De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Gouden Eeuw In de 17e eeuw werd er in Nederland heel veel handel gedreven. Zoveel zelfs, dat we er stinkend rijk van zijn geworden. Nederlanders kwamen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Gouden Eeuw In de 17e eeuw werd er in Nederland heel veel handel gedreven. Zoveel zelfs, dat we er stinkend rijk van zijn geworden. Nederlanders kwamen."— Transcript van de presentatie:

1 De Gouden Eeuw In de 17e eeuw werd er in Nederland heel veel handel gedreven. Zoveel zelfs, dat we er stinkend rijk van zijn geworden. Nederlanders kwamen overal ter wereld om spullen te halen en weer te verkopen. Omdat het in die periode zo ontzettend goed met ons ging, noemen we het de Gouden Eeuw. We hadden in die periode ook geweldige schilders, zoals Rembrandt van Rijn en Frans Hals (portretten). Ook Jan Steen kwam uit deze tijd. Hij schilderde het leven van de gewone mens met al zijn rommel en kattenkwaad. (lawaailevens???)

2 Veel soorten producten…
Nederlandse schepen kwamen echt overal om handel te drijven, het was een werkelijk fantastische tijd. Zo kregen we hier producten als: Koffie       Peper Tabak Foelie Haring Textiel Zijde Hout Thee Cacao Wijn Graan Koper IJzer Slaven Nootmuskaat Bakstenen                                 

3 Boodschappen doen? Veel van deze producten vinden jullie vandaag de dag als vanzelfsprekend in de schappen van de supermarkt. Voor ons waren ze echter allemaal nieuw en we hadden ook geen supermarkt. De producten werden gehaald uit gebieden rond de Oostzee, uit Frankrijk, China, Japan, Brazilië, Indië (VOC) en Afrika. Wanneer een schip dan helemaal volgeladen met deze kostbare spullen in Amsterdam aankwam, kon het echte 'handelen' beginnen. Heel Amsterdam was namelijk gericht op handel drijven. Een koopman vond er pakhuizen om zijn spullen in op te bergen, Amsterdam kende betrouwbare banken om geld te wisselen of te bewaren, je kon er schepen en matrozen huren en verzekeringen afsluiten voor een reis.

4 Waarom naar Oost Indië? Het eten van vroeger had maar weinig smaak, daarom wilden de mensen wel goed betalen voor kruiden en specerijen. Eerst kochten we die producten van Portugal, maar omdat dat land door Spanje werd overgenomen, en wij in oorlog waren met Spanje, moesten we een andere oplossing zoeken.

5 Nieuwe route Alleen de Portugezen wisten eerst de weg naar Oost-Indië. In 1597 hadden Cornelis de Houtman en Van Beuningen de route ontdekt via Kaap de Goede Hoop. Dit noemden ze de Zuidroute. Hierna gingen vele handelsschepen via deze route naar Oost-Indië om geld te verdienen.

6 Het begin van de VOC Nadat de route via het zuiden ontdekt werd, ontstond er een stormloop van handelsschepen die naar Zuid-Oost Azië voeren. De concurrentie werd zo hevig, dat deze handel bijna niets meer opleverde en alle compagnieën failliet zouden gaan. Om een fiasco te voorkomen werd er een samenwerking van al deze schepen verplicht. Ze noemden dit de Verenigde Oost-Indische Compagnie. De V.O.C.

7 Compagnieën De compagnieën hadden het alleenrecht om handel te drijven in Azië en ze mochten zelfs oorlog voeren of landjes inpikken. Er waren 6 plaatsen waar deze compagnieën in Nederland gevestigd waren: Amsterdam, Middelburg, Rotterdam, Delft, Hoorn en Enkhuizen. Dit noemden ze “Kamers”. De compagnieën werden vóór de komst van de VOC opgeheven na een tocht, en het personeel ontslagen, maar nu werd alles en iedereen ingezet voor een volgende tocht.

8 Het ronselen Het vinden van voldoende scheepsvolk was al in de zeventiende eeuw een probleem voor de VOC. Lage lonen (tien gulden per maand) en de geringe overlevingskansen maakten de VOC tot een impopulaire werkgever. Het aantal vrijwilligers dat zich aanmeldde was dan ook te klein. Om toch aan voldoende bemanning te komen werd er gebruik gemaakt van zogenaamde ronselaars. Zij vingen de uit binnen- en buitenland afkomstige arme werkzoekenden op en brachten ze onder in een herberg. Hier werden zij voorzien van voeding, drank en uitrusting, waarbij de ronselaars ervoor zorgden dat zij in dienst traden van de VOC tegen ruil van een schuldbekentenis. Het voorschot van twee maanden salaris welke de VOC aan nieuwe bemanningen uitgaf verdween vaak direct in de zakken van de ronselaars.

9 Aan boord van een schip…
Het leven aan boord van een schip was niet leuk! Je had als bemanningslid geen privacy, het eten was slecht en de kans op ziekten erg groot. Ook de kans dat er tijdens de reis iets gebeurde (storm, een overval) was aanwezig. Als het al lukte om weer heelhuids thuis te komen, was meestal de helft van de bemanning al overleden. Als een reis tegenviel waren de zeelieden wel een half jaar van huis en zagen ze niets anders dan water en af en toe in de verte een kustlijn. Wanneer je echter bedenkt dat het leven aan wal ook erg armoedig was, hadden de zeelieden het misschien zo slecht nog niet.

10 Hoe zag een schip eruit? Omdat de schepen dikwijls erg lang van huis waren, zagen ze eruit als drijvende dorpen. Er waren slaapplekken voor de bemanning en kajuiten (kamers) voor de stuurlui en officieren. Ook was er een ziekenboeg, eetzaal en kombuis. Wanneer je dit alles leest, denk je misschien dat de zeelieden plaats genoeg hadden aan boord van zo'n schip. Het grootste gedeelte van het schip was echter gereserveerd voor de vracht. Ook was het schip gesplitst in aparte gedeeltes; een gedeelte voor de bemanning en een gedeelte voor de leiding. Je moet niet denken dat het mogelijk was om als bemanningslid in de ruimtes van de leiding te komen, daar stonden zware straffen op! De leefruimten van de bemanning waren vaak benedendeks voor de grote mast. In het algemeen sliepen de mensen op de plaats waar ze werkten. Was je dus kok op een schip, sliep je in de kombuis. Een timmerman sliep in zijn werkplaats en de roerganger in de stuurplecht (Plecht = Voor- en of achterdek van een boot).

11 Wat aten ze onderweg? Op zee at men alles wat men lang kon bewaren.Veel voedsel werd gedroogd of gezouten meegenomen. Dan bedierf het voedsel niet zo snel. Lang houdbaar voedsel was: Kaas Spek Scheepsbeschuit Gedroogd fruit Boter Stokvis Erwten en bonen Soms nam men zelfs levende koeien, kippen of varkens mee. Die konden dan onderweg geslacht worden. Toch werd de bemanning vaak ziek door een gebrek aan vitaminen. Een gevreesde ziekte was scheurbuik, de tanden gingen los zitten en je lichaam teerde helemaal weg. Om deze ziekten tegen te gaan werd op Kaap de Goede Hoop een stad gesticht waar men verse groenten ging verbouwen. Wanneer een schip deze plek passeerde, kon het vers fruit inslaan en schoon drinkwater.

12 Problemen aan boord. Wanneer je niet ziek werd aan boord van een schip, waren er nog genoeg andere redenen waarom je niet heelhuids thuis zou komen: Vijandelijke schepen en piraten Windstiltes of zware stormen Onderlinge vechtpartijen Opstanden tegen de leiding van het schip Het uitbreken van brand Paalwormen die hout aten, het schip ging dan lekken.  

13 Het einde van de VOC De VOC kwam onder zware druk te staan door een slecht bestuur, de veranderende vraag naar producten en de concurrentie van andere landen. Ook oorlogen waren van slechte invloed op de handel voor Nederland. De Engelsen veroverden veel van onze handelsgebieden. Op Tweede Kerstdag 1794, bijna tweehonderd jaar na het avontuurlijke vertrek van de eerste vier schepen, verliet het allerlaatste VOC-schip de rede van Texel. De dag na vertrek bereikte het de rede van Duins. Daar namen de Engelsen het schip in beslag.

14 Het einde !!! In 1803 hief men de kamers Hoorn, Enkhuizen en Delft op. Het laatste handelsverdrag verliep op 31 december 1799 en de staat nam de schuld van 119 miljoen gulden over. In 1805 besloot raadpensionaris Schimmelpenninck dan ook om de handel vrij te geven. De toekomst zou een volstrekt andere verhouding tussen Nederland en Indië laten zien. Het was een stil en triest einde van een roemrijke handelscompagnie.

15 “Een duit in het zakje doen”
De Vereenigde Oost-Indische Compagnie had tijdens de republiek als enige naast de zeven Nederlandse provincies het muntrecht. De munten waren voornamelijk bedoeld voor de Oost en het uitbetalen van het personeel. De VOC sloeg dezelfde typen als de provincies, maar voornamelijk duiten en zilveren rijders. Acht duiten waren één stuiver. Duiten waren normaal gesproken van koper, maar deze is van zilver. Afslagen in andere metalen waren in deze periode vrij normaal, ook met 'reguliere' Nederlandse munten. Je kon met een hoeveelheid zilver of goud naar de muntmeester gaan en dit laten ommunten. Deze munten waren niet bedoeld voor de omloop, maar werden vaak als geschenk gebruikt.


Download ppt "De Gouden Eeuw In de 17e eeuw werd er in Nederland heel veel handel gedreven. Zoveel zelfs, dat we er stinkend rijk van zijn geworden. Nederlanders kwamen."

Verwante presentaties


Ads door Google