De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maak uw digitale dienstverlening eIDAS proof

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maak uw digitale dienstverlening eIDAS proof"— Transcript van de presentatie:

1 Maak uw digitale dienstverlening eIDAS proof
Marije Jurriëns | Logius | 5 april 2017

2 Single digital market Grens- overschrijdend gebruik Gemak Vertrouwen

3 eIDAS-verordening: EU burgers en bedrijven toegang verlenen

4 Uitgaand verkeer NL-burgers en bedrijven krijgen toegang tot digitale dienstverlening Europese publieke organisaties Enkel met genotificeerde Nederlandse inlogmiddelen Inkomend verkeer EU-burgers en bedrijven krijgen toegang tot digitale dienstverlening Nederlandse publieke organisaties Enkel met genotificeerde Europese middelen Inkomend = verplicht Uitgaand = optioneel Met aansluiting op een eHerkenning | Idensys makelaar voldoet u aan de verordening De verordening maakt onderscheid tussen inkomend (verplicht) verkeer en uitgaand (optioneel) verkeer.

5 Europese gebruikers brengen eigen inlogmiddel mee
22 van de 28 EU-landen hebben een nationaal middel uitgebracht Europa stelt voorwaarden aan het middel: Identiteit heeft betrouwbaarheidsniveau substantieel of hoog Identiteit is aangemeld en genotificeerd bij de Europese Commissie Zowel middelen voor burgers en vertegenwoordigers van bedrijven zijn mogelijk Eerste 6 landen willen reeds in 2017 notificeren Duitsland is het pre-notificatie proces gestart (februari 2017) Nederland speelt actieve rol bij notificatie Europese middelen

6 Europese gebruikers brengen eigen attributen mee
Europese burger genotificeerd middel Europees bedrijf genotificeerd middel Pseudoniem van de Uniqueness Identifier Current Family Name(s) Current First Name(s) Date of Birth Eventuele optionele attributen Pseudoniem van de Uniqueness Identifier Persoon Uniqueness Identifier Bedrijf Legal Name Bedrijf Eventuele optionele attributen Bouw specificaties van eIDAS in binnen uw architectuur. Op termijn met BSN via BRP. De overheid werkt aan een oplossing waarmee u op termijn een BSN krijgt van reeds geregistreerde Europese burgers. Zo kunt u Europese burgers herkennen bij terugkomst binnen uw digitale dienstverlening. Fase I: vanaf het voorjaar 2018 krijgt u naast het unieke identificatienummer ook een polymorfe pseudoniem. Fase II: vanaf september 2018 krijgt u naast het unieke identificatienummer ook een polymorfe pseudoniem en het BSN van De overheid werkt aan een oplossing waarmee u op termijn een BSN krijgt van reeds geregistreerde Europese burgers. Zo kunt u Europese burgers herkennen bij terugkomst binnen uw digitale dienstverlening. Fase I: vanaf het voorjaar 2018 krijgt u naast het unieke identificatienummer ook een polymorfe pseudoniem. Fase II: vanaf september 2018 krijgt u naast het unieke identificatienummer ook een polymorfe pseudoniem en het BSN van reeds geregistreerde personen. BSN wordt op termijn verstrekt van ingeschreven expats in het BRP (Basisregistratie Personen).

7 Nederlandse inlogmiddelen
eIDAS-verordening: EU burgers en bedrijven toegang verlenen Europese inlogmiddelen Nederlandse inlogmiddelen Hyperlink zit in het eIDAS logo!

8 Praktijkverhaal van gemeente Leudal
“(…) Onze gemeente grenst aan België en ligt dichtbij de Duitse grens, wat de grootste reden vormt dat Leudal heeft besloten om mee te doen als één van de 81 Nederlandse gemeenten die de eID’s van Europese gebruikers aan het einde van 2016 kan accepteren. We ontvangen regelmatig aanvragen of vragen van Belgische inwoners. Op het moment worden deze verzoeken ingediend door, bijvoorbeeld, direct contact met het burgerloket. Ik verwacht dat het toestaan van buitenlandse gebruikers om met hun nationele eID’s toegang te krijgen tot onze diensten zal leiden tot een grotere interesse in het aanvragen van geboortecertificaten van onze gemeente en de optie om een verhuizingsverzoek te registreren.” * Engelstalige bron:

9 Moet mijn organisatie voldoen aan de verordening?
Voorbeeld voor gemeenten Uw organisatie valt onder de verordening. Uw organisatie valt nu niet onder de verordening. Straks wel zodra u DigiD Substantieel | Hoog implementeert voor de wet GDI. Geen online identificatie Uw organisatie valt niet onder de verordening. Meer vragen? Denk aan: ministeries, uitvoeringsorganisaties zoals UWV en RDW, provincies, waterschappen en gemeenten De verordening is bindend voor alle publieke organisaties die digitale dienstverlening aanbieden mét online identificatie De eIDAS-verordening geldt voor Europese ‘openbare instanties’ met digitale dienstverlening. In de Nederlandse context gebruiken we de definitie ‘aanbestedende diensten’. Om te bepalen of een organisatie onder de verordening valt worden hiervoor criteria gehanteerd. Juridische vragen kunnen aan gesteld worden.

10 Europa proof met aansluiting eHerkenning | Idensys makelaar
Gebruiker Lidstaten Genotificeerde middelen eIDAS koppelpunt Dienstverlener Binnen het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten versie 1.11 is het eIDAS koppelpunt ondergebracht. Met dit koppelpunt is de toegang met Europese inlogmiddelen geregeld. De erkende eHerkenning | Idensys makelaars beheren de aansluiting op het eIDAS koppelpunt voor u.

11 Wat betekent eIDAS voor uw organisatie?
Aansluitplan 1. Contacteer een van de erkende makelaars 2. Installeer 1.11 koppelvlak met de gepubliceerde specificaties 3. Bouw de eIDAS specificaties in binnen uw architectuur Heeft u al ? Voer in najaar 2017 upgrade naar koppelvlak 1.11 uit. Of momenteel: “nieuw” (SAML koppelvlak) “oud” (CGI koppelvlak) Eigen inlogoplossing Houd rekening met een langere doorlooptijd. Start in zomer 2017 met Bent u al aangesloten op eHerkenning | Idensys? Dan bent u al een eind op weg om aan de maatregel te voldoen. ‘Bussiness as usual’ Stap 1: Contacteer de makelaar. U heeft tot 1 oktober 2017 de tijd. Stap 2: Installeer Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten versie Deze versie is hier link invoegen van documentatie te downloaden en kan per 1 oktober 2017 ingebouwd worden in samenwerking met uw makelaar. Stap 3: Bouw de specificaties van eIDAS in de architectuur in. Stap 4: Installeer de verplichte versies van het Afsprakenstelsel Elektronische Toegangsdiensten in de nabije toekomst om uw dienstverlening te kunnen garanderen. Bent u aangesloten op DigiD of gebruikt u een eigen inlogoplossing voor burgers en/of bedrijven? Dan kunnen de makelaars van eHerkenning | Idensys een aansluiting voor u in orde maken. Stap 1: Kies een van de erkende makelaars. U heeft tot 1 oktober 2017 de tijd om een keuze te maken. Stap 3: Bouw de specificaties van eIDAS in de architectuur in. Neem hier ruim de tijd voor indien u van een eigen inlogoplossing en/of een niet-SAML koppelvlak aansluit. om uw dienstverlening te kunnen garanderen.

12 Factsheet is uw startpunt
Digitale versie op eHerkenning.nl/eIDAS

13 Ondersteuning voor dienstverleners
Centrale website eHerkenning.nl/eIDAS Informatiepunt Juridische vragen Communicatie ondersteuning Makelaars eHerkenning.nl Advies en technische ondersteuning


Download ppt "Maak uw digitale dienstverlening eIDAS proof"

Verwante presentaties


Ads door Google