De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Technisch schrijven 18 november 2016.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Technisch schrijven 18 november 2016."— Transcript van de presentatie:

1 Technisch schrijven 18 november 2016

2 Programma De twee pijlers bij alle schrijfklussen Schrijfoefening 1
Over technisch schrijven: wat is het en hoe en waarom doe je het? Schrijfoefening 2

3 Leerdoelen Aan het eind van de les weet je wat de belangrijkste twee zaken zijn waarmee je rekening moet houden bij het schrijven van teksten. Aan het eind van de les ken je de belangrijkste principes van technisch schrijven. Aan het eind van de les kun je wollig taalgebruik herkennen en je kunt het voorkomen in je eigen teksten. Aan het eind van de les kun je de gebiedende wijs van het werkwoord foutloos spellen. Aan het eind van de les heb je geoefend met het schrijven van een eenvoudige handleiding.

4 Wat zijn de twee belangrijkste zaken waar je op moet letten als je een tekst schrijft?
Wat wil ik met mijn tekst bereiken? TEKSTDOEL Voor wie schrijf ik mijn tekst? PUBLIEK Voorbeeld 1: Was eerst je handjes voor je gaat eten. Reinig en ontsmet de handen grondig voordat u het operatiegedeelte betreedt. Voorbeeld 2: Deze zeep komt het beste uit de test naar antibacteriële werking. Deze zeep past prima in onze bestaande zeephouders.

5 Opdracht Probeer in maximaal 50 woorden mensen ervan te overtuigen waarom Trump president moet worden. OF Probeer in maximaal 50 woorden mensen ervan te overtuigen waarom Clinton president moet worden.

6 Technisch schrijven Technisch schrijven is een manier van schrijven die wordt gebruikt voor teksten over technische processen of producten. Technische teksten dienen vaak als handleidingen of online gidsen die lezers helpen bij het bedienen van bijvoorbeeld machines of het gebruiken van software. Voorbeelden: autoreparatiehandleidingen, helpteksten voor computersoftware en FAQs bij producthandleidingen. Je kunt de principes van technisch schrijven in een heleboel situaties toepassen! Technisch schrijven tegenover creatief schrijven. De Technisch schrijven tegenover zakelijk schrijven.

7 Kenmerken technisch schrijven
volledig afgestemd op de gebruiker volledig afgestemd op het doel kort en krachtig dus géén wollig taalgebruik geordend en overzichtelijk volledig/geen stappen overslaan stapsgewijs handelingen/gevolgen gebruik van gebiedende wijs eenvoudige taal gebruik van afbeeldingen/schema’s enz. geen spelfouten getest op echte gebruikers!!!!!!! onder water zwemmen voorbeeld

8 Technisch geschreven stukken zijn NOOIT wollig!
Gezien de complexiteit van het gezondheidszorggebeuren is het belangrijk positief te staan tegenover investeringen met een zekere toekomstdimensie. In heel veel landen hebben de meeste inwoners nog geen elektriciteit en stromend water in hun woning. In bepaalde regio’s heerst al jarenlang een burgeroorlog. Het bedrijf formuleerde verschillende pensioenfondstoetredings-voorwaarden .  Mogelijkerwijs wilt u uw nieuwe document opslaan.    

9 Gebiedende wijs Alsof je een opdracht geeft: Typ het volgende in….
Draai boutje B in nippeltje A Gebruik een niet-gebruikte pleister om de wond te bedekken Was je handen vóór en ná het verzorgen van de wond Werkwoordspelling: ‘jij’ staat achter het werkwoord… 1.  (pakken) je spullen en  (gaan) naar huis! 2.  (opletten) dat ze niet te veel nemen! 3.  (lopen) nou toch eens door! 4.  (lezen) eens wat voor!  5.  (gaan) jij maar eerst! 6.  (vertrouwen) nu eens op je eigen kennis! 7.  (wassen) je handen en  (gebruiken) een zakdoek! 8.  (stoppen) met kletsen en  (gaan) aan het werk! 9.  (denken) eerst na voor je begint! 10. (breken) de dag, (tikken) een eitje. onder water zwemmen voorbeeld

10 Het oertechnisch document: de gebruikershandleiding
Handleiding: Hoe niet? Als een woord dat u heeft getypt u toch niet bevalt en u wilt het verwijderen, selecteert u het woord en daarna drukt u op de Delete-toets die u ongeveer in het midden van het toetsenbord kunt vinden.

11 Handleiding: Hoe wel? Woord verwijderen Klik 2x snel achter elkaar op het woord dat u wilt verwijderen. Het woord krijgt nu een grijze achtergrond. Druk op of op Het woord is nu verwijderd.

12 Opdracht 2 Gebruik de principes van technisch schrijven bij het maken van de volgende opdracht: Ontwerp en schrijf in tweetallen voor jullie oma van 84 jaar een korte handleiding voor het installeren en inrichten van Whatsapp op haar mobiele telefoon. Je hebt hiervoor 20 minuten de tijd. Laat in ongeveer 2 minuten aan de klas zien hoe jullie handleiding eruit ziet en verantwoord de keuzes die jullie hebben gemaakt bij het ontwerpen en schrijven ervan.

13 Leerdoelen behaald? Aan het eind van de les weet je wat de belangrijkste twee zaken zijn waarmee je rekening moet houden bij het schrijven van teksten. Aan het eind van de les ken je de belangrijkste principes van technisch schrijven. Aan het eind van de les kun je wollig taalgebruik herkennen en je kunt het voorkomen in je eigen teksten. Aan het eind van de les kun je de gebiedende wijs van het werkwoord foutloos spellen. Aan het eind van de les heb je geoefend met het schrijven van een eenvoudige handleiding.


Download ppt "Technisch schrijven 18 november 2016."

Verwante presentaties


Ads door Google