De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat doet het met je.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat doet het met je."— Transcript van de presentatie:

1 Wat doet het met je

2 De geschiedenis Columbus ontdekte tijdens zijn ontdekkingsreizen indianen die tabak rookten. De zeelieden brachten de tabak naar europa.

3 Wat is tabak De tabaksplant komt oorspronkelijk uit tropische gebieden, maar wordt nu over de hele wereld verbouwd

4 Het drogen duurt 10 weken Tabaksbladeren worden gedroogd, er treedt fermentatie op. Tijdens de fermentatie worden de bladeren gebundeld en op stapels gelegd.

5 Van plant naar shag De bladeren worden gesorteerd en op internationale beurzen aangeboden, klaar voor de verwerking tot shag, sigaret enz.

6 Bestanddelen van een sigaret
Arsenicum, gebruikt door moordenaars. Cyanide, voor executies. Aceton, nagellak remover. Ammoniak, schoonmaakmiddel. Acetic acid, azijn. DDT, bestrijdingsmiddel. Polonium, radioactief afval. Benzeen, uitlaatgassen. Zwavelstofsulfide, rotte eieren. Methaan, Koeienscheten.

7 effecten op hart en bloedvaten
Nicotine tast de beschermende bekleding van de bloedvaten aan. Door vaatvernauwing vermindert de zuurstof in het bloed en moet het hart harder werken Kans op trombose neemt toe waarna een hartinfarct kan ontstaan.

8 Effecten op de luchtwegen
Nicotine irriteert de slijmlaag Het afweerproces wordt verminderd Er ontstaat een chronische ontsteking van de bronchiën en longemfyseem.

9 rokerslongen

10 Roken veroorzaakt longkanker
Elk mannetje vertegenwoordigd 100 mensen die in een jaar gestorven zijn. Paars aan roken Blauw aan zelfmoord Groen door verkeer Geel door AIDS

11 verslaving Nicotine veroorzaakt de lichamelijke verslaving, maar de psychische verslaving en de gewoonte zijn veel moeilijker te doorbreken.

12 Lichamelijke en psychische verslaving
Het effect van nicotine is in 7 sec. na het inhaleren merkbaar. Hierdoor is er sprake van een sterke conditionering, die de verslaving makkelijk in stand houdt.

13 Gewoonte verslaving De nicotine is na 3 dagen niet roken uit het lichaam.Moeilijker is het doorbreken van vaste gewoontes zoals roken Na het eten In de kroeg In de auto In de pauze

14 Roken en stress Roken is niet rustgevend maar veroorzaakt voortdurend stress, deze kan alleen worden verminderd door het opsteken van een nieuwe sigaret, waardoor rokers voortdurend bevestigd worden in het waandenkbeeld dat roken hen rustig maakt.

15 Verslaving doorbreken

16 Wil je roken of moet je? Jongeren experimenteren graag, met een beetje druk vanuit de omgeving kan dit bepalen of een jongere wel of niet gaat roken.

17 tabaksreclame Maar ook de tabaksreclame heeft een grote invloed.
De wetgeving rondom tabaksreclame is momenteel erg strikt.

18 voorbeeldfunctie Ouders, bekende nederlanders maar ook jij als docent moeten zich ervan bewust zijn dat ze een voorbeeldfunctie hebben.

19 acceptatie Hoewel de kritiek op roken de laatste jaren is toegenomen, blijft roken een geaccepteerd genotsmiddel.

20 wetgeving De wetgeving omtrent roken en tabaksreclame wordt steeds strikter. Rookvrije ruimtes Rookverbod in openbare gebouwen. Waarschuwingsteksten op verpakkingen. Beperking tabaksreclame

21 The end


Download ppt "Wat doet het met je."

Verwante presentaties


Ads door Google