De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Evacuatieplan zwembad Den Boer

Verwante presentaties


Presentatie over: "Evacuatieplan zwembad Den Boer"— Transcript van de presentatie:

1 Evacuatieplan zwembad Den Boer
DDZZ 21 Augustus 2015

2 Procedure Evacuatie. Het algemeen evacuatieplan treedt in werking vanaf het melden van de ongewenste gebeurtenis aan de receptie van de sportaccommodatie of van zodra het evacuatiealarm afgaat. Verdere coördinatie gebeurt dan, afhankelijk van de ernst van de noodsituatie, door de contactpersonen veiligheid en zoals hieronder beschreven. De preventieadviseur organiseert jaarlijks een oefening van het algemeen evacuatieplan.

3

4 Richtlijnen voor de bevoegden in geval van incidenten die ontruiming vereisten
Evalueer de ernst van de situatie. Vorm het nummer 112 (brandweer) en geef traag en duidelijk volgende inlichtingen: naam en functie locatie reden van de oproep Verwittig TMVW van zodra dit mogelijk is op het nummer : / of / (AquaFoon) buiten de kantooruren. Sla niet in paniek, maar geef alarm door één van de drukknoppen in te duwen. De drukknoppen staan her en der verspreid in de gebouwen en zijn aangegeven met een pictogram.

5 Sluit, indien nodig en mogelijk, ramen en deuren en verlaat via de aangeduide evacuatiewegen het gebouw Of Neem een aantal isolerende dekentjes mee naar buiten. Doe uw signalisatievestje aan en neem de looptelefoon mee. Ga naar het voetpad/straatkant en ontzeg iedereen de toegang tot Den Boer. Ga naar de verzamelplaats en wacht op de informatie over het tellen van de aanwezigheden. Informeer de hulpverleningsdiensten bij aankomst en hou U paraat om hen te helpen wanneer zij dit vragen (vb. waar is de sleutel, hoe werkt …?). Geef bij twijfel steeds aan de brandweer door dat er vermoedelijk nog aanwezigen zijn. Evalueer en breng verslag uit over evacuatie.

6 Richtlijnen bij het waarnemen van brand of gas(alarm): 1 redder DEN BOER aanwezig (1/2)
Bij elk bezoek aan de sportaccommodatie Noteer alle namen van de sporters/aanwezigen op een aanwezigheidslijst Noteer het aantal sporters/aanwezigen in het logboek aan de balie Het EHBO-lokaal bevindt zich in de sporthal aan de kant van de inkomhal en in het zwembad aan de kant van de whirlpools. INDIEN U GEVAAR OPMERKT Visuele vaststelling van rook/vuur ga naar Stap 1 Geur van gas of chemicaliën ga naar Stap 1 Sirene hoorbaar over het ganse gebouw (=evacuatiealarm) ga naar Stap 2 STAP 1: Indien nog geen sirene/alarm hoorbaar is: Verwittig onmiddellijk de andere redder aan het redderslokaal, zodat die de alarmknop kan induwen. of Geef zelf alarm via een fluitsignaal. STAP 2: Haal iedereen uit de baden (groot, klein en whirlpools), indien nodig via een fluitsignaal.

7 Richtlijnen bij het waarnemen van brand of gas(alarm): 1 redder DEN BOER aanwezig (2/2)
STAP3: Neem de isolerende dekentjes mee naar buiten. Deze bevinden zich in het kastje aan de nooduitgang aan het grote zwembad. Neem ook de aanwezigheidslijst van je eigen club/school mee. STAP4: Begeleid iedereen via de (nood)uitgangen aan de kant van de cafetaria naar buiten op de verzamelplaats (naast de tennisterreinen). STAP5: Laat niemand teruggaan naar de kleedkamers om zich om te kleden of spullen op te halen Bied hulp aan ouderen en kinderen. Geef instructies om niet te lopen en kalm te blijven. STAP6: Dien waar nodig eerste hulp toe aan gewonden en verdeel de isolerende dekentjes. Tel het aantal aanwezigen op de verzamelplaats en controleer via de lijst. Geef het aantal afwezigen door aan de hulpdiensten. STAP7: Iedereen blijft op het verzamelpunt en volgt de instructies van de brandweer/hulpdiensten.

8 Richtlijnen bij het waarnemen van brand of gas(alarm): GEEN redder DEN BOER aanwezig (1/4)
Toezichter 1 = Redder 1 = DDZZ-redder van dienst. Toezichter 2 = Redder 2 of DDZZ-lesgever BAAN2 tijdens baanzwemmen. DDZZ-lesgever van de oudste groep bij de afdelingen.

9 Richtlijnen bij het waarnemen van brand of gas(alarm): GEEN redder DEN BOER aanwezig (2/4)
Bij elk bezoek aan de sportaccommodatie Noteer alle namen van de sporters/aanwezigen op een aanwezigheidslijst Noteer het aantal sporters/aanwezigen in het logboek aan de balie Het EHBO-lokaal bevindt zich in de sporthal aan de kant van de inkomhal en in het zwembad aan de kant van de whirlpools. INDIEN U GEVAAR OPMERKT Visuele vaststelling van rook/vuur ga naar Stap 1 Geur van gas of chemicaliën ga naar Stap 1 Sirene hoorbaar over het ganse gebouw (=evacuatiealarm) ga naar Stap 2 STAP 1: Indien nog geen sirene/alarm hoorbaar is: Verwittig onmiddellijk de andere redder aan het redderslokaal, zodat die de alarmknop kan induwen. of Geef zelf alarm via een fluitsignaal.

10 Richtlijnen bij het waarnemen van brand of gas(alarm): GEEN redder DEN BOER aanwezig (3/4)
Toezichter 1 Toezichter 2 Stap 2. De brandweer verwittigen (112) De telefoon bevindt zich aan de balie in de inkomhal of via GSM Volgende gegevens doorgeven : Incident in Den Boer Aard van het incident : ………………. Vragen wat de te nemen maatregelen zijn Stap 2. Vat kort post aan de doorloopdouches en verhinder dat zwemmers teruglopen naar de kleedkamers om persoonlijke spullen op te halen. Stap 3. Neem de isolerende dekentjes mee naar buiten. Deze bevinden zich in het kastje aan de nooduitgang aan het grote zwembad. Neem ook de aanwezigheidslijst van je eigen club/school mee. Stap 3. Haal iedereen uit het sanitair en de kleedkamers, indien nodig via een fluitsignaal. Doorloop de gangen en duw op alle deuren van de kleedkamers zodat niemand vergeten wordt  Toezichter 3! Stap 4. Begeleid iedereen via de (nood)uitgangen aan de kant van de cafetaria naar buiten op de verzamelplaats (naast de tennisterreinen). Stap 4. Begeleid iedereen via de nooduitgang achteraan groepskleedkamer 4 naar buiten. Dan verder via de achterzijde, langs de tennis naar de verzamelplaats vooraan (naast de tennisterreinen)  Toezichter 3!

11 Richtlijnen bij het waarnemen van brand of gas(alarm): GEEN redder DEN BOER aanwezig (4/4)
Toezichter 1 Toezichter 2 Stap 5. Laat niemand teruggaan naar de kleedkamers om zich om te kleden of spullen op te halen. Bied hulp aan ouderen en kinderen. Geef instructies om niet te lopen en kalm te blijven. Stap 5. Laat niemand teruggaan naar de kleedkamers om zich om te kleden of spullen op te halen. Stap 6. Dien waar nodig eerste hulp toe aan gewonden. Tel het aantal aanwezigen op de verzamelplaats. Stap 6. Controleer de aanwezigheidslijst en het aantal op de verzamelplaats en tel het aantal personen. Rapporteer aan de hulpdiensten het vermoedelijk aantal afwezigen. Stap 7. Iedereen blijft op het verzamelpunt en volgt de instructies van de brandweer/hulpdiensten.

12 Richtlijnen bij evacuatie: REDDER1 (aan cafetaria) (1/1)
Verifieer of er al dan niet gevaar is Indien gevaar Visuele vaststelling van rook/brand door een aanwezige ga naar STAP 1 Sirene hoorbaar over gans het gebouw (=evacuatiealarm) ga naar STAP 2 STAP 1: Verwittig onmiddellijk redder 2 aan het redderslokaal, zodat die de alarmknop kan induwen. Geef zelf alarm via een fluitsignaal. STAP 2: Haal iedereen uit de baden (groot, klein en whirlpools), indien nodig via een fluitsignaal. STAP 3: Neem de isolerende dekentjes mee naar buiten. Deze bevinden zich in het kastje aan de nooduitgang aan het grote zwembad. STAP 4: Begeleid iedereen via de (nood)uitgangen aan de kant van de cafetaria naar buiten op de verzamelplaats (naast de tennisterreinen). STAP 5: Laat niemand teruggaan naar de kleedkamers om zich om te kleden of spullen op te halen. Bied hulp aan ouderen en kinderen. Geef instructies om niet te lopen en kalm te blijven. STAP 6: Dien waar nodig eerste hulp toe aan gewonden en verdeel de isolerende dekentjes. Tel het aantal aanwezigen op de verzamelplaats. STAP 7: Iedereen blijft op het verzamelpunt en volgt de instructies van de brandweer/hulpdiensten.

13 Richtlijnen bij evacuatie: REDDER2 (aan redderslokaal) (1/2)
Verifieer of er al dan niet gevaar is Indien gevaar Visuele vaststelling van rook/brand door een aanwezige ga naar STAP 1 Sirene hoorbaar over gans het gebouw (=evacuatiealarm) ga naar STAP 2 STAP 1: Indien nog geen sirene/alarm gaat: de rode drukknop in het redderslokaal indrukken STAP 2: Vat kort post aan de doorloopdouches en verhinder dat zwemmers teruglopen naar de kleedkamers om persoonlijke spullen op te halen. STAP 3: Haal iedereen uit het sanitair en de kleedkamers, indien nodig via een fluitsignaal. Doorloop de gangen en duw op alle deuren van de kleedkamers, zodat niemand vergeten wordt. STAP 4: Begeleid iedereen via de nooduitgang achteraan groepskleedkamer 4 naar buiten. Dan verder via de achterzijde, langs de tennis naar de verzamelplaats vooraan (naast de tennisterreinen). STAP 5: Begeef je buiten richting de inkomhal en vraag aan het kassapersoneel het aantal bezoekers in het zwembad op.

14 Richtlijnen bij evacuatie: REDDER2 (aan redderslokaal) (2/2)
STAP 6: Laat niemand teruggaan naar de kleedkamers om zich om te kleden of spullen op te halen. Bied hulp aan ouderen en kinderen. Geef instructies om niet te lopen en kalm te blijven. Dien waar nodig eerste hulp toe aan gewonden. STAP 7: Controleer de aanwezigheidslijst en het aantal op de verzamelplaats en tel het aantal personen.Rapporteer aan het kassapersoneel aan de ingang het vermoedelijk aantal afwezigen. STAP 8: Iedereen blijft op het verzamelpunt en volgt de instructies van de brandweer/hulpdiensten.

15 Richtlijnen bij het waarnemen van brand of gas(alarm): GEEN redder DEN BOER aanwezig (apendix)
Toezichter 3: Hoe?: Deze wordt aangeduid door “toezichter 2” en is de eerste de beste trainer die in de buurt van “toezichter 2” loopt. Wanneer?: Minstens 20 min VOOR én NA het wisselen van twee lesuren. Zolang het vermoeden er is dat er zich nog kinderen aan het om- en aankleden zijn. Taak?: Haalt iedereen uit de kleedkamers via de dichtstbijzijnde nooduitgang. Toezichter 2 blijft aan de douches tot iedereen uit het bad en via de nooduitgang naar buiten is. Neemt elke trainer/redder die hij in de kleedkamers tegenkomt mee in zijn kielzog om de kleedkamers te ontruimen.

16 ! Neem geen onnodige risico’s!
Veiligheid!!! ! Neem geen onnodige risico’s! Denk in de eerste plaats ALTIJD aan je EIGEN veiligheid. Van zodra je de situatie te gevaarlijk acht begeef je je naar de verzamelplaats. Ook al weet je dat er zich nog mensen binnen bevinden. Een extra slachtoffer erbij is nooit de bedoeling!!!!!

17 Opmerkingen van Den Boer!!!
! ENKEL persverantwoordelijken staan de pers te woord ! Als je vragen krijgt van pers of omstaanders stuur deze door naar de verantwoordelijke van Den Boer. Beantwoord nooit zelf vragen. Zo wordt enkel de juiste en nodige info doorgegeven.


Download ppt "Evacuatieplan zwembad Den Boer"

Verwante presentaties


Ads door Google