De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Ouderavond 12-09-2017.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Ouderavond 12-09-2017."— Transcript van de presentatie:

1 Ouderavond

2 Waar gaan we het over hebben?
Waar werkt de school het komend jaar o.a. aan? List Kanjertraining Taal-doen-kast Leren zichtbaar maken Ook stelt de OR en MR zich graag aan jullie voor. Voorstelronde OR en MR

3 Lezen is Top Feiten Spel “zitten /staan”
Start= allemaal staan. Nee is zitten Boek gelezen? Wie heeft er samen met zijn kind gelezen in een eigen leesboek? Wie heeft er bijna dagelijks voorgelezen? Vakantie bieb app gedownload? Ga je naar de bieb? Lezen op plek 13 Leesmotivatie plek 50! Meer dan 95% functioneel geletterd is bv ondertiteling TV Zelfstandig boeken kiezen en plezier hebben Leerkracht is model Veel tijd aan lezen Interventies voor zwakke lezers Voorlezen is belangrijk Start vanaf 4 jaar! Lezen is ook doen Creatief schrijven is onderdeel Samen lezen! Hommel lezen

4 Waar is het makkelijker kiezen
Voorbeelden nog lang niet af!

5 Lesje! Lesje leesbeleving o.l.v. leerkracht 1e ronde:
Kies een boek van de stapel. Daarna de uitleg van de leerkracht en vervolgens leesvragen; Wat vind je van dit kinderboek? Wat spreekt je aan? 2e ronde: Vertel over een zelf gelezen boek voor volwassenen. Wat voor een boek was het? Genre?

6 Conclusie: meest gekozen/ meest gelezen
Wat gaan wij nu doen op school ter leesmotivatie: Half uur per dag lezen, kind en leerkracht, leesgesprekje, logboek, boekenkring, regelmatig bezoeken (school)bieb, wisselende collectie in de klas. Lezen is TOP!

7 Kanjertraining  'Niemand wordt geboren om een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof te haten. Een mens leert haten. Als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Liefde komt gemakkelijker in ons hart dan haar tegenpool’.

8 Wat heeft dit citaat te maken met de wijze waarop wij op school met elkaar omgaan?
(Van wie komt het citaat? )

9 Kanjertraining bij ons op school
De eerste manier/ betekenis groene smileys: - Doe waar je blij van wordt en niet ziek. - Let op je klasgenoten. Voelen die zich prettig bij jouw gedrag? - Let op jouw juf en meester. Voelen die zich prettig bij jouw gedrag? - Let op jouw vader en moeder. Voelen die zich prettig bij jouw gedrag? - De krul aan het eind staat voor de waarden en normen die je hebt meegekregen. De andere manier/ betekenis rode smileys - Doe niet als een vervelend lopend motortje - Jouw vrienden/vriendinnen vinden het fantastisch wat jij doet, de rest van de klas denkt: daar gaan we weer. - Juf en meester kijken niet blij - Papa en mama kijken niet blij als ze zien hoe jij doet - Jouw gedrag lijkt niet op de normen en waarden die je hebt meegekregen van huis uit. Begripvol Onbegrip Respectvol Respectloos Vriendelijk Onvriendelijk Optimistisch Pessimistisch Rustig Druk

10 Kanjerafspraken op school en thuis
Niemand komt op school met negatieve bedoelingen Maar niemand is perfect Vervelend gedrag hoort er ook bij Daar mee omgaan is de uitdaging!

11 Kanjertraining in de praktijk
Startweek; groepsdynamica, een fijne, veilige groep neerzetten. Dagelijkse gesprekken over gedrag worden uniform door de school gevoerd; iedereen (leerkrachten, kinderen en ouders?) spreekt dezelfde (Kanjer)taal. De leerkracht (en) benoemen wat ze zien en horen. ‘Ga je het morgen anders doen? Nee? Dan 1 op 1 gesprekje met leerkracht, vaak dan wens om goed te doen. Als leerling volhoudt naar gedrag te vertonen, dan gesprekje met ouders erbij; ouderparticipatie. Bij ja, geef je erkenning. Fijn!

12 Taal-doen-kast Uitgangspunten van het werken met de Taal-doen-kast zijn: -Bevordering van de zelfstandigheid -Montessoritaalwerkjes i.p.v. werkboekjes -Actieve houding -Koppeling tussen bijvoorbeeld spellinglesjes en extra materiaal uit de Taal-doen-kast -Komt dat zien! Lesjesmiddag in de school.

13 Leren zichtbaar maken is doelen stellen
Leren zichtbaar maken is doelen stellen! Eigenaarschap bij kinderen Evalueren

14 Vragen? Heeft er iemand een vraag? Mag en kan ook achteraf.

15 Ouderraad (OR) en Medezeggenschapsraad (MR)
Introductie van de OR en waar de OR zich voor inzet Introductie van de MR en waar de MR zich voor inzet

16 En nu naar de klassen!


Download ppt "Ouderavond 12-09-2017."

Verwante presentaties


Ads door Google