De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

AUTHENTIEKE COMMUNICATIE Hoe je woordkeuze van invloed kan zijn.

Verwante presentaties


Presentatie over: "AUTHENTIEKE COMMUNICATIE Hoe je woordkeuze van invloed kan zijn."— Transcript van de presentatie:

1 AUTHENTIEKE COMMUNICATIE Hoe je woordkeuze van invloed kan zijn

2 MARSHALL B. ROSENBERG NON VIOLENT COMMUNICATION

3 WELKE TAAL SPREEK JE?  de taal van het mededogen, van het hart; die spreekt tot mensen van vlees en bloed; mensen die kunnen veranderen.  In de giraffentaal straalt vertrouwen in de ander en de situatie uit.  De taal die manipuleert en uit elkaar drijft.  doorspekt met oordelen, kleineringen, beschuldigingen en verwijten.

4 VOORBEELDEN  Je bent te laat!  Je bent later dan we hadden afgesproken! JakhalsGiraffe  Dat heb je mooi verpest!  Loop niet zo aan mijn kop te jengelen!  Je kleineert me!  Ik wil even rustig telefoneren; wil je even wachten met je verhaal?  Ik schrik van het resultaat. Ik had dat anders voor ogen!  Ik wil dat wat ik zeg serieus wordt genomen.

5 AUTHENTIEKE COMMUNICATIE 1) Waarneming 2) Gevoel 3) Behoefte 4) Verzoek MEDEDOGEN

6 WAT IS GEWELD? geweld Negeren Ontkennen Sarcasme Cynisme Krachttermen Vloeken Oordelen Vergelijken

7 1) WAARNEMEN  Zonder oordeel  Objectief beschrijvend  Zonder interpretatie  Ik zie, ik zie, wat jij ook ziet!

8 VOORBEELDEN WAARNEMING 1. 'Jan was gisteren zomaar boos op me.' 2. 'Gisteravond zat Nancy op haar nagels te bijten terwijl ze keek.' 3. 'Sam vroeg tijdens de vergadering niet naar mijn mening.’ 4. 'Mijn vader is een goed mens.' 5. 'Jannie werkt te hard!’ 1. Jan sloeg met zijn vuist op tafel. 2. Zonder oordeel 3. Zonder oordeel 4. Vader geeft al 10 jaar 10% van zijn salaris aan goede doelen. 5. Jannie was deze week meer dan 60 uur op kantoor.

9 AUTHENTIEKE COMMUNICATIE 1) Waarneming 2) Gevoel 3) Behoefte 4) Verzoek MEDEDOGEN

10 2) GEVOELENS  Ik voel dat (ik denk dat …, ik vind dat …)  Ik voel me … (NIET: ik heb het gevoel dat …)  Zo min mogelijk werkwoorden:  Afgewezen  Genegeerd  Gemanipuleerd  Etc.

11 VOORBEELDEN GEVOELENS 1. ‘Ik heb het gevoel dat je niet van me houdt.’ 2. 'Ik zou je zo een mep kunnen verkopen.' 3. 'Ik word bang als je zoiets zegt.’ 4. ‘Ik voel me verkeerd begrepen.' 5. 'Ik ben blij dat je kunt komen. 1. ‘Ik heb het gevoel dat …’ is nooit een gevoel. 2. Ik ben woedend. 3. Klopt 4. Ik voel me gefrustreerd ontmoedigd. 5. Klopt

12 GEVOELENS m.n. BOOSHEID OMGAAN MET BOOSHEID 1.Wanneer ervaar jij boosheid? 2.Wat voel je in je lichaam? 3.Hoe beweeg jij je als je boos bent? Hoe praat je? 4.Wat is je meest vertrouwde manier om met boosheid om te gaan? 5.Hoe communiceer je je boosheid??

13 AUTHENTIEKE COMMUNICATIE 1) Waarneming 2) Gevoel 3) Behoefte 4) Verzoek MEDEDOGEN

14 3) BEHOEFTEN Weet zelf wat je nodig hebt. Vraag aan de ander: wat heb jij nu nodig?? Ruimte, erkenning, aandacht, ondersteuning, vrijheid, structuur etc.

15 VOORBEELDEN BEHOEFTEN 1. 'Ik voel me gefrustreerd als je te laat komt.’ 2. 'Soms kunnen kleine dingen die mensen zeggen me kwetsen.' 1... als je later bent dan afgesproken, want ik had gehoopt op de eerste rij te kunnen zitten. 2. Soms voel ik me gekwetst door kleine dingen die mensen zeggen, omdat ik erkenning wil en geen kritiek.

16 VOORBEELDEN BEHOEFTE (2) 1. Ik krijg een angstig gevoel als je zo hard praat. 2. 'Ik ben ontmoedigd omdat ik verder met mijn werk had willen zijn dan ik nu ben.' 1. Als je zo hard praat, voel ik me angstig omdat ik me dan onprettig voel en ik wil me graag veilig voelen. 2. correct

17 AUTHENTIEKE COMMUNICATIE 1) Waarneming 2) Gevoel 3) Behoefte 4) Verzoek MEDEDOGEN

18 4) VERZOEK  Op een verzoek (volgens gc) kan zowel met JA als NEE geantwoord worden.  Een verzoek is geen eis, geen bevel, geen opdracht tot gehoorzaamheid.  Ook als het antwoord NEE is, blijft de regel van het mededogen gehandhaafd.

19 VOORBEELDEN VERZOEKEN 1. 'Ik wil dat je me begrijpt.’ 2. ‘Ik zou willen dat je me iets noemt dat ik volgens jou wel goed deed.' 3. ‘Ik zou willen dat je meer vertrouwen in jezelf stelde’. 4. 'Ik wil graag dat je mij mezelf laat zijn.' 1. Wil je me vertellen wat jij mij hebt horen zeggen? 2. Klopt 3. Ik zou willen dat je een assertiviteitstraining volgt, waardoor volgens mij je zelfvertrouwen zou toenemen 4. Ik wil dat je zegt dat je onze relatie niet zult verbreken, ook als ik dingen doe die jij niet prettig vindt.

20 Communicatie ouders over sanctie meester John SCHOOLVOORBEELD

21 1) WAARNEMING  Meester John, als we het goed begrijpen heeft Suzanne straf gehad omdat ze 3 keer een klassenregel had overtreden. Klopt dat?  (Ja, zegt John, we hadden net de regels vastgesteld en Suzanne overtrad een heel belangrijke afspraak 3 keer deze week). 30 mei 2016 21

22 2) GEVOEL  We voelen ons daar niet prettig bij omdat je ons daarover niet hebt geïnformeerd.  In de schoolgids staat dat de school in zo’n geval contact opneemt met de ouders.  Dat is niet gebeurd en daarover voelen ons geïrriteerd. 30 mei 2016 22

23 3) BEHOEFTE  Wij als ouders zouden graag gekend worden in dit soort situaties.  Dan voelen we ons ook meer serieus genomen.  We hebben behoefte aan meer transparantie. 30 mei 2016 23

24 4) VERZOEK  We willen je dan ook vragen in de toekomst ons tijdig te informeren in dit soort situaties. 30 mei 2016 24

25 OPDRACHT / OEFENING  Ouders willen een week vrij buiten de reguliere vakanties. School geeft geen toestemming.  Probeer tot een voor iedereen acceptabel verhaal te komen volgens de methode GC.

26 WOORDKEUZE  Ik ben het wel met je eens, maar …  Everything before ‘but’ is a lie.  GEEN maar, wel: TEGELIJKERTIJD  Met ‘tegelijkertijd’ zet je behoeften naast elkaar in plaats van tegenover elkaar.  Ik ben het met je eens op punt x, tegelijkertijd wil ik opmerken …

27 WOORDKEUZE  Mag ik daar mijn standpunt tegenover zetten?  Mag ik daar mijn mening naast zetten?  Wat is jouw standpunt?  Wat is ons gezamenlijke belang? OF  Hoe kunnen we samen verder?

28 INTRODUCTIE AUTHENTA  José Boone  Hester Macrander  Inga Teekens

29 ALS EEN KIND … Als een kind met kritiek leeft, leert het veroordelen. Als een kind met vijandigheid leeft, leert het vechten. Als een kind met spot leeft, leert het wantrouwen. Als een kind met schaamte leeft, leert het zich schuldig voelen.

30 ALS EEN KIND … Als een kind met verdraagzaamheid leeft, leert het geduldig te zijn. Als een kind met aanmoediging leeft, leert het te vertrouwen. Als een kind met complimenten leeft, leert het te waarderen. Als een kind met eerlijkheid leeft, leert het rechtvaardigheid.

31 ALS EEN KIND … Als een kind met zekerheid leeft, leert het geloof te hebben. Als een kind met goedkeuring leeft, leert het van zichzelf te houden. Als een kind met aanvaarding en vriendschap leeft, leert het liefde in de wereld te vinden. Dorothy Law Nolte

32 PROFESSIONEEL HANDELEN  Professionals met passie communiceren authentiek!  Waardoor kinderen beter leren hun gevoelens en behoeften te formuleren.  Waardoor uiteindelijk de communicatie met ouders verbetert.


Download ppt "AUTHENTIEKE COMMUNICATIE Hoe je woordkeuze van invloed kan zijn."

Verwante presentaties


Ads door Google