De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Automatische diapresentatie met muziek. Ontmoeting met de ‘pompiers van de hemel’ In het leger zegt men vaak dat motivatie, opleiding en investering.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Automatische diapresentatie met muziek. Ontmoeting met de ‘pompiers van de hemel’ In het leger zegt men vaak dat motivatie, opleiding en investering."— Transcript van de presentatie:

1

2 Automatische diapresentatie met muziek.

3 Ontmoeting met de ‘pompiers van de hemel’ In het leger zegt men vaak dat motivatie, opleiding en investering niet volstaan om van iemand een echte ‘jager’ te maken. Het instinct maakt het verschil. Het instinct, dat is de natuurlijke aanleg ( of een natuurlijk geworden aanleg) om zich efficiënt aan elke situatie aan te passen. Het beroep van piloot van een ‘waterbommenwerper’ van de Civiele Bescherming laat veel ruimte voor dat instinct maar hangt er niet uitsluitend van af. Ontmoeting met de ‘pompiers van de hemel’ In het leger zegt men vaak dat motivatie, opleiding en investering niet volstaan om van iemand een echte ‘jager’ te maken. Het instinct maakt het verschil. Het instinct, dat is de natuurlijke aanleg ( of een natuurlijk geworden aanleg) om zich efficiënt aan elke situatie aan te passen. Het beroep van piloot van een ‘waterbommenwerper’ van de Civiele Bescherming laat veel ruimte voor dat instinct maar hangt er niet uitsluitend van af.

4 De bekendste vliegtuigen van de luchtvloot van de Civiele Bescherming worden de ‘Canadairs’ genoemd. zo genoemde ‘Gele pelikanen’ Weinigen weten dat ‘Canadair’ de naam van de vliegtuigbouwer is, een filiaal van de Canadese vliegtuigfabriek Bombardier, die onder andere lijnvliegtuigen bouwt. Die verwarring is het bewijs van het succes van die toestellen en van het nobele en efficiënte imago dat ze in ons hart hebben ingenomen.

5 Het vliegtuig is bijna 20 m lang en heeft een vleugelbreedte van 30 m. Is uitgerust met een bootromp en hoge motoren die de propellors buiten het bereik van het water houden

6 De bijzondere missie van de bemanningen van de waterbommenwerpers vereist een ietwat speciale aanwerving. Vroeger, toen de vloot nog watervliegtuigen had, waren de voor brandbestrijding met Catalina’s geselecteerde piloten met burger vliegtuigen. Thans wordt voor deze opleiding gezocht gewezen jachtpiloten van de zeemacht.

7 Tegenwoordig komen de meeste piloten uit de luchtmacht. De aanwerving geschiedt op basis van minstens 3.000 vlieguren ervaring. De piloten zijn zeker ervaren, maar vooral betrouwbaar, d.w.z. aandachtig, gewetensvol en gemotiveerd. Enkelen onder hen komen van de Patrouille de France en dat is geen toeval.

8 Hun missie: het bos beschermen Tijdens het seizoen van bosbranden zijn de bemanningen van zonsopgang tot zonsondergang paraat. Wanneer ze voor hulp worden opgeroepen gebeurt het frequent dat ze pas ‘s nachts naar hun basis terugkeren: De brandbestrijding duurt zolang het zicht het toelaat. Hun beroep bestaat uit wachten en onzekerheid. Op elk moment kan het alarm weerklinken in hun lokaal. Buiten het seizoen van bosbranden zijn er weinig vluchten (enkel voor minimale training – maar nooit genoeg volgens de piloten), maar in de zomer zijn de dagen zeer gevuld.

9 De Canadairs worden ingezet bij grote branden. Daarom vliegen ze altijd per vier. Een groep is al na tien minuten in de lucht. Op het moment van het alarm is de locatie van de brand dikwijls onzeker, dus de voorbereiding van de vlucht is kort. Een voorlopige route wordt uitgestippeld. Ter plaatse leidt een ‘brandmeester’ de gecombineerde acties in de lucht en op de grond, steeds met de nodige zorg voor de veiligheid.

10 Let op de nabijheid van de hoogspanningskabels ! Ook bij de bemanningen is de zorg voor de veiligheid bij elke actie aanwezig. Eerst en vooral wat betreft de prioriteit van de doelen. Vanzelfsprekend denkt men allereerst aan het redden van door het vuur omringde brandweerlui of aan de beveiliging van geïsoleerde woningen, en aan bedreigde steden. Soms heeft men daardoor beschermde natuurgebieden moeten overlaten aan de vlammen en zo de kritiek van de media over zich heen gekregen.

11 Vier Canadairs kunnen snel na elkaar overvliegen en zo de brand efficiënt bestrijden, hierdoor heeft het vuur geen tijd om terug op te laaien. Zou men met minder toestellen vliegen, dan zou het onbegonnen werk zijn en veel tijdverlies betekenen.

12 In Corsica liggen de zones met hoog brandrisico nooit ver van de kust. Bepaalde circuits (watertanken - blussen - water tanken) kunnen in vier minuten tijd worden afgelegd. Stel u voor: vier vliegtuigen, elke minuut 6 ton water beschikbaar gedurende vele uren. In Corsica liggen de zones met hoog brandrisico nooit ver van de kust. Bepaalde circuits (watertanken - blussen - water tanken) kunnen in vier minuten tijd worden afgelegd. Stel u voor: vier vliegtuigen, elke minuut 6 ton water beschikbaar gedurende vele uren.

13 Als in een rij gaan ze water tanken Als in een rij gaan ze water tanken LEADER 35 Pélican 39 Pélican 44 Pélican 34 Pelican 31

14 Het water binnenslurpen Het water binnenslurpen Een pracht ontwerp de CL-215 en 415 Het toestel maakt contact met het water en slorpt in een tiental seconden over een afstand van iets meer dan 600 m 6 ton water op. Tussen het aanvliegen en het opstijgen volstaat een afstand van 1.300 m.

15 Deze kleppen, scheppen het water naar binnen…

16

17 Branden ontstaan zelden bij kalm weer. De piloten hebben te maken met golven…

18 Het water tanken is de fase waarbij de watertanks van het vliegtuig worden gevuld op een wateroppervlak terwijl het toestel een rechtlijnige vlucht aanhoudt. In 12 seconden zijn de tanks gevuld: de twee tanks bevatten 6.100 liter water onder een druk van bijna 7 bar. Dan worden de vulkleppen ingetrokken en de piloot geeft vol gas om zijn toestel uit het weter te lichten. Na het loskomen van het wateroppervlak tegen 78 km/u blijft de piloot op geringe hoogte vliegen om aan de veilige snelheid van 96 km/u te komen, alvorens op te stijgen.

19 De Canadairs opereren meestal in bergachtig gebied waar de wind de vlammen opjagen

20 De plaatselijke condities maken van het lossen soms een ‘spectaculair’ gedoe. U moet begrijpen dat de piloot kennis van het terrein nodig heeft om in alle veiligheid te kunnen werken. Het lossen geschiedt op zo’n 30 m boven de grond.

21 De inslagkracht is zo groot, dat het water alles op zijn weg zou kunnen vernielen. Er zijn al Brandweerlui die het leven hebben gelaten. We bewonderen hun moed en toewijding in deze ongelijke strijd. Vanaf grotere hoogte, zou met het gecombineerde effect van de wind en het wakkerende vuur, het water de grond niet eens bereiken.

22 L’ENTRETIENT Na het lossen volstaat het trekken aan de stuurknuppel niet om het naar de bergflank toegezogen toestel te doen stijgen. Het toestel moet snelheid winnen om aan de aanzuiging van de grond te ontsnappen…

23 BEZOEK AAN HET VLIEGTUIG

24 De cockpit De tanks Interieur De loskleppen

25 Ervaring... Ook al zitten de gewezen jachtpiloten aan het stuur van grote en trage toestellen, die meer lijken op boten dan op vliegtuigen, toch maken zij deel uit van een belangrijke Civiele Bescherming. Wijsheid…

26 Geselecteerd uit de besten moeten zij alles nog leren over een vak dat ze niet kennen. Het is voor hen een tweede kans… met de belofte van intense momenten beleven bij het vliegen onder moeilijke omstandigheden. Wij groeten die mannen die houden van vliegen. Maar het zijn vooral hun bescheidenheid, hun nederigheid, hun wijsheid die van hen (samen met de mannen op het terrein) de hoeders maken van de zo broze veiligheid van onze bossen en bezittingen. Toch is het beroep van Canadairpiloot een voorzichtig beroep waarin iedereen wijs genoeg moet zijn om zichzelf niet te willen overtreffen en waarbij het instinct en de door ervaring met vuur opgedane praktijk een garantie zijn voor efficiëntie.

27

28 leur métier, simple au premier abord puisqu'il consiste à éteindre des feux avec un avion, requiert des compétences spécifiques qui en font des pilotes très particuliers.

29 Teksten:Foto’s: Ontwerp en montage: A.RABEYRIN - rab.13113 @ yahoo.fr Bewerkt door Freddy Lamanon – Augustus 2009 Muziek : Céline Dion – My heart will go on


Download ppt "Automatische diapresentatie met muziek. Ontmoeting met de ‘pompiers van de hemel’ In het leger zegt men vaak dat motivatie, opleiding en investering."

Verwante presentaties


Ads door Google