De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Studie- en netwerkdag Euraxess The Netherlands 20 oktober 2009 Ilse Schenk Belastbaarheid van beurzen.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Studie- en netwerkdag Euraxess The Netherlands 20 oktober 2009 Ilse Schenk Belastbaarheid van beurzen."— Transcript van de presentatie:

1 Studie- en netwerkdag Euraxess The Netherlands 20 oktober 2009 Ilse Schenk Belastbaarheid van beurzen

2 Inhoud 1.Belastbaarheid van beurzen in het kort 2.Wat is er nieuw? 3.De ontwikkelingen 4.Wat is helder?

3 In het kort Vragen rond belastbaarheid van beurzen van onderzoekers (vaak PhD- kandidaten) gaan over twee dingen: 1.Moet de bursaal inkomstenbelasting afdragen over de beurs? 2.Moet instelling loonbelasting afdragen over de beurs?

4 In het kort Moet de bursaal inkomstenbelasting afdragen over de beurs? In beginsel ziet de belastingdienst een beurs voor onderzoek (inclusief PhD) ook als inkomen. ►als bursaal aangifte doet van inkomen, zal in veel gevallen de beurs ook als belastbaar inkomen meetellen.

5 In het kort Moet instelling loonbelasting afdragen over de beurs? De instelling hoeft alleen loonbelasting af te dragen over een beurs als de instelling eigen geld beschikbaar stelt aan een bursaal.

6 Wat is er nieuw? Helemaal niets!

7 De ontwikkelingen - 1 -December 2008 Euraxess seminar -December 2008 uitlating Plasterk n.a.v. kamervragen - Augustus 2009 uitspraak rechter zaak Abvakabo/RUG

8 De ontwikkelingen – 2 Er borrelt van alles Meerdere partijen zijn momenteel betrokken bij het creëren van meer helderheid: •Ministerie van Financiën •Ministerie van OCW •Ministerie van Sociale Zaken •VSNU •SVB •Belastingdienst

9 De ontwikkelingen - 3 Het is nu nog te vroeg om iets te kunnen zeggen over waar het naartoe zal gaan. Wat heeft u dus aan deze informatie? Helemaal niets!

10 Wat is wel helder - 1 Rechtzaak Abvakabo/RUG - De rechtzaak gaat over bursalen die geld hebben ontvangen uit de algemene middelen van de universiteit zelf. In de rechtspraak staat niks dat op zichzelf een probleem kan vormen voor bursalen die zelf hun geld meenemen.

11 Wat is wel helder - 2 Zolang uw instelling geen eigen geld toelegt op een bursaal kan uw instelling (volgens huidig beleid) niet aangeslagen worden voor loonbelasting.

12 Wat is wel helder - 3 Doorgeefluik constructie geeft geen problemen*. Bij een doorgeefluik constructie heeft de instelling een kassiersfunctie. Zij ontvangt de beurs en betaalt deze vervolgens uit aan de bursaal. Let wel: de beurs maakt nooit deel uit van de eigen middelen van de instelling. * Dit geldt volgens huidig beleid.

13 Wat is wel helder - 4 Het verstrekken van eigen geld aan een bursaal kan tot problemen leiden (lees: de instelling kan voor loonbelasting worden aangeslagen). Hoe dit voor uw instelling uitpakt hangt vaak af van de afspraken die u heeft met uw eigen belasting inspecteur.

14 Einde Vragen?


Download ppt "Studie- en netwerkdag Euraxess The Netherlands 20 oktober 2009 Ilse Schenk Belastbaarheid van beurzen."

Verwante presentaties


Ads door Google