De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Revoluties in Europa.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Revoluties in Europa."— Transcript van de presentatie:

1 Revoluties in Europa

2 Les 2 Napoleon de redder, Napoleon de tiran.

3 Doelen van les 2 Je kunt de oorzaken van de Franse Revolutie aangeven.
Je kunt beschrijven hoe de Franse Revolutie verliep. Je kunt vertellen welke rol Napoleon daarin had. Je leert dat in onze wetgeving nog steeds elementen van Napoleon zijn terug te vinden. (gelijke rechten voor iedereen) Je kent de verschillende beoordelingen van de daden van Napoleon.

4 Boeren… 1789 -> Parijse burgers komen in opstand.
Frankrijk -> veel mensen ontevreden Burgers -> invloed kregen op het bestuur. Adel (baronnen en graven) en geestelijkheid (priesters en bisschoppen) geen voorrechten meer mochten hebben. Zij hoefden bijv. geen belasting te betalen. Burgers en boeren moesten dat wel. De boeren moesten zelfs belasting aan de koning, de kerk en de grondbezitter betalen

5 Arbeiders…. Arbeiders -> ontevreden Verdienden weinig
Kortom heel veel onrust in Frankrijk! Koning zag niet hoe gevaarlijk de situatie werd. Op 14 juli 1789 (val van de Bastille) -> schreef hij in zijn dagboek vandaag is niets gebeurd.

6 De koning is onthoofd… Mensen -> machtig na de verovering Bastille
Ze riepen: Vrijheid, gelijkheid en broederschap Koning moest goedkeuren dat Frankrijk een grondwet kreeg. Grondwet -> alle mensen gelijke rechten kregen. Mensen van adel vluchtten naar het buitenland Ook de koning Lodewelijk XVI -> herkend en naar Parijs terug gebracht. Hij werd veroordeeld als verrader -> onthoofd

7 Franse revolutie Periode van verwarring en geweld.
Allerlei mensen werden als verraders van de revolutie beschouwd. Duizenden mensen werden onthoofd. Dreigde een oorlog tussen voor en tegenstanders van de revolutie Frankrijk werd aangevallen door koningen van andere landen. De edelen hadden hen geroepen. Frankrijk gered door een generaal. NAPOLEON ! Die versloeg de buitenlandse legers en bracht rust in het land.

8 Heel Europa tegen Napoleon
1799-> baas in Frankrijk 1804-> werd hij keizer Napoleon had veel successen 1805 -> heerser groot deel van Europa (ook NL) Fransen hadden landen bezet -> die landen moesten doen wat de Fransen wilden. Doel Napoleon -> heel Europa heersen

9 Engeland en Rusland Hij kreeg Engeland niet klein.
Engelse vloot was sterker, Engeland niet binnen vallen. Napoleon: ‘Niemand mag handel drijven met Engeland, ik zal ze arm maken, tot dat ze doen wat ik zeg’ Veel landen last van -> verdienden aan de handel met Engeland. Tsaar van Rusland verzette zich tegen Napoleon

10 De strijd van Napoleon 1812 -> Napoleon ging met een leger ( ) naar Rusland -> tsaar een lesje te leren. Flinke nederlaag tegen de Russen en de winter. Veel mensen omgekomen. Meer landen gingen vechten tegen Napoleon. 1815 versloegen zij NAPOLEON bij Waterloo (bij Brussel) Napoleon ging naar eiland vlakbij de kust van Afrika. 1821 overleden (hele tijd in de gevangenis gezeten)

11 Held of Schurk? Napoleon heeft voor en tegenstanders. Voorstanders
Hij heeft de Franse revolutie gered. Napoleon was zelfs een onderdrukker. Hij heeft voor een nieuwe samenleving gezorgd. Hij was alleen maar geïnteresseerd in macht. Anders waren de armen weer uitgebuit door de rijken Veel soldaten de dood in gejaagd. Alle landen die hij veroverde gelijke rechten van mensen in de wet laten vastleggen. Mooie wetten? Daar hield hij zichzelf niet aan, hij was gewoon een tiran.

12 Naaktgeboren/Pekelharing
Voorstanders en tegenstanders zijn het over een paar dingen eens: Hij was een geniale generaal Belangrijke wetten laten maken Wetboek heet ‘Code Napoleon’ (het voorbeeld van veel wetten nu in NL) Nieuw systeem standaardmaten (cm,m, L, kg) Burgerlijke stand (iedereen kreeg een achternaam) Sommige kozen voor rare en gekke namen. Maar hun familie zat er wel eeuwig aan vast.

13 Werkblad maken Samenwerken in tweetallen.
Samen tot een antwoord komen.

14 Nabespreken Werkblad nabespreken

15 Tijdlijn vragen In welke periode was Napoleon leider van Frankrijk?
Hoelang was hij leider? 16 jaar Hoeveel jaar is het geleden dat hij leider werd? Ongeveer 200 jaar geleden In welke twee eeuwen leefde Napoleon? 18e en 19e eeuw.

16 Evaluatie Wat hebben geleerd? Hoe is het samenwerken gegaan?


Download ppt "Revoluties in Europa."

Verwante presentaties


Ads door Google