De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

C. Meijer B.V. Lady Anna. Use what you produce! Lady Anna de nieuwe generatie Retail, foodservice, fastfood en tafelmarkt/ thuisfriet (België). Zeer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "C. Meijer B.V. Lady Anna. Use what you produce! Lady Anna de nieuwe generatie Retail, foodservice, fastfood en tafelmarkt/ thuisfriet (België). Zeer."— Transcript van de presentatie:

1 C. Meijer B.V. Lady Anna

2 Use what you produce!

3 Lady Anna de nieuwe generatie Retail, foodservice, fastfood en tafelmarkt/ thuisfriet (België). Zeer goede droge stof verdeling in de knol en onder de plant. Dunne schil, perfecte vorm, lage blauwindex, hoge droge stof. ABCD resistentie + Wz 1. Lekkere smaak. Hoog rendement in heel de keten.

4 Fysiologie Fysiologische staat v.d. poter is belangrijk voor de opkomst. Er ligt een duidelijke relatie tussen de verschillende pootgoedpartijen m.b.t. de fysiologische staat. Fysiologie kan gestuurd worden: – Pootgoed op tijd doodmaken, pootgoed is geen consumptie teelt. – Lady Anna niet te koud bewaren. – Bij planten: Niet te diep, niet te koud, niet te vroeg. Pootgoed teelt is telen voor maximale knollen in de potermaat, niet voor maximaal aantal kilo’s.

5 Beproevingen Vanaf 2009 wordt het ras grootschalig geteeld. In het begin was de knolaanleg in de consumptieteelt te hoog. Vanaf teeltjaar 2012, maar vooral in de jaren 2013-2015 serieuze problemen met opkomst. Beproevingen kweekbedrijf Nooit verschillen in opkomst waargenomen. Voorkiemen van het pootgoed scoorde altijd beter. Beproevingen met pootgoed Vergelijking maken met verschillende bewaarmethodes. Alle uitgeleverde consumptiepartijen uitgeplant op 2 locaties (2014-2015), 3 locaties (2016)→ Opkomst en opbrengst beoordelen. Goede indicatie in lijn met de situatie uit de praktijk→ Maar (uiteraard) te laat. T-som beproeving is erbij gekomen. Maar…Problemen worden niet alleen opgelost door onze ontvangers, we moeten naar oplossingen zoeken in samenwerking met onze pootgoedtelers.

6 Fusarium De fusarium lijn is bekend, actie is ondernomen. Sterke relatie tussen verschillende partijen pootgoed en lijnopbouw. Is sterk te reduceren door: Beschadigingen zoveel mogelijk te voorkomen. Behandeling van pootgoed bij inschuren of na sorteren. Goede ventilatie capaciteit. Voorbeelden van handelingen die de kans op besmetting (kunnen) vergroten: Het snijden van pootgoed. Tijdelijke opslag van pootgoed (onder slechte omstandigheden). (Herhaald) afkiemen van het pootgoed. Extra transport of andere handelingen. Een all-in-one plantsysteem onder minder gunstige omstandigheden.

7 WUR – Prof. Dr. Ir. PC Struik Analyse van de beschikbare data→ Eigen Interpretatie. Veroorzaakt door (plant) fysiologische omstandigheden. Lady Anna is gevoelig voor temperatuur. Focussen op: Het groeiseizoen, is de meest bepalende factor. Bewaring→ Lang genoeg en de juiste temperatuur(SOM). Pootgoed (voor)behandeling. Omstandigheden tijdens het planten: niet te vroeg, niet te koud en niet te diep.

8 Fysiologie poters Gedurende seizoen is men na het loskomen van de topspruit gaan sorteren en is de topspruit gebroken. Daarna is de partij in de bewaring gegaan en afhankelijk van de kiemen zijn deze warmer of kouder bewaard. Dit gaf zo’n 70% verbetering. Voor C. Meijer B.V. was dit niet voldoende. Al het Lady Anna pootgoed is doodgespoten voor de 1 e week van Augustus. Hierdoor gaat het pootgoed eerder in de bewaring en is dus ook fysiologisch ouder.

9 Fysiologie poters Dit jaar verzamelen we in december, januari en februari 200 knollen. Deze laten we kiemen in klimaatcellen. Hiermee bepalen we of de partij kiemt of nog meer warmte nodig heeft. C Meijer B.V. wil weten wat de staat van de poters is voordat we uitleveren. Cor Kempenaar brengt de staat van de verschillende partijen poters in kaart zodat we logistiek de juiste partij op het juiste moment uitleveren.

10 Pootgoed goed los laten komen, kiemen ongeveer 3 mm groot, mooi en stevig. (Poters zijn al op temperatuur bij aanleveren kleine kiemen zijn al aanwezig). Dominante kiem/topspruit is al gebroken, dus pootgoed niet afkiemen. Lady Anna is zeker niet het ras dat als eerste in het seizoen geplant moet worden. Plant niet te diep (op maaiveld), niet te koud bodemtemp >8°C, pootgoed moet los zijn. Aanbevolen wordt om rug opbouw in twee keer te doen. (betere opwarming rug). Om aantasting met Rhizoctonia tegen te gaan, is een behandeling hier tegen altijd zinvol. Let op iedere chemische behandeling is schadelijk voor de kiemen. Behandel voor het kiemen of net voor het planten. Is er absoluut geen risico op Rhizoctonia kan men overwegen niet te behandelen. Planten

11 Controleer bij het poten of de knol midden in de rug ligt en op de goede diepte. Bij frezen goed opletten dat poter midden in de rug ligt. Bij all-in-one poten, wachten tot bodemtemperatuur voldoende hoog is. Planten

12 Plaats grote bekers of gebruik snaren bed planter. Pootgoed is langwerpig van vorm.

13

14 Bemesting Dierlijke mest is geen probleem. Aanbevolen wordt vloeibare meststoffen toe te dienen als laatste gift, hiermee is de opname gegarandeerd. Met granulaat is men afhankelijk van regen of irrigatie. Het toevoegen van mineralen heeft de voorkeur.

15

16 Sencor Tot nu toe zijn de ervaringen met Sencor goed. Wees echter voorzichtig, houd altijd rekening met de weersomstandigheden. Phytophthora Lady Anna heeft een gemiddelde resistentie in het loof, daarom is een regelmatige bespuiting aan te bevelen.

17 Rooien/bewaring Wachten met rooien tot knollen vel vast zijn. Lady Anna groeit diep, pas op voor halve knollen. Beschadigingen zijn altijd invalspoorten voor bacteriën/ schimmels. Denk aan valhoogtes (rooibeschadigingen). Na rooien droog ventileren. Denk aan wondheling. Lady Anna is suikerstabiel, goed te bewaren tot einde seizoen.

18

19 Info/teeltadvies www.ladyanna.eu www.meijer-potato.com richardpolderdijk@meijer-potato.com corstiaankempenaar@meijer-potato.com


Download ppt "C. Meijer B.V. Lady Anna. Use what you produce! Lady Anna de nieuwe generatie Retail, foodservice, fastfood en tafelmarkt/ thuisfriet (België). Zeer."

Verwante presentaties


Ads door Google