De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Permacultuur Permanente agricultuur, ontwikkeld door

Verwante presentaties


Presentatie over: "Permacultuur Permanente agricultuur, ontwikkeld door"— Transcript van de presentatie:

1 Permacultuur Permanente agricultuur, ontwikkeld door
Bill Mollison & David Holmgren.

2 Inhoud Geschiedenis en Ontwikkeling Doel en Principes Hoe werkt het?
Praktijkvoorbeelden Alle voordelen op een rijtje. (Mogelijke toepassingen)

3 Geschiedenis en Ontwikkeling.
Permacultuur is in de jaren 70 ontwikkeld door de Australiërs Bill Mollison en David Holmgren, nadat ze onderzoek hebben gedaan naar ecologische principes in de wouden van Tasmanië. Hieruit hebben ze een manier van tuinieren/landbouw ontwikkelt. Een tuin wordt zo praktisch mogelijk ingericht, zodat je veel verschillende producten kunt verbouwen die bruikbaar zijn voor mens en dier. Denk aan fruitbomen en -struiken, noten, groente`s en kruiden. In Australië en Nieuw Zeeland is permacultuur een ingeburgerd begrip geworden en in Engeland is de ontwikkeling ook in volle gang. In Nederland is het nog vrij onbekend maar er zijn een aantal projecten. De bekendste is waarschijnlijk de Bikkershof in Utrecht.

4 Doel & Principes Het doel van Permacultuur is dat je tuin maakt met een samenwerking tussen planten en dieren. De tuin wordt volgens goede principes ingericht waardoor: Je gezonde grond met een goed bodemleven krijgt zodat je kunt doorgaan met het verbouwen van groente`s en fruit. permanent agricultuur = permacultuur Bestrijdingsmiddelen en kunstmest worden afgewezen in de permacultuur omdat dit geen oplossingen zijn voor de lange termijn. Stikstof-fixerende planten zorgen voor extra stikstof in de grond, en insectenplagen en plantenziektes worden vermeden door een grote diversiteit. Hierdoor heb je ook risicospreiding.

5 Doel & Principes Kortom: Je bouwt een systeem wat volledig natuurlijk is en problemen los je op door te kijken naar de functie`s van planten en dieren en hun rol in het systeem. Je werkt samen met de natuur om de beste oplossing te zoeken.

6 Hoe werkt het? Kijken naar hoofdprincipes uit de ecologie
Kijken naar een organisme Hoe kun je dit praktisch combineren.

7 Ecologische principes
Het milieu op aarde wordt voornamelijk bepaald door: - De zon warmte en licht - Neerslag hoeveelheden en locaties - Wind kracht en richting Er is interactie tussen deze basisprincipes.

8 Zon & Aarde De aarde draait zijn gehele bestaan al rondjes om de zon, dit gebeurt in 365 en een kwart dag. Deze ronde zorgt samen met het kantelen van de aarde t.o.v. de zon voor de seizoenen. Daarnaast draait de aarde elke 24 uur om haar eigen as waardoor er een scheiding ontstaat die wij kennen als dag en nacht.

9 Zon & Aarde Deze twee cycli, de seizoenen en dag en nacht, vormen de basis voor het leven. De zon geeft licht, warmte en straling. Door het zonlicht is er fotosynthese mogelijk. Planten hebben verschillende eisen qua hoeveelheid warmte en licht die ze nodig hebben.

10 Neerslag Regen is erg belangrijk in ecosystemen.
Direct voor de planten en dieren. En indirect zorgt het voor rivieren en meren. Dit zijn allemaal zoetwaterstromen en opslagplaatsen. De waterbalans van een tuin is belangrijk.

11 Wind Ook de wind kan een belangrijke rol spelen. sommigen kunnen er goed tegen, anderen niet. Door hier rekening mee te houden zou je windbeschutte plaatsen kunnen door bomen en struiken te plaatsen op de juiste locaties.

12 De 3 samen Interactie tussen hoofdelementen: -Een vijver kan voor water, warmte, dieren (kikkers,salamanders,libellen) en reflectie zorgen. -Je kunt zonrijke windstille plekken creëren voor planten die meer warmte nodig hebben, zodat ze beter groeien. Iedereen kan het toepassen in kleine en in grote tuinen.

13 Kijken naar een organisme
Je kijkt naar een organisme en gaat kijken: wat het is, wat het doet en wat je ermee kan. Een belangrijk principe in de permacultuur is dat elk element/organisme 3 nuttige functies heeft. Op deze manier probeer je de organismen zo volledig mogelijk te benutten.

14 De kruisbes Wat is een kruisbes?
Een struik, vrij dicht, lage hoogte, houtige structuur, stekels, bladeren en vruchten. Wat doet de kruisbes? groeien, grond vasthouden, fruit produceren, prikken, bladeren laten vallen. Wat kunnen we ermee? Als beschutting tegen dieren gebruiken (stekels), het fruit eten en in een haag planten voor windkering.

15 De kip Wat is een kip? Een dier, een grondvogel met veren.
Wat doet een kip? Schijten, de grond omwoelen, kakelen, eieren leggen, ruien en doodgaan. Wat kunnen we hiervan nuttig gebruiken? De kip, de eieren, de mest, het omwoelen en misschien de veren.

16 Het samenbrengen Deze manier van kijken naar organismen is leuk en heel leerzaam. In combinatie met de ecologische principes kun je een tuin ontwerpen die logisch en praktisch in elkaar zit. Permacultuur is een beetje experimenteren en dat is leerzaam, praktisch en leuk.

17 De Praktijk Permacultuurprojecten in Nederland, tot nu toe:
De Maria Hoeve, in de bossen van Hoenderloo (NL), waar op een deel van het terrein permacultuur wordt beoefend. `Project Aarde` in Zutphen is de vorm waarin voormalig ontwikkelingswerker Hans Carlier zijn passie voor de permacultuur in de praktijk brengt in de vorm van privé-tuinen, een kerktuin, `tuinen voor de toekomst` bij een milieucentrum, een schooltuin en een tiental tuinen in een vernieuwende en ecologische woonwijk in de wijk Leesten.

18 De Bikkershof De Bikkershof is een bijzonder voorbeeld van wat er in de praktijk kan opbloeien vanuit een filosofie als permacultuur. De Bikkershof is een mooi voorbeeld van een gezonde, veilige, groene en plezierige woonomgeving waarin mensen elkaar op allerlei manieren tegenkomen. Samen met natuur bezig in de natuur.

19 Voordelen op een rijtje.
Een huis met een nuttige mooie tuin is meer waard op de huizenmarkt. Op een praktische, logische en ecologische manier tuinieren is tijdsbesparend en scheelt in de supermarktkosten. Onbespoten fruit en groenten zijn gezond om te eten en ze zijn goed voor het milieu. Door veel verschillende bomen, struiken en planten bouw je een divers systeem. Dit is de basis voor veel verschillende soorten dieren. Je krijgt minder afval doordat je GFT afval direct recyclet en omdat je geen verpakte producten uit de winkel koopt. Het is voor jong en oud leuk om over planten en dieren te leren. Als je de natuur kent ben je ook voorzichtiger met haar, erg belangrijk voor de toekomstige generatie`s. Een praktische mooie tuin is een leuke sociale ontmoetingsplaats. Vooral in een drukke stad is dit een wenselijke ontwikkeling.

20 Mogelijke toepassingen
Projecten in wijken in Groningen. Toepassingen in Meerstad? Eigen initiatief van bewoners, het is zowel klein als grootschalig toepasbaar. Een wedstrijd uitschrijven: `Welke gemeente heeft de groenste wijk?`/`Welke wijk van de gemeente is de groenste?` Combineren met hulp voor de derde wereld, koppelingssysteem. En verder………………

21 Bronvermelding Internet: images.google.com Boeken: -Basic principles of Permaculture, by Bill Mollison. Voor vragen?

22 Werkt Permacultuur? Groeit een boom?


Download ppt "Permacultuur Permanente agricultuur, ontwikkeld door"

Verwante presentaties


Ads door Google