De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken."— Transcript van de presentatie:

1 Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken

2 Programma Inleiding Medicijngebruik bij ouderen Pauze Wat kunt u zelf doen en wanneer moet u naar de arts? Communicatie en betrouwbare informatie Afronding

3 Wat zijn medicijnen? Alle middelen die een medische werking hebben of waarvan beweerd wordt dat ze een medische werking hebben. Niet alleen receptmiddelen maar ook middelen van de drogist. Tip: Meld altijd dat u medicijnen zonder recept gebruikt. In de apotheek houden wij hier dan rekening mee.

4 Horen bijwerkingen erbij? Wanneer u voor de eerste keer een medicijn ontvangt, legt de apotheker of de assistente uit welke bijwerkingen u kunt verwachten. Veel bijwerkingen gaan vanzelf over als uw lichaam gewend is geraakt aan het middel. Tip: Stop nooit zomaar met een medicijn maar overleg eerst met uw arts. Bent u gestopt met een middel vanwege de bijwerkingen? Meld dit dan in de apotheek.

5 Waar moet ik op letten als ik verschillende medicijnen tegelijk gebruik? Gebruik medicijnen volgens voorschrift. Tips: Haal uw medicijnen altijd bij dezelfde apotheek. Vraag uw apotheker om een medicatie- overzicht.

6 Werken medicijnen bij ouderen anders dan bij jongeren? Door een verminderde werking van nieren en lever hebben ouderen vaak een lagere dosering nodig. Tip: Is uw nierfunctie gemeten? Geef deze dan ook door aan de apotheker.

7 Hoe letten uw arts en apotheker op uw medicijnen? Controleert wanneer u een medicijn krijgt, nieuw of op herhaling. Past het medicijn bij uw andere medicijnen? Vult het uw huidige medicijnen goed aan? Past in overleg aan indien medicijnen niet goed samen gaan.

8 Wat kunt u zelf doen? Geef uw arts en apotheker voldoende informatie over uw ervaring met het gebruik van het medicijn. Vraag uw arts en apotheker voldoende informatie. Bijvoorbeeld over bijwerkingen of de manier van gebruik. Zeker als het u onduidelijk is. Gebruik uw medicijnen volgens voorschrift.

9 Hoe kan ik mijn medicijnen op de juiste manier gebruiken? Gebruik het medicijn volgens voorschrift. Let op het etiket. Hier staat informatie over hoe u het medicijn moet innemen of met welk voedsel je het medicijn wel of niet kan innemen.

10 Is het gebruik van veel medicijnen slecht? Het gaat er om dat u juist die medicijnen gebruikt die u nodig heeft, niet meer en niet minder. En dat u de medicijnen op een juiste manier gebruikt.

11 Vragen tot nu toe?

12 Pauze

13 Wat kunt u zelf doen? Sommige klachten kunt u zonder medicijnen verhelpen.

14 Communicatie met de arts Tips: Maak van tevoren een briefje met uw vragen. Neem iemand mee naar het gesprek. Vraag of de arts ook schriftelijke informatie heeft. Vraag of u later nog eens op het gesprek terug mag komen.

15 Betrouwbare informatie Eigen arts Eigen apotheek Bijsluiter www.apotheek.nl www.kiesbeter.nl

16 Wijs met medicijnen Gebruik alleen medicijnen als het echt nodig is. Gebruik uw medicijnen volgens voorschrift. Gebruik uw medicijnen in goed overleg met uw arts en apotheker.


Download ppt "Wijs met medicijnen Voor ouderen die verschillende medicijnen tegelijk gebruiken."

Verwante presentaties


Ads door Google