De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Opvoeden is elkaar als vader en moeder aanvullen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Opvoeden is elkaar als vader en moeder aanvullen"— Transcript van de presentatie:

1 Opvoeden is elkaar als vader en moeder aanvullen
Ouderavond basisschool

2 Geef een eerlijk antwoord
Wat zou u missen voor de opvoeding als u er alleen voor stond? (Voor sommigen is dit helaas werkelijkheid!) Welk woord past het best bij uw ouderlijke samenwerking als opvoeders: u vult elkaar aan, u voelt elkaar aan, u valt elkaar aan? Geef voorbeelden.

3 Zucht Een moeder zucht: ‘Soms denk ik dat ik vier kinderen heb: drie echte plus mijn man!’ Herkenbaar? Zo ja, zegt dit iets van moeders of van vaders? Wat zouden vaders kunnen verzuchten?

4 1 Thessalonicensen 2:7,11 Paulus zegt daar in beeldspraak: Wij zijn in uw midden vriendelijk geweest, zoals een voedster haar kinderen koestert… Zo weet u hoe wij elk van u afzonderlijk opwekten en aanmoedigden, net als een vader zijn kinderen.

5 Wat hebben kinderen nodig?
Paulus vergelijkt zich met een moeder: koesteren, voeden, verwarmen, liefdevolle zorg verlenen. Hij lijkt ook op een vader: vermanen, aanmoedigen, aansporen, vertroosten, opbeuren, bemoedigen. Dus kinderen hebben warmte en aansporing nodig!

6 En dat is… Aanwezige ouders. Geen veertig knuffels geven maar knuffelen. Een veilig thuis bieden. Ook: kinderen ‘de deur uit werken’ richting volwassenheid. Je kunt ze niet bewaren voor de onveilige wereld. Er wel op voorbereiden. Ouders vullen elkaar daarbij aan.

7 Vader en moeder beiden nodig
Vader en moeder laten man-zijn en vrouw- zijn zien én de relatie tussen die twee. Dat is nodig voor de identiteitsontwikkeling. Moeder-dochter relaties, vader-zoon relaties, moeder-zoon relaties en vader-dochter relaties hebben elk iets stimulerends voor de ontwikkeling van een kind. Vader en moeder zijn voor een kind ijkpunt als het zelf de ouderrol krijgt.

8 Pa wees een vent! Nog te veel vaders bemoeien zich weinig met de kinderen (ja… in de vakantie…) Als vader en moeder beiden nodig zijn voor de opvoeding, moet vader niet altijd weg zijn of thuis met zijn eigen dingen bezig zijn. Wat wil je dat de kinderen later van de opvoeding van jou als vader vertellen of bij je graf zeggen?

9 Vaste rollen? Bijbel. Efeze 5. De man is het hoofd: een dienende functie. De vrouw moet onderdanig zijn: erkenning geven aan haar man. Dat is precies waar beiden naar verlangen. De vader- en moederrol kun je ver uit elkaar (vroeger) of dichtbij elkaar houden (nu). Het huishouden in bijbelse tijden was echt anders dan nu (lees Spr. 31 maar!)

10 Rolverdeling in 2016 Let anno 2016 op:
Béide ouders vormen het opvoedteam vanuit de eigenheid. Ouders die op elkaars terreinen komen, begrijpen elkaar beter. Dat is goed voor hun huwelijk. Kijk uit voor overbelasting van vooral de moeders: vrouw, echtgenote, moeder, werknemer, vrijwilliger, kerklid, mantelzorger… Het wordt soms echt te veel. Mannen kunnen makkelijker taken afstoten.

11 Emancipatie Laat u niet opjutten door het emancipatiedenken (maak uw eigen keuzes). De keus van een vrouw voor de rol: vooral moeder zijn en het huishouden doen is dapper en wel zo rustgevend. Vergeet ook niet dat we intussen al ver meegaan met de vrouwen- en moeder- emancipatie (komt door het onderwijs en de vele door mannen bedachte huishoudelijke apparaten!).

12 Een lijn trekken als ouders?
Laat je niet door je kind uitspelen tegenover elkaar. Trek alleen bij belangrijke thema’s één lijn. Val elkaar nooit af waar de kinderen bij zijn, maar je kunt rustig je eigen mening geven. Laat zien aan je kinderen hoe je als ouders wijs met verschil van inzicht omgaat. Wees geen advocaat voor je kind waar het kind bij is als de andere ouder streng is. (En al helemaal niet bij telkens hetzelfde kind.)

13 Onderstreep de ouderlijke eenheid niet door óók boos te gaan schreeuwen als je man/vrouw boos is op een kind. De ene lijn kan bij sommige kinderen met een rugzakje erg belangrijk zijn. Vergeet niet één lijn te trekken in de betekenis van: consequent zijn. Dat voorkomt verwarring bij een kind. (Maar kijk weer uit met dreigen; je bent dan vaak toch niet consequent.)

14 Eén lijn bij alle kinderen?
Je hoeft ook niet altijd één lijn te trekken tegenover alle kinderen. Kinderen zijn verschillend Tijden veranderen (tussen de oudste en de jongste zitten soms veel jaren)

15 Elkaar aanvullen met… verwennen?
Veel ouders vullen elkaar maar al te goed aan met verwennen: Materieel (kinderen overladen met geld en goed) Pedagogisch (ze telkens hun zin geven, ze nooit trotseren; geen leiding geven, nooit corrigeren) Affectief (alles goed praten, het als ouders goedmaken als het kind boos is; prijzen voor het presteert) Te steunend (ze overal bij helpen, hoe oud ze al zijn; geen hulp van hen vragen; voor hen ‘vliegen’) En die ouders ergeren zich aan elkáárs verwennerijen. ‘Ik verwen jou’ is in het Afrikaans ‘Ek bederf jou!’

16 Als vader of moeder gestorven is
Let op: kinderen stellen het rouwen uit. Dus lijken ze gewoon door te leven. Vertrouw het kind niet dat stilletjes op de kamer blijft zitten. Blijf contact zoeken op gevoelsniveau. Ga niet akkoord met alleen maar ‘Het gaat wel goed’. Blijf de overledene noemen maar niet om een kind klem te zetten. Schakel de omgeving in.

17 Als ouders gescheiden zijn
Het belangrijkste geschenk dat ouders hun kinderen kunnen geven is een goed huwelijk. Voorkom als het toch misgaat een vechtscheiding (komt meer voor bij christenen dan bij ongelovigen) Blijf zo veel mogelijk trouw tegenover de ex- partner omwille van de kinderen. Gun je kinderen ook loyaliteit naar de ex- partner en je schoonfamilie.

18 Basis We benaderen de kinderen in de Geest van Christus (Ef.6), volgens Zijn onderwijs en vermaningen. Opvoedingsdoelen vandaaruit zijn: zelfstandigheid, liefhebben, plichtsgetrouw zijn, ontspannen. Ook de school zoekt hier het evenwicht tussen. Laten we op God vertrouwen en bidden dat Hij ons de weg wijst.


Download ppt "Opvoeden is elkaar als vader en moeder aanvullen"

Verwante presentaties


Ads door Google