De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Enzymen Hoofdstuk 6.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Enzymen Hoofdstuk 6."— Transcript van de presentatie:

1 Enzymen Hoofdstuk 6

2 H6 enzymen Opbouw en werking mechanisme.
Inhoud: Opbouw en werking mechanisme. Invloeden op de enzymactiviteit. Temperatuur. pH. Enzym-substraatconcentratie. Remstoffen. Toepassing mogelijkheden van enzymen. Spijsverteringsenzymen.

3 Video enzymen

4 Activerings energie Meeste chemische reacties verlopen langzaam of vinden niet plaats onder standaard condities. Activeringsenergie = energie die nodig is om een reactie te activeren.

5 Werking van een katalysator
Katalysator = stof die de activeringsenergie verlaagt.

6 Werking van Enzymen Meeste chemische reacties in de cel verlopen niet vanzelf. Enzymen zijn de katalysatoren (biokatalysatoren) Reactiesnelheden verhoogt met factor 106 tot 107°

7 Werking van Enzymen

8 Werking van Enzymen Co-enzym

9 Sleutel - slot model Splitsing:
Enzym – substraat complex is een specifieke binding Splitsing: Synthese

10 Splitsing maltose door enzym maltase
Huiswerk: opdracht 1 t/m 7.

11 Opdracht, indien tijd over.
4 Groepjes. Invloed temperatuur Invloed pH Invloed van de substraat-enzymconcentratie remstoffen 10 min. Verdieping individueel, doorlezen. 10 min. Bespreking met groep en de placemat invullen. 10 min. Presentatie placemats.

12 enzymactiviteit Invloed van zuurgraad (pH). Invloed van Temperatuur.
Invloed van Enzymsubstraat concentratie. Invloed van remstoffen.

13 Invloed van temperatuur
Optimum curve

14 Invloed van temperatuur
KOORTS: Door verhoogde lichaams- temperatuur, -> in actief enzym.

15 Invloed zuurgraad op enzym
Als de zuurgraad verandert, heeft dit invloed op de ruimtelijke structuur en dus ook op de enzymactiviteit.

16 Invloed zuurgraad op enzym
Optimum is verschillend voor verschillende enzymen.

17 Invloed substraat- en enzymconcentratie
X X : Er treedt verzadiging op, de enzymactiviteit blijft hetzelfde.

18 Invloed van remstoffen op enzymen
Competitieve remming (reversibel/omkeerbare remming). Enzym kan geen onderscheid maken tussen substraat en remstof (inhibitor).

19 Invloed van remstoffen op enzymen
NON- Competitieve remming (irreversibel/ onomkeerbare remming). VERGIF Een remstof (inhibitor) kan het enzym definitief beschadigen.

20 Enzymen in de industrie
Medicijnen Levensmiddelen Wasmiddelen “Kweken” van enzymen. Opdracht 20 t/m 25.


Download ppt "Enzymen Hoofdstuk 6."

Verwante presentaties


Ads door Google