. Een goed antivirus programma. Een goede Firewall (Software en Hardware matig) Veilig online bankieren Veilig online winkelen Online betalen Wees kritisch met doorgeven van persoonlijke gegevens. Veilig mailen ( programma’s 1 & 2 en waar moet u op letten) Veilig online opslag Aanvullende dia’s Microsoft Security Essentials. Geparkeerde vragen.

3 Veilig internetten begint met een goede browser
Aanbevolen Browsers: Voor PC: Internet Explorer 8 / 9, Google Chrome, Mozilla FireFox. Voor MAC: Safari, Google Chrome, Mozilla FireFox Zorg uiteraard voor de meest recente versie van de browser welke mogelijk is voor uw besturingssysteem. Voor veilig te internetten en online te betalen Om sneller te internetten Betere browser prestaties Websites worden beter weergeven Meer mogelijkheden

4 Goede pc beveiliging Los van een goede Internet Browser is het uiteraard van groot belang dat het systeem waarop u de internet browser gebruikt ook goed beveiligd is. Een up to date pc: Voor MAC: Gebruik Apple Systeem update voor het verkrijgen van de laatste updates. Voor PC: Gebruik Windows / Microsoft update voor het verkrijgen van de laatste updates. Een goed antivirus programma: Voor MAC: MacKeeper, Norton, Kaspersky, Avast, F-Secure enz. Voor PC: Microsoft Security Essentials (zie details dia’s op het eind), Norton, Kaspersky, Avast, AVG enz. Een goede Firewall (Software en Hardware matig): Voor MAC: gebruik de MAC OS Firewall, of de Firewall welke geleverd is bij het antivirus programma. Voor PC: Gebruik de Windows Firewall, of de Firewall welke geleverd is bij het antivirus programma. Hardwarematig: Gebruik en schakel de beschikbare firewall van uw modem / router in. Noot: Dubbele antivirus, firewall programma’s enz heffen elkaars werking eerder op dan dat ze de beveiliging verbeteren!

5 Veilig online bankieren
Online bankieren wordt meer en meer de standaard om op deze manier uw bankzaken te regelen. Daarnaast biedt het een constant real time inzicht van uw rekeningen (af en bij schrijvingen)! Online bankieren dient uiteraad veilig te gebeuren, vooral gezien de vele fraude gevallen die met online bankieren gepaard gaan. Let wel programma’s zoals Radar en Kassa sommeren banken vaak tot het beschikbaar stellen van een veilige omgeving om online te bankieren. Maar er zitten zoveel schakels (over het internet) tussen uw bank en uw pc thuis waarop u bankiert. Dat niet alle risico’s weg genomen kunnen worden door alleen de bank. U heeft hier zelf dus ook aandeel in! Voorgaande dia’s geven al aan hoe u zelf u pc zo goed mogelijk kunt beveiligen, banken adviseren uiteraard hetzelfde. Waar moet u extra opletten als u online bankiert?: Zorg altijd dat u de juiste beveiligde (versleutelde) website van uw bank bezoekt. Voorbeeld ING (icm IE9): Voorbeeld ABN AMRO (ICM IE9): Let altijd op dat de website begint met “ en verder de juiste URL van uw bank. Zorg ervoor dat het slotje dicht is bij inlogen en dat het certificaat gecontroleerd is (groene adrebalk).

6 Veilig online winkelen
Online winkelen, iets online bestellen is net als online bankieren bezig aan een stevige opmars. Meer en meer winkel ketens hebben een online winkel waar u online producten kunt bestellen. Bij de meeste online winkels dient u een account aan te maken om vervolgens artikelen te kunnen bestellen. Dit verschilt per winkel. Tips hierbij: Wees kritisch met het opgeven van uw gegevens, probeer alleen de verplichte gegevens te vullen en geef niet alle gewenste details op, vaak zijn alleen de velden met een * verplicht de overige velden hoeft u dus niet te vullen, meestal alleen u NAW gegevens. Gebruik voor online winkel accounts andere account gegevens dan van bv. Uw bank, belasting dienst, , Werk enz. Ik kan me voorstellen dat het moeilijk te onthouden is al die gebruikersnamen en wachtwoorden, maar meestal krijgt u bevestigings mail met u gebruikersnaam daarin. Deze mail kunt u zelf bewerken en daar ook uw wachtwoord bij opslaan in bv een aparte folder in uw programma. Dit is veiliger dan bv al uw gebruikersgegevens in een word document opslaan want een word document is niet beveiligd en uw mail archieven wel, dit zijn namelijk gecomprimeerde databases. Bij het inloggen op winkel websites kunt vergeleikende beveiligings instellingen verwachten zoals bij banken, maar dit verschilt echter per winkel.

7 Veilig online betalen Online winkels hanteren verschillende betaal methodes, geadviseerd wordt om indien mogelijk zoveel mogelijk gebruik te maken van verzending van de artikelen met daarbij een acceptgiro. Is dit niet mogelijk en moet u online betalen gebruik dan indien mogelijk de standaarden Ideal, PayPal of uw Creditkaart. Via deze systemen is uw betaling namelijk verzekerd tegen fraude. Bij Ideal zijn alle nederlandse banken aangesloten de betaling geschiedt dan ook via een beveiligde website van uw bank. Paypal en creditkaart betalingen hanteren elke hun eigen systeem. Wees er uiteraard attent op dat wanneer u een online transactie doet u goed de beveiliging van de website controleert (zie Veilig online bankieren).

8 Veilig mailen (e-mail programma’s 1)
Er zijn verschillende manieren om te lezen en te gebruiken. Ik zet de twee meest voorkomende uit een. Online client bv. Hotmail, G-Mail, Ziggo webmail enz. Hier logt men in met combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord op een online omgeving. Het programma als web applicatie wordt beheerd en beveiligd door de aanbieder van deze oplossing. Het enige wat de gebruiker kan doen is zorgen dat ‘de weg’ naar de client toe zo veilig mogelijk is zie: veilige pc en veilig internetten. Voorbeeld Hotmail: Het voordeel van online clients is dat u vanaf elke pc met internet aansluiting bij u kunt. U ontvangen, verzonden en gearchiveerde mail is op de server van de aanbieder opgeslagen.

9 Veilig mailen (e-mail programma’s 2)
Naast de online clients zijn er ook de lokaal geinstalleerde clients (programma’s) waar men de mee ophaalt en gebruikt. Dit is overigens de meest gebruikte vorm. Bekende clients (programma’s) zijn: MS Outlook Express, MS Outlook, Windows Live Mail, Lotus mail enz. Het verschil met online clients is dat de van online programma’s op de server van de aanbieder blijven, men logt als het ware in op de mail server van de aanbieder. Bij lokale programma’s wordt de van de mailserver gedownload naar het lokale programma op u pc. U ontvangen, verzonden en gearchiveerde wordt dus lokaal op pc bewaard. Voorbeeld Outlook 2010:

10 Veilig mailen (Waar moet u op letten)
Een aantal tips voor veilig en en waar u op moet letten. Ga nooit in op s met malafide aanbiedingen of gewonnen prijzen als u de afzender niet kent, of niet bekend met het feit dat u meegedaan heeft aan een wedstrijd. Meestal zijn dit soort s ook in het Engels, direct verwijderen en niet op ingaan! Wanneer u via door welke instantie dan ook gevraagd wordt om u persoonlijke gegevens, geef deze dan nooit zomaar per door. Controleer de afzender goed en bekijk welke gegevens men waarvoor nodig heeft. Vertrouwd u het niet bel dan de betreffende instantie op met navraag. Maar geeft nooit zomaar u gegevens ook niet via de telefoon. Overheid, Banken, Zorginstellingen, Verzekeraars enz. zullen nooit per e- mail u persoonlijke gegevens vragen, gebeurd dit wel moet u ervan uitgaan dat het om fraude praktijken gaat! Kijk uit met bijlagen open de bijlagen niet als u de afzender niet kent of niet vertrouwd. Verwijder in deze gevallen de direct! Ga niet in op zogenaamde doorstuur mails v.b. zogenaamde virus waarschuwingen enz. Dit zijn altijd s van bedrijven welke op deze manier adressen en o persoonlijke gegevens proberen te verzamelen om b.v. reclame toe te sturen per mail, of erger u direct te benaderen of te benadelen. Virus waarschuwingen of het verzoek van doorsturen of b.v. MSN of Skype gratis te houden zijn onzin, de febrikanten zullen dit nooit op deze manier doen!

11 Veilig online opslag Een toenemende trend ziet men in online opslag van onder andere foto’s, muziek en video’s zodat men via internet vanaf elke pc altijd bij hun favoriete media kan komen. Een aantal bekenden van deze online opslag aanbieders zijn Microsoft (Skydrive) en Google (in G-mail). Er zijn er veel meer te vinden betaald en gratis. Het is afhankelijk van de aanbieder of u gegevens via een web applicatie beschikbaar zijn en of via een lokale netwerkschijf koppeling vanaf u computer. Let er altijd op dat u een betrouwbare aanbieder kiest en wees kritisch met welke informatie u online opslaat. Bekijk of de aanbieder een back-up maakt van u gegevens of dat u daar zelf voor moet zorgen. Voorbeeld Skydrive: Skydrive is in het Nederlands, is gratis en lokaal te koppelen aan u pc!

12 Aanvullende dia’s Microsoft Security Essentials.
Het gratis antivirus programma van Microsoft. Geen registratie nodig. Perfecte integratie met uw Windows PC en Microsoft software. Geen abonnement, geen verloop na b.v. eén jaar’. Realtime bescherming. Integratie met Windows Firewall. Dagelijkse database updates. Programma in het nederlands. Te plannen geautomatiseerde scans.

13

14

15

16

17 Bedankt voor uw aandacht!
Geparkeerde vragen


Download ppt "Veilig Internetten, mailen en een veilige PC"

Verwante presentaties


Ads door Google