De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De Tweede wereldoorlog Deel III

Verwante presentaties


Presentatie over: "De Tweede wereldoorlog Deel III"— Transcript van de presentatie:

1 De Tweede wereldoorlog Deel III
Adolf Hitler | Jodenhaat, genocide en Holocaust | Hoofdrolspelers in WOII

2 Adolf Hitler

3 Mein Kampf (mijn strijd)

4 Mein Kampf (mijn strijd)
Adolf Hitler schreef het boek Mein Kampf in de gevangenis na zijn mislukte machtsovername. In het boek beschrijft hij zijn ideeën over een machtig Duitsland, de ‘zwakheden’ binnen de maatschappij en over de schande die de geallieerden de Duitsers oplegden met het Verdrag van Versailles. Het boek werd veel gelezen in Nazi-Duitsland. Het boek is in Duitsland en Nederland verboden om uit te geven en te verkopen → discriminerend.

5 Vervolging van Joden Jodenhaat Volkerenmoord Holocaust
Antisemitisme (van alle tijden) Volkerenmoord Genocide (woord ontstaan in 1944 en later in de geschiedenis helaas te veel gebruikt voor andere gebeurtenissen) Holocaust Het systematisch en met goedkeuring van de regering (Hitler) vervolgen en vermoorden van de Joden tijdens het Naziregime (tijdens de Tweede Wereldoorlog)

6 Holocaust Voor Vermoord Na WOII WOII

7 Holocaust Auschwitz Belzec Sobibor

8 Holocaust

9 Vervolging van Joden In kleine groepen krijgen jullie een jaartal. In de slides van de PPT staan dikgedrukte personen/gebeurtenissen. Jullie presenteren de hele slide, maar benadrukken (en leggen verder uit) de dikgedrukte delen.

10 1933 NSDAP komt aan de macht. Nazi’s boycotten Joodse bedrijven.
Nazi’s leggen de begrippen ‘Arisch’ en ‘niet-Arisch’ vast, zodat het hele Duitse volk het verschil kent. ‘Niet-Arisch’ wordt ook wel aangeduid met ‘Untermenschen’. Hermann Goering richt de GESTAPO (politieke politie van Nazi-Duitsland) op. Het eerste concentratiekamp (Dachau) wordt gebouwd.

11 1934 Het is Joden niet meer toegestaan om een nationale gezondheidsverzekering te hebben. De SS (Schutzstaffel) wordt opgericht. De lijnwacht van Hitler Adolf Hitler wordt tot Führer gekozen met een grote meerderheid aan stemmen. De Rijkspresident en Duits generaal uit de Eerste Wereldoorlog Paul von Hindenburg overleed in 1934, waarna Adolf Hitler als Führer van Duitsland werd verkozen.

12 1935 De rassenwetten van Neurenberg (15 september 1935) worden van kracht. NSDAP De wetten: Burgerschapswet Wet ter bescherming van het Duitse bloed en de Duitse eer Hakenkruis in de Duitse Rijksvlag

13

14 Rassenwetten van Neurenberg
Wet ter bescherming van het Duits bloed en de Duitse eer. Het werd Joden verboden om te trouwen en/of seksueel contact te hebben met Arische mensen. Burgerschapswet Joden verloren al hun burgerrechten en werden niet meer beschermd door de grondwet. Joden mochten geen Duitsers in huis nemen als mindere. Wet ter bescherming van de genetische gezondheid Alle mensen die kinderen wilden krijgen moesten medisch worden gekeurd om te kijken of ze ‘geschikte kinderen’ konden voortbrengen. Doel → Duitsland groot en sterk maken en Joden zo ver krijgen Duitsland te verlaten.

15 1936 Heinrich Himmler wordt aangesteld als hoofd van de Duitse politie. Racistische Duitser Aanhanger van Hitler De Olympische Spelen worden in Berlijn gehouden. De Joodse bevolking en andere ‘Untermenschen’ worden tijdelijk beter behandeld. Controverse De Spelen werden door verschillende naties geboycot

16 1937 Het is Joden niet meer toegestaan om Duitsers les te geven.
Het is Joden niet meer toegestaan om hogere beroepen uit te voeren, zoals accountant of tandarts. De Duitse bevolking werd met propaganda gewaarschuwd tegen het gevaar dat het Joodse volk zou zijn.

17 1938 Het leger van de Nazi’s trekt Oostenrijk binnen en de ‘Anschluss’ wordt een feit. Andere Europese landen overwegen om vluchtende Joden opvang te verlenen, maar dat gaat moeizaam. Het is Joden niet meer toegestaan om hogere studies te volgen, zoals geneeskunde. Het leger van de Nazi’s trekt Tsjechië-Slowakije binnen en neemt een deel van het land in. De Conferentie van München volgt om het probleem te sussen.

18 1938 →1939 De ‘Kristalnacht’ vindt plaats op 9 november Joodse winkels en synagogen worden geplunderd en in brand gestoken. Joden moeten al hun goud en zilver inleveren. Het leger van de Nazi’s trekt Tsjechië-Slowakije verder binnen tegen de afspraken in. Het leger van de Nazi’s trekt op 1 september 1939 Polen binnen.

19 1940 Er wordt begonnen met de deportatie van Duitse Joden naar gebieden in Polen. In grotere steden ontstaan Joodse wijken die door de Nazi’s worden afgesloten. Niemand mag er in of er uit.

20 1941 Het leger van de Nazi’s trekt de Sovjet-Unie binnen, operatie Barbarossa is een feit (tegen de afspraken met de Russen in) De operatie begint op 22 juni 1941 en duurt tot december 1941 De operatie is vernoemd naar een keizer van het Heilig Roomse Rijk

21 1942 Op 20 januari 1942 komen 15 kopstukken van de Nazi’s bij elkaar op de Wannsee Conferentie en besluiten tot het uitroeien van de Joodse bevolking op een snellere en effectievere manier. Manier 1 → doodschieten in een verlaten bos en in de lichamen in massagraven begraven. Manier 2 → de Joden werd verteld dat ze werden verplaatst in vrachtwagens. De uitlaat (veel CO2) was direct verbonden met de laadbak. Manier 3 → de sterke Joden laten werken in werkkampen. De zwakkeren direct vergassen in gaskamers en de lichamen cremeren. De sterke werkende Joden volgen als ze zwakker worden.

22 1943 De massavernietiging van de Joden vindt plaats in een hoog tempo. Ongeveer 6 miljoen Joden worden tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord. In concentratiekampen wordt geëxperimenteerd met de Joden. Dokter Josef Mengele heeft de leiding over de afdeling ‘gezondheidszorg’ in het kamp Auschwitz.


Download ppt "De Tweede wereldoorlog Deel III"

Verwante presentaties


Ads door Google