De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

3 Tsarina Catharina Catharina de Grote. Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was,

Verwante presentaties


Presentatie over: "3 Tsarina Catharina Catharina de Grote. Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was,"— Transcript van de presentatie:

1 3 Tsarina Catharina Catharina de Grote

2 Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was, liet ze dit monogram maken.

3 Een monogram bestaat vaak uit een letter, een cijfer en een symbool. Kijk goed naar het monogram van Catharina. Wat zie je?  De letter E Het romeinse cijfer 2 Een kroontje

4 De E is de eerste letter van de Russische naam van Catharina. Weet je nog wat dat was?  Ekaterina. Het cijfer II betekent dat er al eerder een tsarina was die Catharina heette. Wat betekent het kroontje?  Dat Catharina tsarina is natuurlijk!

5 Weet je nog welk paleis in die stad staat?  In de tijd van Catharina was Sint-Petersburg de hoofdstad van Rusland. Juist. De Hermitage!

6 Catharina verhuisde naar de Hermitage waar eerst haar man Peter woonde. Weet je nog wat er met hem was gebeurd?  Tsaar Peter was door Catharina van de troon gezet en later zelfs vermoord.

7 Catharina had in het geheim een kind met de man die haar hielp Peter van de troon te stoten! Die man heette graaf Orlov en ze noemden hun zoon Alexej (a-leks-ee).

8 Dit maakte Catharina als kadootje voor Alexej. Weet je wat het is?  Het is een paasei!

9 Catharina trouwde niet met graaf Orlov. Ze vond het veel leuker om steeds een andere vriend te nemen.

10 Haar vriendjes hielpen Catharina met het besturen van Rusland. Ze maakte haar vriendje Stanislaus zelfs koning van Polen! Als ze genoeg had van een vriendje, gaf ze hem geld en land en stuurde ze hem weg.

11 Het was voor die tijd heel bijzonder dat een vrouw het land bestuurde. Het was ook bijzonder dat Catharina’s belangrijkste adviseur een vrouw was. Catharina Dasjkova was heel erg slim. Ze zorgde er bij voorbeeld voor dat er een Russisch woordenboek kwam.

12 Catharina veroverde veel land en ze maakte Rusland moderner. Ze maakte haar paleis in Sint-Petersburg groter. Hoe heette dat paleis?  Juist, de Hermitage.

13 Catharina maakte het paleis groter om er haar schilderijen in op te hangen. Ze kocht namelijk heel veel schilderijen en andere kunstwerken!

14 Catharina kocht wel vierduizend (4000) schilderijen en tienduizend (10.000) tekeningen! Ze moest het paleis nóg groter maken om alles op te kunnen bergen.

15 Catharina hield niet alleen van schilderijen en tekeningen, ze was ook gek op cameeën (ka-mee-en). Een camee is een afbeelding die is gesneden uit een edelsteen, uit een schelp of ander mooi materiaal.

16 Maar nu eerst: De Tsarina Catharina Quiz! De volgende les gaat over cameeën en de andere kunst die Catharina verzamelde.

17 1.Hoe heetten de kinderen van Catharina?  Klik voor het juiste antwoord. AWoezel en Pip BAmalia en Alexia CPaul en Alexej

18 2.Waarom trouwde Catharina niet?  Klik voor het juiste antwoord. A Ze vond mannen stom. BMannen vonden haar stom. C Ze had liever steeds een ander vriendje.

19 3.Wat gaf Catharina haar vriendje Stanislaus?  Klik voor het juiste antwoord. APolen Been horloge APolen Ceen happy meal

20 4.Waarom maakte Catharina de Hermitage groter?  Klik voor het juiste antwoord. AZe wilde er voetballen. BZe had meer ruimte nodig voor haar vriendjes. CZe had ruimte nodig voor haar schilderijen.

21 5.Hoeveel schilderijen kocht Catharina?  Klik voor het juiste antwoord. A 40 B4000 C40.000 B4000

22 6.Wat is een camee?  Klik voor het juiste antwoord. A een baby kameel Been soort kaneel Ceen afbeelding die is gesneden uit een edelsteen

23 Einde van de derde les. ®OΣLOf jαn MinnΣβoo In opdracht van de Hermitage Amsterdam.


Download ppt "3 Tsarina Catharina Catharina de Grote. Catharina was geboren als Duits prinsesje en ze werd tsarina van Rusland. Om te laten zien dat ze tsarina was,"

Verwante presentaties


Ads door Google