De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is een biofilm? Een biofilm is een complexe leefgemeenschap van vershillende microorganismen. Specifiek voor een biofilm is de aanmaak van Extracellulaire.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is een biofilm? Een biofilm is een complexe leefgemeenschap van vershillende microorganismen. Specifiek voor een biofilm is de aanmaak van Extracellulaire."— Transcript van de presentatie:

1 Wat is een biofilm? Een biofilm is een complexe leefgemeenschap van vershillende microorganismen. Specifiek voor een biofilm is de aanmaak van Extracellulaire Polymere Substantie (EPS), een laag die de bacteriën beschermd en bij elkaar houdt. Een biofilm is niet met het blote oog zichtbaar, maar is soms herkenbaar aan een glazige laag die op de wond ligt, toemane van wondvocht en ook kan de wond een nare geur geven. Door een biofim vertraagt de wondgenezing anzienlijk. Biofilms vormen zich op een breed scala van oppervlakken en materialen, bijvoorbeeld op levend weefsel, zoals wonden, invasieve instrumenten en inwoning in de kunstmatige of natuurlijke aquatische systemen. Biofilms zijn stevig gebonden aan deze oppervlakken, ze kunnen niet worden verwijderd door eenvoudige spoeling. Karakteristieke kenmerken van biofilm zijn hun verhoogde weerstand tegen tal van antimicrobiële stoffen, uitdroging en het afweermechanisme van het gastheerorganisme. Acute of chronische wonden zijn vatbaar voor besmetting, omdat micro-organismen in de vorm van een biofim makkelijk het wond milieu binnen kunnen dringen. Zodra een wond is besmet met micro-organismen, en vooral als deze zijn verenigd in een biofilm, wordt de wondgenezing aangetast .. In een recente studie van James et al. (2007) is vastgesteld dat in 60% van chronische wonden een biofilm aanwezig is. Zodra een biofilm wordt verstoord en verwijderd kan een wond veel sneller genezen.

2 De vorming van een biofilm vindt plaats in verschillende fasen

3 (I) opbouw van een Biofilm - bacteriën vallen en repliceren op een oppervlak
stromingsrichting Oppervlakte

4 (II) Opbouw van een biofilm
stromingsrichting Oppervlakte

5 (III) De groei van bacteriën in de biofilm
stromingsrichting Oppervlakte

6 (IV) Bacteriën bouwen een biofilm om zich te beschermen tegen vijanden
stromingsrichting Oppervlakte

7 (V) Het loslaten van bacteriën, wat leidt tot hernieuwde kolonisatie en elders weer bacteriën replicatie Stromingsrichting Oppervlakte

8 Het probleem dat een biofilm creëert
Zodra een biofilm wordt verstoord en verwijderd kan een wond veel sneller genezen.

9 Prontosan - het antwoord op biofilm verwijdering
De gewoonlijk toegepaste oplossingen voor de irrigatie van wonden (zout, water etc) glijden over de biofilm zonder het te verwijderen Prontosan is in staat om de biofilm te verwijderen door het vernietigen van zijn structuur Prontosan bevat betaïne, dat is een oppervlakte-actieve stof en dit verwijdert fysiek de biofilm wat de wondgenezing mogelijk maakt.

10 Clinical Bewijs Study Summary
Seipp H M, Hofmann A, Hack A, Skowronsky A, Hauri A, (2005 – 2007) Efficacy of various wound irrigants against biofilm This study tested Prontosan, Saline and Ringers in there efficacy against biofilm of Pseudomonas Aeruginosa. Baseline biofilms were unaffected by Ringers and Saline but Prontosan reduces biofilm with no adverse affects enabling healing to take place. Kaehn K,Eberlein T, (2009) In-vitro test for comparing the efficacy of wound rinsing solutions The aim of this study was to test the efficacy of Saline, Ringers, Prontosan and Ocenisept to solubilize and remove wound coatings using a wound coating model. Prontosan was the only solution were the test coatings disintegrated and the denatured proteins solubilized. The test coatings became fixed and insoluble when immersed in Octenisept. James A, (2007) Biofilms in chronic wounds Light and scanning electron microscopy techniques were used to analyze 50 chronic wounds and 30 were characterized as containing biofilms (60%). Molecular analysis was performed on the remaining 27 chronic wounds, this revealed diverse polymicrobial communities and the presence of bacteria. Phillips PL, Wolcott RD, Fletcher J, Schultz GS, (2010) Biofilms made easy This article describes what biofilms are and the important roles they play in disrupting wound healing. In addition, it discusses potential interventions (Prontosan) aimed at removing / reducing biofilms and preventing their reformation in wounds. TO READ FULL STUDIES – PLEASE GO TO THE CLINICAL EVIDENCE SECTION


Download ppt "Wat is een biofilm? Een biofilm is een complexe leefgemeenschap van vershillende microorganismen. Specifiek voor een biofilm is de aanmaak van Extracellulaire."

Verwante presentaties


Ads door Google