De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom in de kraam suite en op de kinderafdeling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom in de kraam suite en op de kinderafdeling."— Transcript van de presentatie:

1 Welkom in de kraam suite en op de kinderafdeling.
Ontwikkelingsgerichte zorg.

2 Welkom op de kraam- en kinderafdeling
van het Ropcke-Zweers Ziekenhuis. Op onze afdelingen worden pasgeborenen verzorgd volgens het principe van ontwikkelingsgerichte zorg. Om u als (aanstaande) ouder van uw baby beter op de hoogte te brengen van onze werkwijze, zullen wij u door middel van deze informatie meer inzicht geven in “ontwikkelingsgerichte zorg” op de afdeling. U en uw baby krijgen deze zorg in de kraamsuite maar mocht uw baby extra medische zorg nodig hebben dan zal hij/zij verzorgd worden op de kinderafdeling volgens de zelfde methode. Daartoe werken we als kraam- en kinderverpleegkundigen intensief samen.

3 De kraamsuites De kraam afdeling van het RZZ heeft vier kraamsuites. Hier worden aanstaande moeders opgenomen, vinden bevallingen plaats en na de bevalling blijven moeder en kind in principe op de kraamsuite. Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats in dezelfde kamer. Op iedere kraamsuite zijn de noodzakelijke voorzieningen aanwezig. Natuurlijk ook een opvangtafel voor de pasgeborene, zodat er bij acute situaties adequaat gehandeld kan worden. Zo zijn er zowel faciliteiten voor aanstaande moeder en partner, als voor de pasgeborene. Er is onder meer een comfortabel bed om in te bevallen en te slapen. Ook is er een TV, telefoon, relaxstoel, en een koelkast. Indien gewenst kan de partner of andere naaste blijven slapen.

4 Bevallen in de kraamsuite van het Ropcke-Zweers Ziekenhuis
Wetens-waardigheden - Het hele zorgproces vindt zoveel mogelijk plaats op dezelfde kamer. Wij streven ernaar dat u na de bevalling op de suite verblijft. - Als u borstvoeding gaat geven wordt u intensief begeleidt door de lactatiekundigen van onze afdeling. Indien nodig kunt u gebruik maken van een kolfapparaat van de afdeling. De verpleegkundige /lactatiekundige zal u hiermee helpen. - Uw baby wordt op de suite door de kinderarts, gynaecoloog of verloskundige nagekeken. - De verzorging van uw baby vind indien mogelijk plaats op de suite. Bevallen in de kraamsuite van het Ropcke-Zweers Ziekenhuis Direct na de bevalling wordt, indien alles goed gaat, de baby bloot op uw buik gelegd en kunt u kennismaken met uw baby; huid op huid contact is goed voor de binding. De binding met ouders is voor een baby essentieel en daarom willen we u vanaf het eerste moment direct betrekken bij de zorg voor uw kind. Ook als dat betekend dat uw baby misschien naar de kinderafdeling moet voor eventuele observatie.. De meeste baby’s hebben de eerste uren na de geboorte een sterke zuigreflex; zo snel mogelijk leggen wij uw baby aan de borst.

5 Babykamer De opname op de babykamer of wel de afdeling neonatologie is voor u een ingrijpende gebeurtenis maar ook voor uw baby. Premature en dysmature baby’s moeten vroegtijdig de geluid- en lichtarme, veilige, geborgen baarmoeder verlaten. Daarom wordt er op onze afdeling getracht de negatieve prikkels zoals geluid, licht, en onaangename aanrakingen, zoveel mogelijk te beperken. Het is immers wetenschappelijk aangetoond dat het beperken van negatieve signalen een duidelijk positief effect hebben op de neurologische ontwikkeling van de baby. Hieronder staat vermeld hoe wij en ook de kraam afdeling dit proberen te realiseren en om te zetten met een aantal actie punten. Er staat duidelijk vermeld hoe u als ouder hier een belangrijke rol in kunt spelen. Ouder informatie voor de suite en babykamer en de algemene informatie kunnen natuurlijk door elkaar gebruikt worden.

6 Doel van ontwikkelingsgerichte zorg:
Ontwikkelingsgerichte zorg is een wijze van verzorgen en benaderen van de pasgeborene. Doel van ontwikkelingsgerichte zorg: - Het verminderen van stress bij uw baby - Het bevorderen van de relatie tussen u en uw baby - Het stimuleren van de ontwikkeling van uw baby. Voor het bereiken van deze doelstellingen worden verschillende aandachtsgebieden geobserveerd, zoals: lichaamstaal, de reactie van uw baby op de omgeving en op de voeding. De betrokkenheid van u als ouders is daarbij belangrijk.

7 Wanneer voel ik mij NIET fijn?
Als ik mijn rugje naar achteren krom, als ik mijn wenkbrauwen frons, als ik mijn vingertjes en teentjes spreid, als ik mijn armpjes en beentjes in de lucht strek, als ik jammer of huil, als ik mij overstrek, als ik trillende bewegingen maak, dan vertel ik jullie dat ik me niet zo goed voel. Het kan dan zijn dat de indrukken teveel worden, dat ik te moe ben of dat ik me niet zo lekker voel. Wanneer voel ik mij fijn? Als mijn handjes dicht bij mijn gezichtje of mijn mondje zijn, als ik een doekje, een knuffel of vinger vastpak, als ik mijn voetjes tegen elkaar houd, als mijn gezichtje ontspannen is, als ik naar jullie kijk, ook al is het maar heel kort, als ik ontspannen lig te slapen, als ik rustig lig te sabbelen, Dan vertel ik jullie dat ik me goed voel.

8 De baarmoeder vormt een ideale omgeving voor de ontwikkeling van een baby. Het is een donkere ruimte, waar geluiden dof zijn. Het dag en nachtritme wordt door de moeder verzorgd. De baby wordt omgeven door warm vocht (vruchtwater) dit heeft een beschermende functie zodat de baby niet al te veel last heeft van stoten en duwen van buitenaf. De baby ligt in een gebogen, geborgen houding en wordt begrenst door de baarmoeder.

9 donker/licht babykamer suite
We zorgen indien mogelijk voor zacht en gedempt licht. Hiervoor zijn individuele dimverlichting boven elke couveuse/ wieg geplaatst en de couveuse wordt afgedekt met een speciale hoes en de wiegen hebben hemeltjes. Verder zorgen we voor een dag en nachtritme door s ’nachts zoveel mogelijk de lichten te doven en de hoezen te sluiten. Uw baby wordt wel continu geobserveerd en gemonitord. Tegen uw baby praten is geruststellend als de oogjes open zijn, kan het licht gedept worden waardoor oogcontact optimaal is. suite Werkwijze in de kraamsuite Het licht op uw kamer zoveel mogelijk dimmen of uit doen indien mogelijk. - Boven uw bed is een nachtlampje gemaakt. - Tussen en uur is het rustuur voor u en uw baby. Geen felle lichtflitsen op uw baby richten. Uw baby brengt het grootste gedeelte van de dag door met slapen. Hij of zij slaapt gemiddeld 16 tot 17 uur per dag. Over het algemeen slaapt uw pasgeboren baby telkens drie uur, waarna hij ongeveer een uurtje wakker is. Deze tijd wordt gebruikt om te voeden, te verzorgen en te knuffelen. Pasgeboren baby’s slapen over het algemeen onrustig. Door onverwachte bewegingen (van henzelf) kunnen ze wakker schrikken en even huilen. Uw baby zal vanzelf weer in slaap vallen en doorslapen.

10 geluiden babykamer suite
We zorgen ervoor om zachtjes te praten, te lopen, de deurtjes van de couveuse dicht te doen, zachte omgevingsgeluiden na te streven. De couveuse hoes houdt omgevingsgeluiden tegen. Belangrijk voor uw baby zijn momenten van stilte tussen de voedingstijden in. Vanwege geluid en hygiëne mogen ook maar twee bezoekers per keer op de babykamer. suite - Wij streven ernaar om de omgeving voor uw baby zo rustig mogelijk te houden. - Bezoek attenderen op hun stemvolume. - Stoelen zachtjes verplaatsen of optillen. - Praat tijdens de verzorging met uw baby. - Indien uw baby in de couveuse ligt: zachtjes de deurtjes openen en sluiten en geen spullen op de couveuse plaatsen. Uw baby wordt overladen met prikkels van geluid, vooral wanneer het in het ziekenhuis ligt. Alarmen gaan af, stoelen schuiven, rinkelende telefoons, verpleegkundigen, artsen en bezoekers die praten. Uw baby kan zich nog niet zo goed afsluiten voor geluid. Harde geluiden kan schrikachtig gedrag veroorzaken waardoor uw baby onrustig wordt. Daardoor hoort uw baby uw vertrouwde stem niet. U hoeft niet extra stil te zijn als uw baby slaapt of wakker is. In de buik heeft hij of zij alle gewone huisgeluiden al gehoord. Uw baby is aan uw stem en die van uw kinderen gewend.

11 babykamer geborgenheid suite
In de couveuse als ook in de wiegen maken wij een “nestje”. Zo ligt uw baby meer geborgen en met gebogen handjes en beentjes. Uw baby kan dan ook gemakkelijker met zijn handjes naar zijn mond toe. Dit is belangrijk voor de stimulatie van de zuigbehoefte en zijn zelf regulatie. Als uw baby in een couveuse ligt, legt u een volle hand op het hoofdje en de andere volle hand op het buikje. Als de baby op de buik ligt, legt u die op de billetjes. Dit kunt u verschillende keren per dag doen en zeker langer dan 5 minuten. Bij het neerleggen/ weghalen wacht u eventjes voordat u uw handen weg haalt. Ofwel u legt een zacht doekje of popje ter vervanging van uw handen. Dit mag u eventueel ook naast uw baby leggen. Zo voorkomt u onnodige schrikreacties van uw baby. Een geur doekje wordt ook altijd erg gewaardeerd door uw baby. Strelen kan het best gebeuren met de volle hand. Dit geeft een prikkel die beter verdragen wordt dan aanraken met enkel de vingertoppen. Tijdens de kangoeroesessie kan er, als de baby dit aangeeft, kennisgemaakt worden met de tepel en eventueel kan de baby ook sabbelen. Voor u is het een kans om intens contact te hebben met uw baby. geborgenheid suite - Niet onnodig wakker maken van uw baby. Het is beter om uw baby niet van arm tot arm te aten gaan. - Geef uw baby de tijd om wakker te worden, haal bijvoorbeeld eerst het dekentje eraf en laat uw baby rustig ontwaken uit zijn of haar slaap. - Probeer te voorkomen dat u uw baby te veel ‘’kriebelt’’. Een warme, stevige aanraking is prettiger dan strelen met één vinger. De houding van in de baarmoeder is de meest ideale voor de premature of dysmature baby. Om dit te bekomen, zorgen we voor begrenzing en flexiehouding, een gebogen houding.

12 warmte babykamer suite
Op de babykamer is het meestal rond de 26 graden. Baby's worden hier verpleegd op de open tafel ,in een couveuse, of in een wieg. Baby's liggen niet graag bloot maar soms is dit nodig voor de observatie. Wel dekken we het kind dan altijd toe met een eigen doek of dekentje. Zodra dit kan, geven we meer geborgenheid en warmte door bijvoorbeeld kleertjes en een muts aan te doen. U kunt te alle tijde eigen materialen mee nemen zoals omslag doeken en kleertjes en kleine knuffels. Op de borst bij papa of mama hoort uw baby, net als in de baarmoeder, uw hartslag en uw stem.   De baby voelt uw lichaamswarmte en beweegt met u mee. Het voelt zich geborgen en veilig en het blijft prima op temperatuur. suite Na de geboorte wordt uw baby in principe direct bij u op de buik gelegd en goed afgedroogd om afkoeling te voorkomen. Uw baby verliest voor het grootste gedeelte de warmte via zijn of haar hoofden heeft daarom de eerste paar dagen na de geboorte nog een mutsje op. - De eerste 24 uur wordt de temperatuur van uw baby elke voeding gecontroleerd. De optimale tempe- ratuur is tussen de 36,8 en 37,2 graden. - Leg de kruiken altijd bovenop de dekens. Als u uw baby uit bed haalt, doe hem of haar dan een omslagdoek om. Buidelen of kangoeroeën wordt vaak bij te vroeg geboren baby’s gedaan om contact tussen ouders en kind te leggen. Ook bij kinderen geboren na de 37ste zwangerschapsweek is het fijn om lichaamscontact te maken door uw baby op de blote borst te leggen. In de baarmoeder werd uw baby omgeven door warm vocht en hoefde zelf de temperatuur niet te regelen.

13 Gebogen houding babykamer suite
Op de afdeling verzorgen wij uw baby volgens de principes van het rond- en roterend handelen. Dat wil zeggen, dat bij elke handeling gezorgd wordt dat uw baby in een ronde houding blijft, en dat bewegingen op een draaiende manier worden uitgevoerd. De verpleegkundige zal u leren hoe u rond en roterend handelen bij uw baby kunt toepassen. Als u baby in bad gaat, doen we dat meestal in een doek. Hierdoor kan het kind in de ronde en vertrouwde houding de dingen ondergaan. suite - Bij het uit de wieg halen, pakt u uw baby op door het eerst op de zij te draaien. - Ook het terug leggen gebeurt op een rustige manier, waarbij eerst contact wordt gemaakt met de billen en de zij. - Tijdens het dragen zorgt u er voor dat uw baby voortdurend goed ondersteund wordt bij het hoofd en billen. Uw baby ligt in een ronde en gebogen houding. - De luier verschoont u door uw baby bij de heupjes te draaien van de ene naar de andere kant, en niet door het aan de beentjes op te tillen. Tijdens het temperaturen ligt uw baby op de zij waarbij één hand continue contact houdt met uw baby

14 In samen werking met het personeel van de kraam- en kinderafdeling zullen we u zo goed mogelijk begeleiden. U kunt via uw tv of iPad uw baby zien op een camera die boven u baby geïnstalleerd staat. Het geven van individueel Ontwikkelings-gerichte zorg aan uw baby is een samenspel tussen u en uw baby en het verplegend personeel. Door de vele wisselingen van personeel is het soms moeilijk vertrouwen op te bouwen. Wij willen u als personeel vragen altijd elke vraag aan ons voor te leggen zodat het een harmonisch spel kan worden. Wij zullen u op onze beurt zoveel mogelijk bijstaan en vertellen over de kennis die wij hebben over deze speciale zorg rondom u en uw baby. Wij wensen u een prettig verblijf op onze afdelingen van vrouw en kind!


Download ppt "Welkom in de kraam suite en op de kinderafdeling."

Verwante presentaties


Ads door Google